:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BACK TO SCHOOL
BACK TO SCHOOL (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-02
FILM
Bij ons weet nauwelijks iemand waar Back To School over gaat, maar in Amerika is dat toch anders. In 1986 stond de film op de zesde plaats in de top tien van meest winstgevende films, en alleen Crocodile Dundee deed het beter op komedievlak. Alles heeft natuurlijk te maken met komiek Rodney Dangerfield. Bij ons niet echt een grote naam, maar in de VS is de dikke (vaak boertige) man met uitpuilende ogen iemand die populair werd als stand-up-comedian een vast tv-icoon, zeker sinds hij in 1980 een rol kreeg in Caddyshack, en Chevy Chase naar huis speelde. Nadien was hij ook nog te zien in een paar andere films, waarvan Easy Money uit 1983 en deze Back To School het meeste succes hadden.
Eigenlijk krijgen we een herhaling van zijn typetje van Al Czervik in Caddyshack, er zit zelfs een golfscène van de populaire film uit Back To School verwerkt, en dat kon zonder problemen omdat Harold Ramis de producer van beide films was. Dangerfield speelt de rol van Tony Meloni, een kind van Italiaanse immigranten. De film begint met een flashback in zwart-wit, en we zien hoe de jonge Tony naar huis komt met een schoolrapport vol slechte cijfers. Het jonge ventje heeft geen enkele interesse in studeren, en wil gewoon zoals zijn vader een kleermaker worden, maar krijgt de wijze woorden van palief: "If a man has no education, he's got nothing". Een paar minuten later zitten we in de jaren '80 en is Tony gewoon Thornton Melon geworden, één van de succesvolste zakenlui uit de VS, die met zijn Tall & Fat een succesvolle keten van kledingwinkels heeft voor mensen met een buitensporig gewicht. Thuis loopt niet alles lekker, want zijn vrouw Vanessa (Adrienne Barbeau) bedriegt hem waar hij bij staat, en uit pure frustratie krijgt zijn chauffeur Lou (Burt Young, Paulie Pennino die de zwager en beste vriend van Rocky Balboa in de filmreeks Rocky speelde) de opdracht om hem naar de universiteitscampus van zijn zoon Jason (Keith Gordon) te brengen. Eens hij daar is, ontdekt de steenrijke vader dat hij daar zich allesbehalve gelukkig voelt, en kan hij de zoon motiveren om op de universiteit te blijven door zichzelf in te schrijven.<
Een echt logisch verhaal moet je in Back To School niet gaan zoeken. Het is een typische aaneenschakeling van Rodney Dangerfield-grappen in tijden dat het woord politieke correctheid nog moest worden uitgevonden. Fout zoals men nu zegt, maar wel grappig, ofschoon de film zelf niet zo veel voorstelt. Opmerkelijk is dat deze film een ongelooflijke cast heeft, zelfs cultschrijver Kurt Vonnegut Jr. (auteur van Slaughterhouse-Five) kreeg een cameo. Ook herkennen we Keith Gordon, die wederom het onderdeurtje mag spelen (je kent hem wel uit Dressed To Kill als zoon van Angie Dickinson, Christine en de cultfilm The Legend Of Billie Jean). Ook Robert Downey Jr. is er in te zien, met niet alleen één van de belachelijkste haartooien uit de '80's, maar eveneens ongelooflijk slecht acterend, en een zo als altijd zeer leuke Ned Beatty als Dean Martin (decaan Martin, snap je hem?)

Back To School is natuurlijk geen film die uitblinkt op cinematografisch vlak maar uiterst geschikt is als guilty pleasure, want dit is best wel grappig!

BEELD EN GELUID
Deze titel kwam uit via het Duitse Hansesound (Soulfood), een label dat er zich in specialiseert om oudere titels goedkoop op Blu-ray uit te brengen. De kwaliteit is behoorlijk, filmgrain of mankementen is nauwelijks aanwezig, maar wel omdat de kleuren veel te fel zijn, waardoor het allemaal zeer nep toont. De film heeft alleen Duitse ondertiteling, maar is vrij gemakkelijk te volgen, en heeft een Engelse en Duitse PCM-monotrack die geen geruis bevat, en dat in tegenstelling tot de promotrailers op dit schijfje. Noteren we ook nog dat de score van Danny Elfman is en dat je hier ook de newwavegroep Oingo Boingo terugvindt, die voor één keer Danny Elfman als zanger had!
EXTRA'S
Het enige wat je krijgt als bonus is een trailer en wat foto's.

CONCLUSIE
Back To School is leuk '80's-vertier, ook al diende de film louter en alleen maar als kapstok voor de leuke grollen van Rodney Dangerfield.coverStudio: Hansesound (Soulfood)

Regie: Alan Metter
Met: Rodney Dangerfield, Robert Downey Jr., Ned Beatty, M. Emmet Walsh, Burt Young, Robert Picardo, Keith Gordon, William Zabka, Adrienne Barbeau, Sally Kellerman, Terry Farrell, Severn Darden, Paxton Whitehead, Sam Kinison, Kurt Vonnegut Jr..

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1986

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4250124343507


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels PCM Mono 1.0
Duits PCM Mono 1.0

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Trailer
• Fotogallerij


Andere recente releases van deze maatschappij