:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHAOS WALKING
CHAOS WALKING (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-12-16
FILM
Ergens in de 23ste eeuw is interplanetaire kolonisatie goed op gang gekomen, en een eerste groep kolonisten is gearriveerd op een naamloze Nieuwe Wereld. Een vreemd natuurlijk verschijnsel doet zich echter voor bij uitsluitend de mannen: hun gedachten worden hoor-en zichtbaar in een fenomeen dat The Noise wordt genoemd. Bijgevolg zijn niemands gedachten nog langer privé, wat vooral voor gênante situaties en wantrouwen zorgt.




Todd Hewitt (Tom Holland) is één van de jongste leden van de gemeenschap Prentisstown, een besloten, rurale gemeenschap waar burgemeester Prentiss (Mads Mikkelsen) nadrukkelijk de dienst uitmaakt. Alle vrouwen van het dorp zijn lang geleden uitgemoord geweest door de Spackles, de lokale inboorlingen, voor wie de mensen natuurlijk de aliens van de buitenaardse invasiemacht zijn. Dit was allemaal geleden van voor Todds tijd, die nog nooit een meisje heeft gezien, of toch hoogstens enkele vage herinneringen aan zijn moeder heeft. Op een dag landt echter de voorhoede van een tweede kolonistenschip, en alleen maar één vrouwelijk bemanningslid, Viola (Daisy Ridley), overleeft de crash. Todd hoort een conversatie af tussen de burgemeester en zijn zoon Davy (Nick Jonas), waaruit blijkt dat die twee gewoon koudweg het moederschip dat nog moet landen, willen plunderen en de ruimtevaarders willen vermoorden. Todd beseft dat het voor Viola niet langer veilig is in het dorp, en de twee gaan op de loop, op zoek naar een andere nederzetting waar mogelijk een radiozender aanwezig is, zodat Viola haar schipgenoten kan waarschuwen voor het nakende gevaar. De burgemeester zet echter met een posse, waaronder een gevaarlijke religieuze gek, Aaron (David Oyelowo), de achtervolging in. Omdat Viola Todds vaak puberale gedachten kan lezen, vlot het aanvankelijk echter niet tussen die twee.




Chaos Walking is de verfilming van het boek The Knife Of Never Letting Go van young adult-auteur Patrick Ness, die ook tekende voor het scenario van zijn eigen verfilming. Nadat enkele soortgelijke filmfranchises niet goed uitpakten - het vierde deel van de Divergent-serie is bijvoorbeeld niet meer gemaakt - besloot Ness om zijn drie boeken, waaronder dus ook The Ask And The Answer en Monsters Of Men tot één film samen te bundelen, waar in tijden van pakweg The Maze Runner literaire trilogieën steevast goed waren voor een contractje voor drie films. Veel van de details van de worldbuilding van Ness' universum gaan daardoor verloren, en dat is toch wel een beetje spijtig, vooral omdat Ness vertrokken is vanuit een intrigerend standpunt: wat als alle sociale remmingen wegvallen en je van elkaar elke schunnige, platvloerse, geniepige, vettige, ongepaste gedachte kan horen? In een tijd waarin genderdysforie hoogtij viert, maakt Ness dan ook de moedige keuze door een duidelijke opdeling in de seksen te maken, en alleen de mannen slachtoffer te laten worden van dit bizarre fenomeen. Het levert in elk geval stof tot nadenken op, en alhoewel de rest van de film een beetje te veel teert op routine, biedt het gegeven een ingenieuze invalshoek om het verhaal aan op te hangen.

Een tweede interessante observatie is dat de rollen voor de gelegenheid eens omgekeerd worden, en dat het net de mensen zijn die een buitenaardse invasie hebben gepleegd op de lokale bevolking; de film insinueert dat één en ander niet bepaald met de nodige zachtzinnigheid is verlopen, en het lijkt dan ook normaal dat de Spackles de nieuwkomers niet dadelijk ontvangen met bloemen. Uiteraard is er over het uitmoorden van de vrouwelijke helft van de bevolking door de Spackles nog meer te vertellen dan dat, maar ik laat u de gelegenheid om dat te ontdekken door de ogen van het hoofdpersonage. Ness heeft bovendien de revisie van zijn drie boeken tot één filmscript overgenomen van scenarist Charlie Kaufman, die in dispuut lag met regisseur Doug Liman over de te volgen weg. Over deze creatieve meningsverschillen wordt er overigens in het bonusmateriaal zeer openlijk gediscussieerd, wat eerder uitzonderlijk is. Naast sciencefictionelementen is de wereld van Ness er één die nog meer lijkt op een moderne western, met de typische problemen waar kolonisten in een nieuwe wereld mee geconfronteerd worden, en waar uiteindelijk het recht van de sterkste geldt.




De film focust vooral op de relatie tussen Todd en Viola, die samen op de loop gaan voor de woedende meute van de burgemeester, waarbij het voor Todd de eerste confrontatie in zijn leven is met het fenomeen 'vrouw'. Doorheen de film krijg je bovendien het gevoel dat er nog een veel grotere wereld op de achtergrond prijkt dan de paar kolonistenpleisterplaatsen die het duo bezoekt. Er zijn onder meer sporen van een nooit afgewerkte monorail in de wereld te bespeuren, en waarom bijvoorbeeld dit project niet (sorry voor de woordspeling) van de sporen is geraakt, blijft gehuld in mysterie. 109 minuten is echt wel te weinig om een dergelijke omvangrijke wereld te vatten. Ook personages zoals David Oyewolo's gekke religieuze mafkees hadden wellicht wat meer omstandige uitleg verdragen, maar het is nu éénmaal zoals het is.

BEELD EN GELUID

Belga Home Video brengt deze film spijtig genoeg niet uit op 4K zoals in het buitenland, maar we krijgen een Blu-ray die er best mag wezen. Dit is een mooie, heldere transfer waarin vooral de natuurpracht op de kolonistenplaneet - in werkelijkheid was het Québec - in de verf wordt gezet. De uitrusting van de kolonisten ziet er groezelig en verweerd uit, zoals je zou verwachten van mensen die al twintig jaar vastzitten in de wilde natuur en op de duur van geen hout meer pijlen weten te maken. Af en toe is het beeld wat mat, zo komt het design van de inheemse Spackles niet helemaal tot uiting, maar scènes zoals die waarin Todd en Viola voor hun vijanden op de loop zijn in een wildwaterrivier, zijn top. Qua geluid had ik van de Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track misschien wat meer verwacht; de surrounds konden worden aangesproken om de onuitgesproken gedachten van de mannen op de planeet te laten weerklinken, maar uiteindelijk blijft de actie toch vooral beperkt tot de frontspeakers. De atmosfeer van de natuur op de kolonistenplaneet komt wel goed naar voren, en eens het moederschip van Viola in de vergelijking wordt gegooid, komt ook de subwoofer tot leven, maar het had misschien wat meer mogen zijn. Toch onder meer ook goede punten voor onder meer de scène waarin Viola op de loop gaat voor haar achtervolgens op een futuristische motorfiets. Eén zware opmerking echter over de Nederlandse ondertiteling: telkens er een letter met een accent in moet staan, zoals é, è of ë, staat er een vierkantje. Blijkbaar heeft de samensteller een verkeerd font geladen, en heeft op de koop toe niemand dat opgemerkt.




EXTRA'S
Het bonusmateriaal is misschien geen overdonderende hoeveelheid, maar verdient vooral punten vanwege het feit dat men zeer eerlijk is over de problemen die zich op de set hebben afgespeeld. Er is eerst en vooral een audiocommentaar van regisseur Doug Liman, producente Alison Winter en editor Doc Crotzer, tevens het enige stukje bonusmateriaal dat niet Nederlands ondertiteld is. In de documentaire A director's noise (18:08) vertelt regisseur Liman over zijn visie op de film en over de afgesprongen samenwerking met Charlie Kaufman. In Inner thoughts with Patrick Ness (9:01) vertelt auteur Patrick Ness over zijn betrokkenheid bij het project, samen met co-auteur Christopher Ford, onder meer over het condenseren van het bronmateriaal tot één film die een afgerond geheel vormt. In The source of the silence (7:16) krijgen we dan weer wat scènes voor en achter de camera, samen met stukjes interview met Daisy Ridley. Citizens of Prentisstown (10:07) toont ons wat materiaal over de secondaire spelers in het dorpje van burgemeester Mikkelsen, en twee korte filmjes The music of Chaos Walking (4:15) tonen Brandon Roberts en Marco Beltrami aan het werk voor twee welspecifieke scènes. Er is maar liefst drie kwartier aan 7 verwijderde scènes (45:04) uitgetrokken, wat behoorlijk veel is, en tot slot is er een trailer (2:24). Belga Home Video zou ook wel eens mogen ophouden met voor de film moeilijk skipbare cross-promotionele trailers te plakken, want zoals een bekend Brussels politicus ooit zei, te veel is trop en trop is te veel.

CONCLUSIE
Chaos Walking is een interessante young adult-film die eens een interessante invalshoek biedt, maar die spijtig genoeg niet is uitgewerkt tot een volledige trilogie. Er was meer van te maken, en we blijven nu wat op onze honger zitten. Belga Home Video voorziet een puike Blu-ray met een lichtjes te weinig gebruikte Atmostrack.


cover



Studio: Belga Home Video

Regie: Doug Liman
Met: Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen, Demián Bichir, Cynthia Erivo, Nick Jonas, Davod Oyelowo

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370803696


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur Doug Liman, producente Alison Winter en editor Doc Crotzer
• Documentaire "A director's noise"
• Documentaire "Inner thoughts with Patrick Ness"
• Documentaire "The source of the silence"
• Documentaire "Citizens of Prentisstown"
• 2 documentaires "The music of Chaos Walking"
• 7 verwijderde scènes
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij