NOUVELLE AMIE, UNE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-06-02
FILM
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de zestiende film van Ozon is wederom een schot in de roos en je kan gerust stellen dat François Ozon meer en meer de waardige opvolger wordt van zijn naamgenoot François Truffaut. De cineast levert bijna ieder jaar een film af, drukt daarop een heerlijke Franse stempel en goochelt met allerlei stijlen, net zoals (jawel) Truffaut. Twee jaar geleden bracht hij het ontroerende verhaal over een tienerprostituee in Jeune & Jolie, en ook met Une Nouvelle Amie wandelt hij aan de rand van de maatschappij. Dit keer gaat het om een travestie, en vooral hoe zijn onmiddellijke omgeving daarmee omgaat. Verwacht niet de net iets te platgetreden clichés van de vele holebifilms, maar eerder een modern sprookje dat bijna in een Tim Burton-sfeertje baadt. De pastiche kleuren kunnen zo uit Potiche komen, ofschoon er enorm veel drama in het scenario verwerkt zit (dat trouwens losjes gebaseerd is op een verhaal van de Britse schrijfster Ruth Rendell).
Het eerste beeld van
Une Nouvelle Amie is er meteen eentje dat je nooit zal vergeten. De jonge Laura (Islid Le Besco) ligt in een spierwitte lijkkist. Ze heeft net haar strijd tegen een slepende ziekte verloren. Haar hartsvriendin Claire (Anaïs Demoustier) belooft haar tijdens de plechtigheid dat ze voor Lauras echtgenoot (Romain Duris) en haar piepjonge dochtertje zal zorgen. Claire denkt dat het zal volstaan om David te tonen hoe hij een luier moet verversen, maar vanaf het eerste bezoek schrikft de jonge vrouw zich een ongeluk. Zij ziet hoe David zich als een vrouw verkleedt als hij de papfles aan zijn dochtertje geeft. David zegt dat er niets aan de hand is omdat zijn overleden echtgenote wist dat hij graag in vrouwenkleren rondloopt. De enige afspraak die de twee hadden was dat alles binnenshuis zou gebeuren. De dood van Laura wakkert echter zijn verlangen aan om de wereld te tonen dat hij een vrouw wil zijn. Het duurt niet lang vooraleer Claire de vriendin van David (en ondertussen Virginia heet) wordt. De twee gaan met elkaar shoppen en vertellen elkaar hun allergrootste geheimen. Het bizarre sprookje krijgt een vreemde wending als ze verliefd op elkaar worden. Is Laura nu lesbisch geworden? Is dit wat haar overleden hartsvriendin wilde? Hoe zit het met de baby? En vooral, hoe zal haar man (Raphaël Personnaz) daarop reageren.
We hebben altijd gedacht dat Romain Duris een voorkeur had voor nichterige personages en de rol van de travestiet Virginia is hem bijna letterlijk op het lijf geschreven. De jonge Franse acteur paradeert met zo veel zwier dat het moeilijk zal worden om dat beeld ter gelegenheid van zijn volgende films zo maar uit te wissen. De andere revelatie in deze heerlijke tragikomedie is Anaïs Demoustier, die samen met Léa Seydoux tot het groepje van de beste huidige Franse actrices behoort. Maar de echte ster staat natuurlijk achter de camera. Zonder dat hij ooit in herhaling valt, heeft de Franse regisseur een eigen filmstijl ontwikkelt die geen seconde van je netvlies verdwijnt. Er is over iedere scène grondig nagedacht en Ozon is één van de weinige hedendaagse regisseurs die snapt dat goede cinema een geheel is van een heleboel elementen (vertolkingen, scenario, decors, belichting, kleuren, noem maar op…) die mooi moeten samenvallen. Als je één element niet goed aanpakt, dan zakt meteen alles weg. Je kan hem misschien wel verwijten dat hij het maatschappelijke thema over travestie niet voldoende heeft aangeboord, maar wie goed kijkt, zal desalniettemin merken dat Ozon in de eerste plaats een vreemd (maar schattig) liefdessprookje wilde maken. Een opzet waarin hij is geslaagd, want Une Nouvelle Amie is heerlijke (Franse) cinema. Op naar de volgende Ozon!
BEELD EN GELUID
Het wordt stilletjes aan tijd dat de Belgische filmhuizen zich eens bezinnen over hun releases. Onze hoofdredacteur vergeleek ons Belgenlandje in één van zijn schrijfsels met een ontwikkelingsland, ten minste als we het over filmreleases hebben. Helemaal juist. Niet alleen is er het feit dat sommige filmhuizen hun titels niet eens uitbrengen (Under The Skin, om er maar eentje te noemen), ook lijkt het erop alsof wij geen recht hebben op een Blu-ray. Als filmfan doet het pijn om te zien hoe men in de VS, Engeland, Frankrijk of Duitsland de cinefiel verwend met schitterende heruitgaven van talloze klassiekers. Blijkbaar kan dat hier niet. Het is zelfs zo ver gekomen dat essentiële titels niet eens op Blu-ray worden uitgebracht. Smaken verschillen, toch zal iedereen het erover eens zijn dat François Ozon één van (misschien wel) de belangrijkste Franse cineasten is. Mooie woorden, dat wel, maar toch is zijn laatste film alleen op dvd beschikbaar. Het resultaat is wel bevredigend met mooie levendige kleuren, maar het werk van een cineast die een patent heeft op pastelachtige kleuren, verdient op zijn minst een Blu-rayuitgave. Een dikke foei, en op zo’n manier verplicht je de Belgische filmfan om zijn heil bij buitenlandse labels zoals Artificial Eye te zoeken.
EXTRA'S
Men heeft de verstandige keuze gemaakt om de kijker niet te vervelen met talloze overbodige filmpjes van 3 minuten, maar gewoon alles in een leuke documentaire van 45 minuten te stoppen. Wie op zoek is naar cinefiele weetjes zal waarschijnlijk geen boodschap hebben aan deze bonus. De inhoud gaat bijna uitsluitend over hoe moeilijk het wel was voor Romain Duris om in vrouwenkleren rond te lopen, of hoe pijnlijk epileren wel is. De make-upspecialisten hebben inderdaad meer werk gehad met Duris dan met Anaïs Demoustier, die grapt dat zij eigenlijk de acteur van de film is. Er wordt heel wat gelachen, we zien een paar leuke anekdotes die een mooi beeld geven van wat er zich achter de schermen afspeelt, maar meer stelt het niet voor.
CONCLUSIE
De tovenaar van de Franse cinema (François Ozon dus) heeft met Une Nouvelle Amie opnieuw een parel uit zijn camera getoverd die iedere filmliefhebber zal omarmen. Verwacht geen loodzware maatschappijkritiek, wel een Tim Burton-achtig sprookje met een boodschap. Alleen ist het een doodzonde dat dit meesterwerk in België alleen maar op dvd beschikbaar is.