:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN NINJA 4 - THE ANNIHILATION
AMERICAN NINJA 4 - THE ANNIHILATION (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-13
FILM
Ofschoon de derde American Ninja niet volgens de verwachtingen liep, wilde men bij Cannon nog de bijna laatste druppel uit de franchise melken door nog een vierde deel te maken. In 1993 verscheen er zelfs nog een vijfde deel, dat vreemd genoeg niet op deze box te vinden is. Al bij al is dat misschien wel goed ook, want met de kwaliteit ging het alleen maar bergaf. Je kan je zelfs afvragen of je ze als sequels kan bestempelen, want op een paar castleden na is het enige verband met de films dat men steeds tegen één of andere boef moet vechten die omringd wordt door een dapper leger van ninja's.
American Ninja 4: The Annihilation betekende de terugkeer van Michael Dudikoff, die de hoofdrol in de derde film weigerde omdat hij niet wilde dat de filmfans hem alleen maar zouden herinneren als iemand die tegen ninja's moet vechten. Voor David Bradley, die de hoofdrol in de derde American Ninja-film had, kon de pret niet op dat hij een affiche mocht delen met Michael Dudikoff, maar de euforie was snel voorbij toen Dudikoff duidelijk maakte dat hij alleen maar aan de film wilde meewerken indien zijn personage de grote held was die de rest moest redden, inclusief David Bradley. Het werd niet alleen balen voor Bradley, maar ook voor de fans, want Michael Dudikoff kwam slechts in de 44e (!) minuut in beeld. Een ander gemis was de afwezigheid van Steve James, die drie jaar later op amper 41-jarige leeftijd overleed aan pancreaskanker.

De regie werd net zoals de derde in de handen gestopt van Cedric Sundstrom, die duidelijk zelf niet al te goed weet wat hij met dit bizarre verhaal heeft moeten aanvangen, en best te omschrijven is als een krampachtige poging om Mad Max en de latere Rambo-films met elkaar te vermengen, en natuurlijk met ninja's. Deze keer staan die onder het commando van de extreme moslim Ali Maksood (Ron Smerczak), en daarbij wordt hij geholpen door Scarf Mulgrew (James Booth), die alles haat wat Amerikaans is. Mulgrew dreigt ermee om 4 Amerikaanse soldaten levend te verbranden als hij niet het losgeld van 50 miljoen dollar krijgt. De commando's Sean Davidson (David Bradley) en Carl Brackston (Dwayne Alexandre) worden op missie gestuurd om de gevangenen te redden, maar ze lijken niet opgewassen tegen de terroristen. Daarom doet men beroep op Joe Armstrong (Michael Dudikoff) die ondertussen leraar is geworden.
American Ninja 4: The Annihilation kan je gerust wel zien om de gein, zeker als '90s-actiefilms je ding is, maar voor de rest is dit niet meer dan een belabberd zooitje dat puur gemaakt is om wat centen op te brengen. Dat lukte niet in de bioscoop, maar in 1990 zat de filmverhuur nog volop in de lift, en een filmtitel die refereert naar de legendarische American Ninja-films kon altijd wel op wat extra aandacht rekenen. Opvallend is wel dat de humor in American Ninja 4: The Annihilation compleet zoek is, en dat het accent enorm hard op de brutaliteit van de martelingen komt te liggen.

BEELD EN GELUID
Alles wat we zeiden over de vorige drie films, geldt ook voor American Ninja 4: The Annihilation. Een transfer zonder ondertitels, en dat is niet altijd even fijn, zeker niet als je de dialogen (ook al stellen ze niets voor) wil begrijpen. Qua beeldkwaliteit is de vierde wel de beste, maar dat komt waarschijnlijk door het feit dat dit de meest recente film is.
EXTRA'S
Op deze disk staan geen extra's.

CONCLUSIE
Bij American Ninja 4: The Annihilation was het vet al lang van de soep, als er van soep nog sprake was. Een krakkemikkig verhaaltje dat zich situeert tussen Mad Max en de latere Rambo-films, waarin Michael Dudikoff nog maar eens een heel ninjaleger moet verslaan.coverStudio: 88 Films

Regie: Cedric Sundstrom
Met: Michael Dudikoff, David Bradley, James Booth, Dwayne Alexandre, Ken Gampu, Robin Stille

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1990

Leeftijd:
18

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5037899048290


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij