:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MENTALE, LA
MENTALE, LA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-06-16
FILM
Yanis (Samy Naceri), de leider van een lokale bende, heeft niet liever om met zijn vrienden overvallen te plegen en de buurt te controleren. Dris (Samuel Le Bihan) is net vrijgekomen uit de gevangenis en vastberaden om met zijn vriendin een andere weg in te slaan. Hij werkt bij een fruithandelaar maar krijgt al gauw bezoek van Yanis die Dris als een broer beschouwt en hem opnieuw mee wil betrekken in enkele plannen die hij smeedt. Dris kan zich niet meer vinden in de zogenaamde “gedragdscode” van de bende, voelt er niets voor om terug te keren en wenst een nieuw leven op te starten. Zijn vriendin ziet Yanis dan ook liever komen dan gaan. Dris heeft ook nog te kampen met zijn jongere en vrij agressieve broer die ook zijn wet wil laten gelden in de buurt. Zijn opvliegend karakter is een storende factor en botst met de gedragscode. Wanneer Yanis een concurrende gangsterbaas duidelijk maakt dat hun buurt gevrijwaard moet blijven en daarbij nog eens twee lokale bendes met elkaar in aanraking komen, is het hek stilaan van de dam. De wraakacties en vergeldingen lossen elkaar af… niemand is nog veilig.

Frankrijk is een filmland bij uitstek en onze zuiderburen produceren dan ook films aan de lopende band. Heel af en toe weten ze heuse pareltjes af te leveren, heel af en toe weten ze ook niet goed wat aan te vangen met het talent dat er rondloopt. Le Mentale is daar zo’n voorbeeld van. Waarover de film handelt, wordt op de achterzijde van de dvd nauwelijks uitgelegd. Enkele holle slogans en onzinnige tekst maken een potentiële koper trouwens niets wijzer. Samuel Le Bihan en Samy Naceri zijn wat ons betreft twee getalenteerde acteurs die hier toch enigszins wat verloren lopen. Daar waar Naceri met zijn immer grote mond nu toch wel geregeld irritant uit de hoek komt, speelt Le Bihan zijn rol sterk met een zekere ingetogenheid, maar toch merk je wel enige verveling in zijn acteerprestatie. La Mentale is een redelijk eentonige en met momenten voorspelbare film, te wijten aan het oppervlakkig uitgediepte scenario, die pas naar het einde toe echt losbarst en nog een verrassende ontknoping uit de mouw schudt. De blijde boodschap uitdragen doet deze film niet, verwacht dus zeker geen happy-end.

BEELD EN GELUID
Op technisch vlak zit het wel snor met deze release, zoveel is duidelijk. De film wordt met het originele 1.85:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch, of wat had u gedacht. De beeldkwaliteit overtreft met heel veel gemak de middelmaat, meer zelfs, een maximumscore is zelfs niet ver uit de buurt. De film bevat veel donkere avond- en nachtscènes die perfect te volgen zijn vanwege een goed contrast en optimale scherpte en detail. De zwarttinten zijn mooi solide. Kleuren zijn eerder sober, maar daarom niet minder indrukwekkend. Af en toe merk je wat grain, storend is dit echter niet. De geluidstracks verdienen eveneens alle lof. Zowel een Franse DTS 5.1 (1509 kbps) als Dolby Digital 5.1 (448 kbps) zijn in full bitrate aanwezig. De actiescènes in de film zijn gering, maar van zodra nodig schieten de benodigde kanalen volop in actie waarbij de subwoofer het geheel mooi ondersteunt. De DTS-track geniet onze voorkeur vanwege gedetailleerder, beter gespreid en verfijnder dan zijn concurrent die redelijk agressief uit de hoek komt.

EXTRA’S
Naast een THX optimizer om je beeld en geluid af te stellen, vinden we nog een audiocommentaar van de regisseur terug. Deze track spant niet over de hele lengte van de film, maar beperkt zich tot een aantal scènes in het bijzonder. Deze scènes kan je afzonderlijk selecteren in het menu, wat je niet kan kiezen is een play all-functie zodat je enkel deze scènes kan beluisteren. Regisseur Manuel Boursinhac weet zijn uiteenzetting voldoende boeiend te houden en de informatie die hij verschaft is behoorlijk interessant. Let wel, de track is Frans gesproken en niet ondertiteld.

CONCLUSIE
Fans van Franse cinema of van Samy Naceri/Samuel Le Bihan in het bijzonder zullen zich met dit vehikel best wel amuseren. De anderen adviseren we naar de videotheek te stappen en het ding eens te huren. Technisch is deze release topklasse, extra’s zijn er haast niet.


cover
Studio: Gaumont

Regie: Manuel Boursinhac
Met: Samuel Le Bihan, Samy Naceri, Clotilde Courau, Marie Guillard, Francis Renaud, David Saracino, Lucien Jean-Baptiste, Philippe Nahon

Film:
4/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3333297970993


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar regisseur
• THX Optimizer

Andere recente releases van deze maatschappij