:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERAVIGLIE, LE
MERAVIGLIE, LE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-12-24
FILM
Weet er nog iemand wie in Cannes in 2014 de Grand Prix won? Dat is niet hetzelfde is als de Gouden Palm, en voor wie lijstjes bijhoudt was toen het Turkse Winter Sleep van Nuri Bilge Ceylan de winnaar. Maar de Grand Prix is de op één na meest prestigieuze prijs van het festival, en in 2014 kreeg Le Meraviglie van Alice Rohrwacher deze triomf toegestopt. Het is ondertussen wel muisstil geworden rond de Toscaanse cineaste, want na haar derde langspeler Happy As Lazzaro koos Alicia voor het maken van wat kortfilms, maar volgens de laatste internetgeruchten zou ze druk bezig zijn met de voorbereidingen van La Chimera. Maar haar tweede Le Meraviglie werd dus de grote doorbraak, tenminste toch in de arthousemiddens, en dat nadat haar debuut Corpo Celeste in 2011 ook al geselecteerd was voor de Quinzaine Des Réalisateurs in Cannes, en er eveneens genomineerd raakte voor de Caméra D'Or. Dit maar om te zeggen dat Alice Rohrwacher serieuze cinema maakt, maar ook zeer goede!

Het is niet moeilijk om te raden waarom de jury in zwijm viel bij het zien van Le Meraviglie, want de film is een regelrechte ode aan de Italiaanse traditionele cinema, met enerzijds het uitbundige Felliaanse aspect (de scènes met Monica Bellucci) en anderzijds de ingetogen plattelandscinema van de gebroeders Taviani. Een combinatie die perfect werkt in deze Italiaans-Zwitsers-Duitse film en tevens een Vlaams randje heeft want de hoofdrol wordt vertolkt door karakterkop Sam Louwyck.

Louwyck vertolkt de rol van Wolfgang. Te horen naar zijn Duits gebrul is de man afkomstig uit Duitsland en woont hij samen met zijn familie als imker op het platteland van Umbrië dat op de grens met Toscane ligt. Iedere dag staat in dienst van de zware arbeid. Voor luxe is er noch tijd noch geld, en dat geldt evenzeer voor zijn onderdanige vrouw Angelica (Alba Rohrwacher) als zijn dochters. Gelsomina (Maria Alexandra Lungu, onlangs nog te zien in het Italiaanse The Tale Of King Crab) is de oudste, en van haar wordt verwacht dat ze in de voetsporen treedt van haar vader als imker, maar wanneer een televisieploeg neerstrijkt op het platteland met een wedstrijd voor de beste streekproducten, beseft het jonge meisje dat er meer is in het leven dan alleen maar honing.

Le Meraviglie is fantastische arthousecinema over een einzelgänger die zijn eigen leven wil leiden en wie kan je daar beter voor vinden dan bullebak Louwyck? Af en toe gaat de film wel wat te veel in de richting van de artistieke sfeer op, al was het maar omdat de Fellini-stempel er net iets te dik op ligt, maar los daarvan is dit heerlijke cinema die niet eens zo moeilijk is en die een stukje wereld laat zien dat we doorgaans niet kennen.

BEELD EN GELUID
Het hoeft niemand te verbazen dat je deze Italiaanse arthousefilm alleen maar op dvd kan vinden. Bij ons werd die uitgebracht door Homescreen, en gelukkig gaat het om een zeer mooie disk waartbij de Italiaanse landschappen prachtig tot uiting komen en waarbij de details, naar dvd-normen, zo goed als onberispelijk zijn. De geluidsband krijgt een 7,5 op 10, maar dat heeft alles te maken met het feit dat het op één Italiaanse discopopliedje na, om een zeer ingetogen geluidsband gaat die een Dolby Digital 5.1 is en een mix vormt van Italiaanse, Franse en Duitse dialogen. En gezoem van bijen!

EXTRA'S
Er staan helaas geen bonusfilmpjes op deze disk.

CONCLUSIE
Le Meraviglie is de tweede (in Cannes bekroonde) langspeler van Alice Rohrwacher en op een manier zoals alleen de Italianen het kunnen treden we de wereld binnen van een imker (vertolkt door Sam Louwyck) die zweert bij noeste arbeid, en dat weten ook zijn dochters.cover
Studio: Homescreen

Regie: Alice Rohrwacher
Met: Sam Louwyck, Monica Bellucci, Alba Rohrwacher, Maria Alexandra Lungu

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249482628


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans / Frans / Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij