:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BADLANDS
BADLANDS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-06-22
FILM
Terrence Malick had na twee films uit de jaren zeventig zo’n legendarische reputatie opgebouwd dat voor The Thin Red Line, slechts zijn derde film ooit, twintig jaar later haast elke Hollywood ster stond te trappelen om een kleine rol te bemachtigen. Een beetje overroepen als je het ons vraagt. Badlands is zijn debuut langspeelfilm waarvan het verhaal losjes gebaseerd is op waargebeurde feiten uit de jaren vijftig. Een zekere Charles Starkweather en zijn vriendin doorkruisten het land en lieten op hun pad nogal wat lijken achter. Een gelijkaardig tafereel speelt zich af in Badlands. De jonge Kit (Martin Sheen) is zijn job beu en dient zijn ontslag in. Hij heeft geen zin om te werken, maar moet wel als veehoeder aan de slag. Ook niet echt een job waarvoor hij staat te trappelen. Wanneer hij ronddoolt in de straten ontmoet hij de tiener Holly (Sissy Spacek) en wordt verliefd. Haar vader keurt hun relatie af waarop Kit hem neerschiet. Beide tieners vluchten en laten in verschillende staten een spoor van vernieling achter. Op de hielen gezeten door de politie, blijft het tweetal onverstoord hun eigen weg gaan… Verwacht geen spectaculaire scènes of achtervolgingen, daarvoor ben je bij Malick niet aan het juiste adres. De film verloopt ook vrij traag en bevat weinig spanning. Aan de andere kant wordt de band tussen Kit en Holly steeds hechter en hun karakters goed uitgediept, mede dankzij de enorm sterke vertolkingen van de hoofdacteurs. Voorts is de cinematografie van deze film wel heel mooi. In de jaren zeventig allicht een “schokkende” film, de dag van vandaag minder aanstootgevend en voor sommige kijkers waarschijnlijk te traag.

BEELD EN GELUID
Dertig jaar oud is deze film en dat merk je toch wel. Geen remastering van het beeld voor deze budgetproductie, enigszins jammer, maar wel begrijpelijk. De print heeft duidelijk last van filmgrain, kleine beschadigingen en vuiltjes. Voorts bevat het beeld voldoende detail, maar mocht de scherpte zeker hoger. De originele monogeluidstrack werd opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.0-track waardoor ruis en gekraak nagenoeg verdwenen zijn. De kwaliteit van dit geluidsspoor is redelijk goed, verwacht zeker geen knallende actiescènes door de luidsprekers, al moet wel gezegd dat de surrounds occasioneel in werking treden. De spreiding en dynamiek van het geluid is eerder beperkt maar zeker aanvaardbaar gezien de ouderdom.

EXTRA’S
Naast de gebruikelijke bioscooptrailer krijgen we slechts één documentaire (24 min. – Nederlands ondertiteld) voorgeschoteld die ons naar meer doet verlangen want eerlijk gezegd bevat deze heel wat interessante achtergrondinformatie en nieuwe interviews met cast en crew. De documentaire krijgt heel toepasselijk de titel “Absence Of Malick” mee omwille van Terrence Malick’s complete afwezigheid. De man staat nooit interviews toe en vertoont zich nauwelijks of nooit in het openbaar.

CONCLUSIE
Badlands is een onvervalste roadmovie, een klassieker in zijn genre die naar hedendaagse normen op sommige vlakken wat gedateerd overkomt. Jammer genoeg ontbreekt eveneens enige vorm van spanning. De technische kant van deze release is aanvaardbaar; de extra’s blinken uit in afwezigheid uitgezonderd één prima documentaire. Voor de twijfelaars eerder een huurtip.


cover
Studio: Warner

Regie: Terrence Malick
Met: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931160865


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij