:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 355, THE
355, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-28
FILM
James Bond, maar dan met intelligente vrouwen, en niet één maar wel met vijf individuen die de wereld moeten zien te redden van de ondergang. Het klinkt weinig eerbiedig en je hebt er in een vingerknip de woke-politie mee op je dak, toch is de waarheid dat deze Charlie’s Angels-variant niet meer is dan dat. Je kan wel honderden woorden verzinnen om te zeggen dat je hiermee een gemiste kans hebt, maar je kan er minstens evenveel gaan gebruiken om gewoon te stellen dat The 355 een catchy actiefilm is die weliswaar slaafs de sjablonen van het genre volgt, maar al bij al best genietbaar is.
De plot is eigenlijk simpel. Er circuleert een harde schijf rond waarmee je met een simpele muisknop de elektriciteit in de hele wereld kan platleggen. Het spreekt voor zich dat zowat iedere vilain dit werktuig in zijn bezit wil hebben. Het schijfje wordt via het dark web op een veiling in Shanghai aan de hoogste bieder overgemaakt. Vier topagentes uit verschillende windstreken, die geen weet hebben van elkaar en waar toevallig ook één psychologe bij betrokken is, proberen te achterhalen wie de disk heeft en waar die zich bevindt. Niemand is te vertrouwen, en dat snappen de vijf dames maar al te goed, en om de James Bond-gelijkenissen helemaal treffend te maken, speelt elke scène zich in een ander werelddeel af. Van Parijs tot Marrakesh, maar van toeristische sightseeing (behalve voor de kijker dan) is er geen sprake. En waar die 355 dan voor staat? Dat is niet meer dan een nummer van een spion, net zoals 007 dus!

Het knapste aan de film (en dat mag je van ons zowel letterlijk als figuurlijk nemen) is de casting. Jessica Chastain speelt de rol van een CIA-agente die het voortouw in handen neemt, ook al weet zij niet dat Diane Kruger als een Duitse agente exact dezelfde opdracht heeft als zij, en dat is dus de disk opsporen. Dat zorgt voor een heleboel verwarringen, waarbij de twee dames denken dat ze elkaars tegenstanders zijn en Kruger zich gedraagt als een onweerstaanbaar Duits takkewijf. Ze kruisen beide toevallig het pad van een Colombiaanse psychologe (Penélope Cruz) die niks afweet van het vrouwelijke machowereldje waarin ze is terecht gekomen. Wat later komt ook de MI6-computerspecialiste (Lupita Nyong’o) op de proppen, en ergens in het midden van de film krijgt de film er met Fan Bingbing nog een Aziatische heldin bij.
Geheel netjes volgens de woke-regels zou je denken, en dat is het ook wel, maar gelukkig voel je dit niet. Geen bende manwijven die de mannelijke bevolking verwijten dat ze met een lul geboren zijn, maar gewoon vijf actieheldinnen die niet moeten onderdoen voor de creatie van Ian Fleming. Door haar rol als therapeute die zich steeds zorgen maakt over haar gezin, voelt Penelope Cruz wel wat aan als het domme wicht van de hoop, maar voor de rest is dit Mission Impossible maar dan met een female touch, zelfs ook met een paar stunts waar Tom Cruise de twee duimen voor naar omhoog zou steken.
Regisseur Simon Kinberg, die vooral veel scripts schreef waaronder die van Logan en de Deadpool-films maar ook achter de camera stond voor de X-Men-film Dark Phoenix, kiest voor een rechtlijnig verhaal zonder al te veel moeilijke plots. The 355 zit dan wel boordevol actie, maar vergaloppeert er zich niet in. Het is zeker het soort actiefilm dat je al vaker zag, maar als popcorntussendoortje is dit beslist een lekker ding.

BEELD EN GELUID
De film werd uitgebracht bij ons door Belga Films die door de vele Luc Besson-producties wel een patent lijkt te hebben op dit soort flashy actiefilms. Deze Blu-ray is uiterst verzorgd en zorgt voor een kleurrijk spektakel wat uiteraard te verklaren valt door de vele locaties. De details zijn weliswaar niet haarscherp, maar zuiver genoeg om van een degelijke transfer te spreken met scènes die zich bijna steeds buitenaf of in één of andere moderne binnensetting afspelen. De geluidsband is een degelijke DTS-HD MA 5.1 met vooral veel effecten die de actiescènes in de verf zetten. The 355 is technisch bekeken net als de film, geen echte hoogvlieger maar ook niet echt één om over te klagen.
EXTRA’S
De bonussectie bestaat uit een reeks featurettes met een gemiddelde speelduur van iets meer dan vijf minuten. Allereerst is er de obligatoire trailer en een paar verwijderde scènes. In Chasing Through Paris volgen we de opnames die plaatsvonden in de Franse hoofdstad, terwijl men in Action That Hurts aandacht besteedt aan de spectaculaire openingsscène op de vismarkt. In Reconstructing Marrakesh zien we hoe je mits wat vindingrijkheid (en geld) gerust een stad kan nabootsen. Chaos At The City Of Dreams is gewoon een korte collage van interviews. In VFX Breakdowns zien we hoe de scènes getrukeerd zijn. Leuk om te zien, maar het verpest wel de filmmagie.

CONCLUSIE
The 355 is een onderhoudende variant op het Charlie’s Angels-principe vermengd met wat Mission Impossible en James Bond. Vrouwelijke vuisten, maar gelukkig zonder het woke-etiket.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Simon Kinberg
Met: Jessica Chastain, Penélope Cruz, Bingbing Fan, Diane Kruger, Lupita Nyong'o, Édgar Ramírez

Film:
6/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370804006


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD-MA 5.1
Frans DTS HD-MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Deleted Scenes
• Chasing Through Paris
• Action That Hurts
• Reconstructing Marrakesh
• Chaos At The City Of Dreams
• VFX Breakdowns
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij