:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BIG LEBOWSKI, THE
BIG LEBOWSKI, THE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2000-11-07
FILM
Wie de filmstijl van de gebroeders Coen kent, weet ondertussen wel al waar hij zich aan kan verwachten bij het bekijken van één van hun producties. Ze hebben een eigenzinnige, moeilijk te omschrijven manier van filmen. Veelal gaat het om ironisch en zwarte galgenhumor zoals in Fargo, één van hun meesterwerken. Je betrapt er jezelf op te lachen met wat eigenlijk niet eens grappig is en dat is net de verdienste van deze filmbroeders. Voorts maakten ze nog andere geweldige films zoals Raising Arizona, Blood Simple, Miller's Crossing en de Hudsucker Proxy.

Terwijl het verhaal eigenlijk een ondergeschikte rol speelt in de film, is de plot toch bijzonder grappig. Jeff Bridges speelt Jeffrey Lebowski alias 'the Dude', meer dan waarschijnlijk opgevoed in een bijzonder lichtzinnig jarenzestigmilieu waar hij dan ook overduidelijk door is beïnvloed. Ongeschoren, met vodden om z'n lijf, werkloos, Kahlua-wodka drinkend, wiet rokend en zich bijna voortdurend bezighoudend met zijn favoriete hobby: bowlen. Samen met zijn vrienden Donny en Walter, gespeeld door respectievelijk Steve Buscemi en John Goodman, zit hij voortdurend in de bowlingzaal. Zijn saaie leventje wordt echter duchtig verstoord als een paar schuldeisers hem aanzien voor de multimiljonair en naamgenoot Jeffrey Lebowski. Diens vrouw heeft namelijk schulden gemaakt en de schuldeisers komen het geld innen bij haar man die toch geld in overvloed heeft. Meer gaan we niet vertellen, maar laat me stellen dat er massa's hilarische scènes en een paar plotwentelingen in de film zitten en dat u een aantal bizarre karakters zal ontmoeten. Dit is het betere Coen-werk, dames en heren, en als u nog niet van hun filmstijl genoten hebt, dan is deze dvd een buitenkansje.

BEELD EN GELUID
Hier zullen we het vooral hebben over het mooie anamorfe 1:85.1 beeldformaat dat deze film goed tot z'n recht laat komen op een breedbeeld.-tv. De vele kleuren zijn helder, het beeld is haarfijn en er is maar af en toe sprake van krasjes en oneffenheden. Al bij al kunnen we hier van een geslaagde transfer spreken.
Over het geluid valt niet veel te zeggen. We hebben het hier nl. te maken met een dialoogfilm. De film beschikt wel over een goede soundtrack en die horen we dan ook à volonté door de surroundspeakers, maar daarmee is de kous dan ook af. De stemmen komen helder en luid genoeg door de frontspeaker en meer moet dat niet zijn om deze film goed tot z'n recht te laten komen.

EXTRA'S
Eén boekje (18 pag. Nederlands, 18 pag. Frans).

CONCLUSIE
The Big Lebowski behoort tot de beste films van de Coen-broertjes. Wie hun werk nog niet kent, kan hun oeuvre met deze film op een aangename manier ontdekken.


cover
Studio: Polygram

Regie: Joel en Ethan Coen
Met: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddleston, John Turturro

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
044005507027


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij