FAST AND THE FURIOUS, THE 3 - TOKYO DRIFT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-03-13
FILM
Sean Boswell (Lucas Black) is een twintiger die volledig weg is van snelle sportwagens. Maar het is net zijn voorliefde voor snelheid die hem en zijn moeder keer op keer in de problemen brengen! Wanneer Sean voor de zoveelste keer met het gerecht in aanraking komt is de maat vol en wordt hij naar zijn vader gestuurd in Japan. Maar het toeval wil dat er achter het haastige Japanse bestaan en de verblindende neonreclame een heuse underground-scene bestaat rond getunede auto's en het zogenaamde "driften". Kan de Amerikaanse Sean deze wereld vol met flitsende bolides, snelle babes en gevaarlijke gangsters weerstaan of komt hij wéér in de problemen?
Na het letterlijk ronkende succes van
The Fast And The Furious en diens flauwe sequel
2 Fast 2 Furious wilde producent Neal H. Moritz zijn grootste én meest bekende geldkoe nog wat verder uitpersen met een tweede vervolg. Toen echter bekend werd dat zélfs Paul Walker de derde prent aan zijn neus zou laten voorbij gaan, werden de meeste aanbidders van de populaire 'babes, rubber en chroom'-franchise behoorlijk ongerust. Het hek was helemaal van de dam toen diverse websites het nieuws publiceerden dat onderdeurtje Lil' Bow Wow gecast werd en dat
The Fast And The Furious 3 in het Japanse gangstermilieu zou afspelen.
Maar alle zorgen waren in uiteindelijk voor niets, aangezien
The Fast And The Furious: Tokyo Drift uitstekend entertainment blijkt te zijn! De jonge Lucas Black - die zich voordien al liet opmerken in
Friday Night Lights en
Jarhead - is een alledaagse doch charismatische protagonist, die meer als Paul Walker thuishoort in dit soort door testosteron aangedreven actievehikels. Het derde deel wijkt gelukkig mijlenver af van oppervlakkige farcé die
2 Fast 2 Furious zo kenmerkte. De van Taiwan afkomstige regisseur Justin Lin zet de franchise vanaf de eerste frames terug op het juiste spoor. Je kan het bijna back to basics noemen, maar dan dankzij de input van Lin wel een beetje Aziatisch gekruid! De autoraces worden weliswaar nog wat opgekrikt met een minimum aan CGI, maar dat is dan om deze scènes wat extra stijl en dynamiek mee te geven (let maar op de driftscènes belicht door de volle maan). Voor de rest is het wederom op en top snelheid, fraaie bolides en uitermate gestroomlijnde grieten!
Over de kwaliteiten van Lucas Black hadden we het al uitvoerig aan het begin van deze recensie, maar ook Nathalie Kelley, Sung Kang en zélfs Bow Wow doen hun ding erg goed. De legendarische Sonny Chiba geeft trouwens ook even acte de présence. Neem daarbij een cool einde, knappe locaties en een pompende soundtrack en je hebt wat ons betreft de meest genietbare uit de trilogie! De prent werd in Amerika geen recordbrekende megahit, maar wist ondanks het beperktere budget en minder bekende namen toch bijna 63 miljoen dollar in het laatje te brengen. Internationaal werd de sequel dan weer wél onthaald zoals het hoorde en wereldwijd bleef de teller dan ook hangen op 159 miljoen dollar. Dus bring on part 4!
BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld heeft een goede scherpte, met solide zwarttinten, een prima contrast en dito schaduwdetail. De kleuren ogen helder en natuurlijk, terwijl de gebruikte bioscoopprint vrij is van vuiltjes en beschadigingen. Wat filmgrain, een enkel compressiefoutje en wat minieme aliasing verhinderen ons ervan om de perfecte score toe te kennen. Maar niet tegenstaande uitstekend van Universal! De Engelse Dolby Digital 5.1-track daarentegen stelt wat teleur. Het geluid is zuiver, met een prima dynamiek, levendige momenten en goed verstaanbare dialogen. De spreiding en het detail vallen wat tegen, alsook de dosering van het laag. Een volwaardige DTS-track had voor deze film meer dan welkom geweest.
EXTRA'S
We zetten de extra features even op een rijtje:
- Audiocommentaar door regisseur Justin Lin,
- 11 weggeknipte scènes (met optioneel commentaar van Justin Lin),
- Featurette "Driftschool" (8 min.),
- Featurette "Cast Cam" (4 min.),
- Featurette "Han's Last Ride" (9 min.),
- Featurette "Tricked-out To Drift" (11 min.),
- Featurette "The Real Drift King" (4 min.),
- Featurette "The Japanese Way" (10 min.),
- Salsa videoclip "Conteo" van Don Omar (4 min.).
CONCLUSIE
Het derde deel in
The Fast And The Furious-trilogie heeft een prima cast, spectaculaire races en fraaie wagens tegen een Japanse achtergrond. En het is nét Justin Lin's Aziatische touch die "
Tokyo Drift" een gesmaakt scherp randje geven. De beeldkwaliteit is erg goed, maar het geluid mocht best iets robuuster voor de dag komen. Universal gaf de dvd wel wat meerwaarde door een resem informatieve extra's toe te voegen.