:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> US
US (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-06
FILM
Er is geen enkel genre dat zo is uitgemolken als dat van de horror, maar net op het moment dat er geen druppel levensbloed overblijft, hebben we namen als Ari Aster, Robert Eggers en Jordan Peele die voor een kentering zorgen. Elevated horror is wel een benaming om de kriebels van te krijgen, of nog beter om "filmkenners" er een oorveeg voor te verkopen, feit is wel dat het keer op keer om films gaat waarmee de concurrenten zonder verhaal de laan worden uitgestuurd. Na het meesterwerk Get Out is Peele er met Us, en terwijl je dit leest moet ook zijn derde langspeler (Nope) zo goed als klaar zijn. Probeer vooral de symboliek van Us niet te veel te begrijpen, maar laat je gewoon onderdompelen in een wereld van angst, en geniet.
Volgens diverse onderzoeken is de kans groot dat er op de aardbol een dubbelganger van je rondloopt. Tot dusver prijzen we ons gelukkig dat wij ons eigenste spiegelbeeld nog niet in levende lijve hebben tegengekomen, maar dat geldt jammer genoeg niet voor Adelaide (Lupita Nyong’o), haar man Gabe (Winston Duke), dochter Zora (Shahadi Wright Joseph) en zoon Jason (Evan Alex). Als de familie naar een buitenverblijf trekt om de problemen lekker thuis te laten, valt de elektriciteit uit en staat op de oprit een familie gehuld in knalrode kledij die hun dubbelgangers blijken te zijn. Een vrolijk onderonsje wordt het niet, iets wat het gezin vlug heeft begrepen. Een flashback waarmee de film opent, vertelt ons dat alles zijn oorsprong vindt in de jaren '80, toen Adelaide als kind een spookhuis op een attractiepark binnenliep.
Meer vertellen over deze nagelbijter doen we niet, dat zou de pret alleen maar bederven. Us is een wervelrit waarbij je bijna twee uur zitten te rillen van angst, ook al valt er maar weinig gore te bespeuren. Regisseur Peele is vooral een visuele kunstenaar, en dat merk je hier maar al te goed, met als decor de opvallende rode kostuums die doen denken aan Michael Jackson in zijn Thriller-jaren. Bepaalde horrorliefhebbers mogen het er dan wel moeilijk mee hebben dat Jordan Peele bedolven wordt onder de hypes terwijl anderen bikkelhard moeten knokken voor ook maar wat erkenning te krijgen, feit is wel over al deze superlatieven geen woord gelogen is en dat Us één van de sterkste horrorfilms in jaren is. De acteerprestaties van de hele cast is top met een bijzonder uitmuntende Lupita Nyong’o in het bijzonder die we al kenden van Black Panther en 12 Years A Slave als uitschieter.
BEELD EN GELUID
We waren al lovend over de Blu-ray, en het is vanzelfsprekend dat de 4K-release alleen maar beter scoort. Wel moet gezegd worden dat Us een zeer donkere film is op alle fronten. Er zijn vele duistere scènes en er is ook het feit dat de cast op een paar uitzonderingen na uit zwarte acteurs en actrices bestaat. Toch kiest Peele voor een fenomenaal contrast door de donkere huidtinten tegenover de knalrode (angstaanjagende) kostuums te plaatsen, wat het geheel visueel verbluffend maakt. Hoe donker het ook wordt, krijg je altijd wel iets te zien en gaat de film naar de richting van de perfectie. De geluidsband is een zeer effectieve Dolby TrueHD Atmos 7.1, die niet alleen door de angstaanjagende soundtrack optimaal benut wordt maar ook door minieme schrikeffecten die steeds hun doel raken.
EXTRA'S
Op deze disc staan een handvol featurettes die een gemiddelde lengte van 6 minuten hebben. Waarom dat allemaal apart moet weten we ook niet, want het was voor iedereen leuker geweest mocht dat in één handige "making of" terecht zijn gekomen. The Monsters Within Us toont ons wie de vier (of acht, zo je wil) hoofdpersonen zijn. In Tethered Together: Making Us Twice zien we de uitdagingen waarmee de acteurs en filmmakers te maken hadden bij het opnemen van een paar moeilijke scènes. In Peele's Brand of Horror vertelt Peele over zijn passie voor het horrorgenre, zijn favoriete horrorfilms en zijn invloeden. In The Duality Of Us heeft Peele het over onze diepgewortelde angst voor dubbelgangers. Becoming Red vertelt wat meer over het karakter van Lupita Nyong'o. In Scene Explorations hebben Peele en de cast het over belangrijke scènes en zie je naast interviewfragmenten, ook filmclips, storyboards en een blik achter de schermen. En voor wie het echt wil zijn er ook een zevental minuten verwijderde scènes. De extra’s staan zowel op de Blu-ray als op het UHD-schijfje.

CONCLUSIE
Jordan Peele heeft zeker zijn voor- en tegenstanders, feit is wel dat deze Amerikaanse cineast één van de meest innoverende artiesten is in het horrorgenre. Politiek correct, volgens sommigen te correct, maar dat is dan ook het enige wat je de man in de schoenen kan schuiven. Niet dat dit per se moet.coverStudio: Universal

Regie: Jordan Peele
Met: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Horror

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083192839


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 7.1
Hongaars Dolby Digital 7.1
Italiaans Dolby Digital 7.1
Pools Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Chinees, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Hongaars, Grieks, Pools, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes
• Redefining A Genre: Jordan Peele's Brand Of Horror
• We're All Dying As Above: Grand Pas De Deux
• Becoming Red
• The Duality Of Us
• Scene Explorations

Andere recente releases van deze maatschappij