:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOUSE OF GUCCI
HOUSE OF GUCCI (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-04-12
FILM
2021 was een bewogen jaar voor Ridley Scott. Vier jaar na All The Money In The World was hij er in volle coronatijd opnieuw met niet minder dan twee epossen. The Last Duel zag nauwelijks een cinemazaal en daar zat Disney voor veel tussen. Soms leek het net alsof het huis van de muis een afrekening wilde maken met 20th Century Fox, want de film kreeg nauwelijks promotie. Met House Of Gucci, dat in Universal-handen was, liep het gelukkig wat beter. De film die gebaseerd is op het boek The House of Gucci: A Sensational Story Of Murder, Madness, Glamour, A1nd Greed van Sara Gay Forden had wel Jared Leto als zwarte vlek, want zowat iedereen had het over zijn overdreven method-acting die ook deze keer aardig uit de hand was gelopen. Daar is op het debiele Italiaanse accent na niets van aan. Zijn personage van de Balthazar Boma-achtige Paolo Gucci past immers perfect in deze familiekroniek die meer overeenkomsten heeft met The Godfather dan met pakweg The Devil Wears Prada. Voor wie het niet mocht weten (het is geen spoiler, want zo begint het epos) werd Maurizio Gucci (Adam Driver) op de trap van zijn kantoor toen hij op zijn werk aankwam op 27 maart 1995 neergeschoten. Scotts film over de Gucci-dynastie toont hoe het zo ver is kunnen komen.
De film gaat in de richting van drie uur, en ook al komt alles traag op gang, verandert het tempo vanaf het moment dat we weten wie er aan het roer staat van de excentrieke Gucci-familie, die verzuipt in haar eigen materialisme. We nemen een flashback naar het Milaan van 1978 en ontmoeten er de aantrekkelijke Patrizia Reggiani, die als officemanager werk bij het kleine vrachtwagenbedrijfje van haar vader. Het is een vrouw die weet wat ze wil (en ook wat ze kan krijgen). Op een feestje ontmoet ze er Maurizio Gucci (Adam Driver), een rechtenstudent die bovendien gezegend is met de familienaam Gucci. Patrizia weet dat ze een grote vis aan de haak kan slaan en stalkt Maurizio zodat ze hem "toevallig" opnieuw ontmoet, waardoor ze hem het hof kan maken. Vader Rodolfo (Jeremy Irons) is minder wild van de dame die geen onderscheid kan maken tussen een Klimt en een Picasso, en is ervan overtuigd dat Patrizia alleen maar uit is op het geld. Maurizio krijgt te horen dat zijn vader hem zal onterven als hij met Patrizia trouwt. Maurizio verkiest Patrizia boven zijn vader, keert de rijke familie de rug toe en smeekt om een baantje bij het vrachtwagenbedrijf. Patrizia weet waar het grote geld (en de macht) zit en probeert de familiebanden te smeden via Maurizio's oom Aldo (Al Pacino), die zelf opgeschept zit met zijn oerdomme zoon Paolo (Jared Leto).
Ridley Scott is één van de weinige regisseurs die nog weet hoe een oude Hollywoodfilm eruit moet zien, ook al krijgt hij alsmaar meer de adem van de superhelden in zijn nek, waardoor hij in recente interviews zijn afkeer voor Marvel en consoorten niet onder stoelen of banken stak. HIj levert een regie die klassieker dan klassiek is, maar tegelijkertijd ook het sterke punt is en gedragen wordt door een perfecte cast. Lady Gaga wist als actrice al te overtuigen in de remake van A Star Is Born en dat talent wordt in House Of Gucci nog maar eens onderstreept. Adam Driver moet zowat de beste acteurs van deze generatie zijn, en ook Al Pacino weet zich deze keer te beheersen en levert hiermee één van zijn sterkste rollen sinds jaren af.

BEELD EN GELUID
De Blu-ray van House of Gucci benadert qua beeldkwaliteit de perfectie. Haarscherpe details die je overal ziet, van de huidtinten tot de vele locaties. Scott kiest bovendien voor een retrostijl die perfect past bij de jaren '70 (een eerder geelachtige kleurfilter) en '80 (meer flashy). Er is geen seconde sprake van één mankement. De geluidsband is al even goed. Hoewel de film veel dialogen bevat, bestaat de DTS-HD MA 7.1 uit diverse achtergrondeffecten en wordt er gekozen voor perfecte catwalkmuziek die gaat van Donna Summer tot George Michael.
EXTRA'S
De extra's zijn het zwakke broertje van deze release. The Rise Of The House Of Gucci: Masking Of is een typische collage van tien minuten interviews en kiekjes achter de scène en ook staat men eventjes stil bij de vertolking van Jared Leto. In het vijf minuten durende The Lady Of The House staat Lady Gaga centraal en in Styling House Of Gucci worden er nog eens vijf minuten uitgetrokken voor de kostuums, de make-up, de setdesign en juwelen.

CONCLUSIE
Bijna drie uur lijkt op het eerste gezicht een fikse uitdaging, maar eens je vertrokken bent ontpopt House Of Gucci zich als een klassiek misdaadepos dat soms sterk lijkt op The Godfather. Een aanrader, zelfs voor wie lak heeft aan modehuizen.coverStudio: Universal

Regie: Ridley Scott
Met: Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Al Pacino, Jeremy Irons, Jack Huston

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
158 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083243555


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD MA 7.1
Spaans DTS-HD MA 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• The Rise of the House of Gucci: Masking Of
• The Lady of the House
• Styling House of Gucci


Andere recente releases van deze maatschappij