:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AINBO - SPIRIT OF THE AMAZON
AINBO - SPIRIT OF THE AMAZON (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-11-17
FILM
De jonge krijgster Ainbo (Lola Raie) beschouwt het als een voorteken wanneer ze bezocht wordt door haar twee geest-totemdieren, een armadillo Dillo (Dino Andrade) en een tapir Vaca (Joe Hernandez). Omdat haar ouders overleden zijn, woont ze bij Chuni (Alejandra Gollas) en staat op goede voet met Zumi (Naomi Serrano), die op het punt staat haar vader op te volgen als stamhoofd. Het zijn echter turbulente tijden: door de vissterfte is het voortbestaan van haar stam bedreigd, en de totemdieren waarschuwen Ainbo dat het onheil afkomstig is van een bosgeest, de Yacuruna, die het op de mensen gemunt heeft. Wanneer Chuni overlijdt, menen de stamleden dat Ainbo via haar totemdieren het kwaad de stam heeft binnengebracht, en vooral krijger Atok (Rene Mujica) neemt aanstoot aan haar aanwezigheid. Ainbo vertrekt daarom op queeste, op zoek naar Motelo Mama (Susana Ballesteros), de schildpad die de wereld op haar rug draagt, die haar moet helpen Yaracuna te verslaan. Die laatste heeft de gedaante aangenomen van industrieel Cornell DeWitt (Thom Hoffman), die op illegale wijze met zijn bouwfirma de Amazone aan het ontginnen is.
Als u bij het bekijken van Ainbo, Spirit Of The Amazon onwillekeurig moet terugdenken aan Ferngully, The Last Rainforest, dan zit u er niet helemaal naast, want de plot van deze film is voor 95 % dezelfde - vervang de elfjes door Indianen en je bent er ongeveer. Ainbo, Spirit Of The Amazon is een coproductie de Verenigde Staten, Peru en Nederland, waardoor we acteur Thom Hoffman in de cast krijgen, en alhoewel het een dappere poging is, waarbij het Amazonewoud mooi wordt weergegeven, is de animatie en dan in het bijzonder die van de personages soms wat aan de houterige kant, en vooral is de inhoud zeer zweverig. Er werd qua plot niet verder gedacht dan de gebruikelijke clichés van het genre, en nergens zie je enig spoortje van karakteruitdieping. Zo loopt het hoofdpersonage, Ainbo, er eigenlijk bij voor spek en bonen, want het zijn telkens haar sidekicks, een goedkope knock-off van Timon en Pumbaa uit The Lion King, die de problemen oplossen. Daarnaast is ook het design van de luiaard schaamteloos gepikt van Zootropolis. Ook heeft de film beslist een te groot gehalte aan girl power, want de mannelijke personages zijn ofwel de slechteriken van dienst, ofwel worden ze verbasterd tot pakweg een tapir of een armadillo. Voor kinderen zal de magere plot allicht volstaan, maar volwassenen willen toch graag dat ietsje meer in hun animatiefilms zien. Jammer, want hier had veel meer in kunnen zitten.
BEELD EN GELUID
Op deze Duitse Blu-ray wordt de goedkope animatie pas echt meedogenloos gefileerd. Zo ontbreekt er overal schaduwdetail, en de transfer is tot spijt van wie't benijdt zodanig goed dat de onvoldragenheden genadeloos worden blootgelegd. Dit gezegd zijnde is vooral de kleurensetting van deze Blu-ray onberispelijk en krijg je een mooi contrast. De lipsynchronisatie is duidelijk op de Engelse soundtrack gebaseerd, maar de personages articuleren niet al te best - opnieuw een gevolg van de goedkopere animatiestijl. De geluidstrack is uitgevoerd in een Engelse DTS-HD MA 5.1-track die nergens gebreken vertoont maar ook nergens echt schitterend. Net zoals de film dus, een geval van grauwe middelmaat.
EXTRA'S
Er staan een korte Making-of documentaire (15:03) en een trailer (2:24) op deze schijf, en de schijf start ergerlijk genoeg op met enkele cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

Ainbo, Spirit Of The Amazon is een typevoorbeeld van willen maar niet kunnen. Alhoewel het hart en de boodschap op de juiste plaats zitten, blijft in deze film in alle aspecten oppervlakkigheid troef.


coverStudio: EuroVideo

Regie: Richard Claus & Jose Zelada
Met: Lola Raie, Naomi Serrano, Dino Andrade, Joe Hernandez, Thom Hoffman, Rene Mujica, Yeni Alvarez, Bernardo De Paula, Alejandra Gollas, Susana Ballesteros, Rico Sola, Gerardo Prat

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Duitsland

Jaar:
2021

Leeftijd:
0

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4009750303948


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Making-of documentaire
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij