:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARCH OR DIE
MARCH OR DIE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-07
FILM
"TRINITY'S BACK WITH A BRAND NEW BUDDY... and they're in the Foreign Legion. When they hit the desert you'd better hit the dirt!" (Tagline poster March Or Die)

March Or Die van Dick Richards (maker van o.a. de betrekkelijk goede Robert Mitchum-film Farewell, My Lovely en Heat met Burt Reynolds) is een film die nu niet meer zou kunnen gemaakt worden: acteurs insmeren met schoensmeer en hun een slecht accent geven waardoor ze verondersteld worden om Arabieren te vertolken. Dat soort cinema dus.

Deze oorlogsfilm was geen al te groot succes, ook al wordt de hoofdrol vertolkt door Gene Hackman, die in het midden van de jaren '70 via The French Connection een echte ster was geworden. De acteur heeft er overigens weinig of geen goede herinneringen aangehouden. Gene Hackman had steeds maar last van pijn in zijn rug omdat hij van een paard viel. De verzekeringsmaatschappij wilde absoluut vermijden dat dit een blijvend letsel zou worden en daarom werd geëist dat de locaties van Agadir naar de Verenigde Staten werden verplaatst. Het grote probleem was de kleur van de zandduinen die sterk verschilde, en daardoor werd met transportvliegtuigen tonnen zand uit de duinen van Agadir naar Nevada getransporteerd, waardoor de productiekosten fel stegen.

Gene Hackman is zowat het enige goede aan de film, ook al kan je zeer duidelijk zien dat hij nauwelijks interesse heeft in deze al bij al saaie film. Hij vertolkt de rol van majoor Foster die als aanvoerder van een detachement van het Franse Vreemdelingenlegioen tijdens de Eerste Wereldoorlog met 8.000 man is vertrokken en terugkeerde met slechts 200 soldaten. Totaal verbitterd keert de man met zijn peloton terug naar Frankrijk, en eens ze daar zijn, krijgt hij alweer een nieuwe opdracht om in Marokko samen met een paar archeologen van het Louvre in de buurt van Erfoud een schat op te graven. Foster krijgt deze opdracht omdat hij diplomatieke banden heeft met El Krim (Ian Holm), de leider van de Rif-stammen. In het legioen zit ook Marco Segrain (Terence Hill), een charmante juwelendief die alsmaar de orders negeert en daardoor populair is bij zijn medesoldaten. Tijdens zijn missie wordt de soldaat verliefd op de rijke Madame Picard (Catherine Deneuve).

De film staat bekend als één van de lievelingsfilms van Tarantino. Waarom is moeilijk te zeggen, in ieder geval merk je dat zeker niet op deze verschrikkelijke dvd die erger oogt dan een versleten VHS-band. Toch kan je er niet omheen dat er verschrikkelijk slecht geacteerd wordt. De grote ster was Terrence Hill, die met zijn Trinity-films en My Name Is Nobody zeer populair was, maar de man die denkt dat hij in iedere scène zijn debiele lach moet bovenhalen is misschien wel leuk naast Bud Spencer, maar in een film als deze blijkt hij toch eerder een wel zeer belabberde acteur te zijn. En dan is er nog Catherine Deneuve, één van de beste Europese actrices van dat moment, misschien zelfs de beste, maar in March Or Die alleen maar gebruikt als de vrouw die op haar soldaat wacht.

We zijn er rotsvast van overtuigd dat March Or Die op een betere dvd of Blu-ray voor meer kijkplezier zal zorgen, toch is het niet meer dan een zeer matige film die al gauw gaat vervelen, waarbij je je meermaals afvraagt wat men destijds zag in Terrence Hill, die overigens (ondanks de hoofdrol) niet eens op de cover van deze dvd vermeld wordt!

BEELD EN GELUID

Video Film Express is zo’n maatschappij uit het vroegere dvd-tijdperk die je beter links laat liggen, maar als je een film met Gene Hackman voor 1 euro aantreft, dan moet je die toch meepakken, niet? Nou dat hadden we beter niet gedaan, want we schrijven dit gelukkig niet vaak, maar deze dvd is gewoon niet te bekijken. De kleuren (als je het zo al kan noemen) vloeien in elkaar. De personages lijken schimmen en er is niet het minste detail. Het aantal zwarte vlekjes en mankementen zijn niet bij te houden. Steek al deze fouten in een film die zich bijna volledig in de woestijn afspeelt, en je weet wat te verwachten. Het beeldformaat is dan nog eens bijgesneden ook. De geluidsband is een 2.0 waarbij alles op één laag zit. We veronderstellen dat de 2 op 10 voor de kaft is, want dat is zonder twijfel het beste aan deze afgrijselijke release.

EXTRA'S
Er staan geen bonusfilmpjes op deze dvd, en hadden er die op gestaan, hadden we die ook niet bekeken, life’s too short!

CONCLUSIE

March Or Die is een slaapverwekkende oorlogsfilm met een aanvaardbare Gene Hackman, een rotslechte Terrence Hill en een totaal ongebruikte Catherine Deneuve over het Franse Vreemdelingenlegioen dat naar Marokko trekt om er met een paar archeologen van het Louvre in de buurt van Erfoud een schat op te graven.cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Dick Richards
Met: Terence Hill, Catherine Deneuve, Gene Hackman, Jack O'Halloran, Max von Sydow, Ian Holm

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
2/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713053100178


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij