:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KNIVES OUT
KNIVES OUT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-06-03
FILM 
"You had sex with my grandfather you dirty anchor baby!" (Jacob Thrombey)

Onlangs kwam de film Knives Out wereldwijd in het nieuws voor de twee sequels die eraan komen. Rian Johnson die de bedenker is van deze heerlijke whodunit-film gaat immers samenwerken met Netflix voor de twee vervolgfilms, en de bedragen die daarvoor zijn neergeteld zijn op zijn zachtst uitgedrukt duizelingwekkend. De streamingdienst haalt niet meer dan 469 miljoen dollar uit de kast en 100 miljoen dollar daarvan zou in de portefeuille van hoofdrolspeler Daniel Craig verdwijnen. Ter vergelijking: de eerste waar wij het nu over hebben had een budget van 40 miljoen dollar. Vergeef ons onze sceptische blik, maar we kunnen nu al moeilijk geloven dat die twee beter zullen zijn dan het origineel. Niet vanwege het geld, wel omdat Knives Out op zowat alle fronten de perfectie benadert.

Het concept was niet eens nieuw. Gewoon zoals in de jaren '70 een ouderwetse detectivefilm met een topcast dat gepaard gaat met een ijzersterk scenario. Er waren voorbeelden genoeg in de '70's met Death On The Nile en Murder On The Orient Express als de allerbekendste. Het is dan ook de sterkte van Rian Johnson dat hij niet toegaf aan al te moderne invalshoeken waardoor we niet met een vehikel opgescheept zitten zoals Murder On The Orient Express van Kenneth Branagh uit 2017 dat toch grotendeels was.

Rian Johnson speelde al lang met het maken van dit soort film. Het basisconcept voor Knives Out ontstond zelfs in 2005 toen hij Brick regisseerde, maar het was duidelijk dat hij als cineast niet genoeg macht had om met zo’n sterrenensemble als nu voor de dag te komen. Dat veranderde grondig toen hij onverwacht Star Wars: The Last Jedi mocht gaan doen. Knives Out wat trouwens zijn titel van een Radiohead-nummer heeft, moest voor Johnson iets worden als Murder On The Orient Express, Murder by Death, The Mirror Crack'd, Evil Under the Sun, Clue, Sleuth of Gosford Park. Grootse plannen dus, en of Johnson daar in geslaagd is!

Net zoals in deze voorbeelden speelt het mysterie zich niet af in een gure achterbuurt, maar wel in een gigantisch landgoed dat eigendom is van Harlan Thrombey (Christopher Plummer). Voor zijn 85ste verjaardagsfeestje nodigt hij zijn familie uit voor een feestje, maar de volgende ochtend vindt de huishoudster (Edi Patterson) hem dood in de sofa met een doorgesneden keel. De politie denkt in eerste instantie dat het zelfmoord is, maar privédetective Benoit Blanc (Daniel Craig) is er ook bij die aangeeft dat iemand hem anoniem heeft betaald om te onderzoeken dat dit niet zo is. Zoals dat vaker gaat in dit soort films heeft iedereen wel een motief. Zo ontdekte Harlan dat zijn schoonzoon Richard (Don Johnson) het met een andere vrouw doet dan met zijn dochter Linda (Jamie Lee Curtis). Zijn schoondochter Joni (Toni Collette) blijkt het schoolgeld voor haar dochter in eigen zak te hebben gestoken. Zijn zoon Walt (Michael Shannon) wordt door Harlan ontslagen en er was tijdens het feestje ook nog een hevige woordenwisseling met zijn kleinzoon Ransom (Chris Evans). En dan is er nog de rol van Harlan's verpleegster, Marta Cabrera (Ana de Armas).

Laten we er verder maar niet te veel over vertellen, want iedere spoiler is er één te veel. Het scenario dat door Rian Johnson is geschreven slaagt erin om de kijker met iedere actie op het verkeerde been te zetten en niets is voorspelbaar. Het is trouwens nog lang geleden dat we nog zo’n cast aan het werk zagen die zo’n groot plezier in het spelen had. Niemand valt uit de boot. Van Don Johnson tot Christopher Plummer of van Michael Shannon tot de voor ons tot nu toe onbekende Ana de Armas (ook al had ze kleine rolletjes in blockbusters als Blade Runner 2049) spetteren van het scherm in deze meer dan twee uur durende mysteriethriller die geen seconde verveelt. Daniel Craig mag dan wel binnenkort 100 miljoen dollar meer op zijn bankrekening hebben staan, maar zijn rol als Benoit Blanc is hij bijna iconisch en doet hij ons uitkijken naar een franchise waar we nog heel veel van verwachten, ook al zal deze moeilijk te overtreffen zijn.

BEELD EN GELUID
Misschien was het beter geweest mochten de special features en de film op een apart schijfje hebben gestaan, maar toch is deze uitgave van Belga schitterend. De meeste scenes spelen zich binnen het flamboyante Thrombey-huis af en ieder detail is perfect zichtbaar. En dat gaat van het meubilair van het herenhuis, de kraaknette kostuums tot de gezichtsplooien, ook al ziet Daniel Craig er met zo'n Blu-ray meteen wel een pak ouder uit. Bovendien is dit een film die zoals de cover doet uitschijnen er één die de meest diverse lagen uit het kleurenpalet gebruikt. Ook al heeft de film zelf niet veel geluidseffecten, koos men toch voor een Dolby Atmos-track maar die komt echt pas in werking als bijv. een bordspel pardoes op de grond terecht komt. De surround-geluiden hoor je vooral in de buitenscènes, maar die zijn eerder karig.

EXTRA'S
Aan extra's geen gebrek hier. Als je alles optelt kom je uit op meer dan drie uur bonusmateriaal en dat is een voor een film als deze toch wel indrukwekkend. Naast de audiocommentaar en een paar verwijderde scènes is er ook de Marketing Gallery die een hele resem verschillende trailers heeft en er zijn ook wat verwijderde scènes. Niks opzienbarends, maar de special Making a Murder duurt wel net geen twee uur! Het zijn wel allemaal featurettes die over de verschillende facetten van de film gaan (van productie tot casting), maar het is bijzonder leuk dat je dat in één vlotte ruk kan zien en dat je niet om de vijf minuten op het menu moet gaan scrollen om iets te zien. Het is wel allemaal promopraat. Men is blij dat men deel kon uitmaken van dit project of het is de oude garde die bloemetjes uitdeelt aan de nieuwe lichting, maar toch zeer leuk voor de fans. In Rian Johnson: Planning the Perfect Murder gaat Rian Johnson iets dieper in over het script dat hij schreef. Er is ook een drie kwartier durende Director and Cast Q & A die is opgenomen tijdens een screening in Californië.

CONCLUSIE
Rian Johnson heeft op een vernuftige wijze de klassieke Agatha Christie-whodunit films heruitgevonden. Een topcast, een briljant scenario en nog op en top spannend ook.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Rian Johnson
Met: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson

Film:
8,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370873095


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes
• Making a Murder
• Rian Johnson: Planning the Perfect Murder
• Director and Cast Q & A
• Marketing Gallery


Andere recente releases van deze maatschappij