:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ATOMIC BLONDE
ATOMIC BLONDE (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-11
FILM
In Snow White And The Huntsman vraagt een wanhopige Charlize Theron aan een magische spiegel wie er nu de mooiste van het land is. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse actrice moet wel in het zand bijten door de schoonheidstrofee aan Kristen Stewart te overhandigen (blame the mirror!), maar mocht Theron zich ooit afvragen wie er in filmland de coolste chick van de afgelopen jaren is, dan is zij zonder al te veel competitie de uitgesproken winnares. Theron is een actrice die veel kan, maar vooral veel durft. Het moet niet altijd Tom Cruise zijn die geprezen wordt voor zijn eigen stuntwerk, want Theron ging in Atomic Blonde zo ijverig te werk dat ze er twee gebroken tanden aan overhield. Tijdens de opnames van Mad Max:Fury Road had Theron haar zinnen gezet om nog meer actiehelden te vertolken. De voorkeur ging uit naar iets à la John Wick, waarin de actiescènes behoorlijk over the top mochten gaan zonder dat het al te stom lijkt, en waarbij alles er zeer stijlvol moest uitzien. Theron liet niets aan het toeval over, en om fysiek in topvorm te zijn, ging ze samen trainen met Keanu Reeves, die op dat ogenblik bezig was met de voorbereidingen van John Wick: Chapter 2. Het ging zelfs nog verder, want regisseur David Leitch, die oorspronkelijk de tweede John Wick zou gaan draaien, ging zo in het Atomic Blonde-project op dat hij voor deze titel koos en de film met Reeves aan Chad Stahelski overliet.
Atomic Blonde is gebaseerd op de graphic novel The Coldest City, die vijf jaar eerder werd geschreven en door Kurt Johnstad, die vooral bekend was voor zijn samenwerking met Zack Snyder in 300, als script bewerkt werd. Kortom, een film waarin geweld moest zegevieren. Theron speelt de rol van de aantrekkelijke spionne Lorraine (ook al weet je nooit precies aan welke kant ze van de lijn staat) die moet proberen om een lijst te bemachtigen die gegeerd is door de KGB, omdat daar alle namen en gegevens op staan van spionnen van buiten het ijzeren gordijn. Het probleem stelt zich dubbel, want de lijst bestaat niet alleen op microfilm, omdat de geniepige Stasi-agent Spyglass (Eddie Marsan) het hele zooitje uit zijn hoofd heeft geleerd, waarmee hij hoopt een ticket naar het westen te kunnen krijgen. Dat is uiteraard een gevaarlijke opdracht, want zowat de hele KGB zet de klopjacht op de onbeholpen man in, terwijl alle vertrouwen voor een goede afloop op Lorraines schouders belandt. Ook de louche David Percival (James McAvoy) zit in het spel, die keer op keer de zijde kiest van degene die met de meeste poen zwaait. Om het nog allemaal ingewikkelder te maken is er ook nog Delphine Lasalle (Sofia Boutella), een Franse agente die niet alleen een rookie is, maar ook nog verliefd wordt op Lorraine. Een cast dus om u tegen te zeggen, en die in feite ook nog David Bowie zou bevatten, maar die moest passen omdat hij toen al wist dat hij terminaal ziek was. Atomic Blonde is een ontzettend spannende popcornvreter die de kijker een hele tijd in het ongewisse laat. Dat maakt de spionagefilm zeker niet gemakkelijk om te volgen want uiteindelijk weet je nooit wie nu wie is, laat staan dat je weet voor wie hij of zij werkt.
De film is opgebouwd uit een hele reeks flashbacks terwijl Lorraine in Londen ondervraagd wordt door haar twee bazen (Toby Jones en de altijd fantastische John Goodman). Wat Atomic Blonde zo bijzonder maakt, is de aparte tijdsgeest, want het verhaal speelt zich af in november 1989 en wel op de vooravond dat de Russen de controle kwijtspelen over het handhaven van de Berlijnse Muur. De film begint dan ook met een klassieke speech van president Reagan waarin hij zijn Russische ambtgenoot oproept om de sloophamer boven te halen. Wat volgt is een bijna twee uur durend spektakel met actie om de duimen en vingers bij af te likken, een wervelwind vol spektakel waarin het bruut geweld niet gespaard wordt en waarbij de popmuziek van toen een ontzettend belangrijke rol speelt. De makers weten blijkbaar iets af van de jaren '80. Dat merk je niet alleen aan de details die perfect de tijdsgeest weerspiegelen, maar ook door de perfecte soundtrack die bestaat uit songs van o.a. Peter Schilling, Nena, Depeche Mode, David Bowie, A Flock Of Seagulls of Siouxsie & The Banshees, die deze actieknaller nog een extra melancholisch tintje bezorgt.

BEELD EN GELUID

Deze 4K kwam uit bij Universal in een combopack met de Blu-ray, waar overigens het extra materiaal op te vinden is, want op de 4K zelf tref je alleen maar als bonus de commentaarband aan. Hoewel er technisch niks op aan te merken valt aan dit schijfje krijg je niet altijd een loepzuiver beeld te zien, en dat komt omdat de cineast voor een film koos voor een visuele stijl die gedrenkt is in een blauwachtige sfeer. Het zijn dan alleen ook maar in de close-ups dat je echt de details ziet. Waar wel over te pronken valt is de geluidsband. Deze was al briljant op de Blu-ray maar op 4K is de eighties-soundtrack (en dat gaat van New Order tot Peter Schilling) een onmisbaar personage met een geluidsediting die doet denken aan Edgar Wright of Tarantino.
EXTRA’S
Al het bonusmateriaal is alleen maar te vinden op de Blu-ray die je in deze combopack kan terugvinden. Er zijn zeven minuten verwijderde scenes en een audiocommentaar met regisseur David Leitch en editor Elísabet Ronaldsdóttir die ook op de 4K staat. In Welcome to Berlin staat de Duitse stad centraal en de rol die de stad speelt in 1989 in de film. Er is ook aandacht voor de opnamelocaties. In het zeven minuten durende Blondes Have More Gun heeft Charlize Theron het onder meer over de uitdagingen en wat haar in de rol aantrok. In het vier minuten durende Spymaster komt regisseur David Leitch aan bod. Ook Anatomy Of A Fight Scene duurt zeven minuten, waarin men de choreografie van de spectaculaire vechtscène in het midden van de film uit de doeken doet. Tenslotte is er nog Story In Motion, waarin twee storyboards worden uitgelicht.

CONCLUSIE
John Wick? Welke John Wick? Atomic Blonde, that’s the real deal!coverStudio: Universal

Regie: David Leitch
Met: Charlize Theron, James McAvoy, Eddie Marsan, John Goodman, Toby Jones, James Faulkner

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083138509


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans DTS 5.1
Portugees DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Duits, Engels CC
Extra's:
• Deleted/Extended Scenes
• Welcome to Berlin
• Blondes Have More Gun
• Spymaster
• Anatomy of a Fight Scene
• Story in Motion
• Audiocommentaar van David Leitch en editor Elísabet Ronaldsdóttir


Andere recente releases van deze maatschappij