:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SADOMANIA
SADOMANIA
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-05-31
FILM
In een afgelegen woestijn bevindt zich een werkkamp waar vrouwen op een wrede en onmenselijke manier worden uitgebuit door de sadistische Magda Urtado (Ajita Wilson). Bovendien komt er regelmatig een hooggeplaatste gouverneur (Antonio Mayans) zijn lusten botvieren op de weerloze vrouwen. Tara (Ursula Buchfellner), één van de slachtoffers, kan dankzij haar vriend ontsnappen. Maar ze is vastbesloten om het slavennetwerk van Magda te vernietigen…

Sadomania (volledige titel Sadomania: Hölle der Lust) is één van de vele exploitationfilms van de beruchte Spaanse regisseur Jess Franco (Female Vampire, Bloody Moon). Een man die een kleine 180 films heeft gerealiseerd, onder bijna evenveel pseudoniemen. Sadomania is misschien een minder bekende titel uit het oeuvre van Franco, maar daarom niet minder entertainend. Het verhaal is zoals gewoonlijk twee keer niks, gekruid met de nodige borsten en billen, maar de knappe Ajita Wilson (Escape From Hell, Savage Island) als de in en inslechte Magda Urtado tilt het geheel boven de ‘exploitation’-middelmaat uit. Het personage Magda is het beste te omschrijven als een zwarte tegenhanger van Ilsa (geportretteerd door Dyanne Thorne in de beruchte Ilsa-reeks). Pittig detail: Ajita Wilson werd in 1950 geboren als George Wilson. U leest dat goed… Ajita was vroeger een man! Ze kwam eerst aan de kost als travestiet in ongure nachtclubs, totdat ze midden jaren ’70 een geslachtsverandering onderging. Vanaf dan groeide ze uit tot één van de meest geliefde euh… actrices uit de exploitatiecinema. Op 26 mei 1987 overleed ze door de gevolgen van een auto-ongeluk. Eurohorror- en exploitationfans zullen ook nog Ursula Buchfellner (Linda, Last Harem) en Antonio Mayans (Linda, Nightmare City) herkennen in de film. Kortom Sadomania is een must voor de Francofielen en exploitationfans onder ons.

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfische 1.66:1 beeld bevat redelijk wat filmgrain en heeft een softe aanblik. De aanwezige kleuren ogen gedateerd en verraden dat het hier gaat om een lowbudget jaren ’80 film. De gebruikte filmprint bevat op sommige momenten erg veel vuil en beschadigingen, maar dit draagt wat ons betreft mee aan de charme van een Franco-film. Digitale compressiefouten zijn niet aanwezig. De Engels Dolby Digital Mono klinkt vlak en ondynamisch, maar voldoet voor dit soort film. Dramatische ruis is niet aanwezig, maar wel af en toe een licht kraakje. De dialogen zijn goed te verstaan.

EXTRA’S
We hebben een slideshow (een 27-tal afbeeldingen uit de film die automatisch voorbijkomen, begeleid door filmmuziek), promotrailers voor de twee andere films uit “The Jess Franco Collection” (Linda en Bloody Moon) en in de keepcase zit een leuke insert met wat originele posterart op. Erg karig, maar beter dan niets.

CONCLUSIE
Sadomania is een leuke exploitatiefilm van “de meester van de ranzigheid” Jess Franco. Het glimmende schijfje bevat gezien het bronmateriaal een aanvaardbare beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn ook enkele minieme extraatjes aanwezig. Deze voegen weinig tot niets toe aan de eigenlijke films. Een aanrader voor de liefhebbers van cult-, trash- en exploitatie. Hardcore Francofielen worden bovendien door maatschappijen Euopean Shock en De Filmfreak nog meer in de watten gelegd, want naast deze Sadomania brengen deze ook nog Linda (’80) en Bloody Moon (’81) uit, onder de noemer The Jess Franco Collection.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Jess Franco
Met: Ursula Buchfellner, Ajita Wilson, Antonio Mayans, Gina Janssen, Andrea Guzon, Uta Koepke, Otto Retzer

Film:
5,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Soft erotiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806007528


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Slideshow
• Cross-promotional trailer
• Insert

Andere recente releases van deze maatschappij