ON THE BUSES 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-05-30
SERIE
Engelse oercomedy, zo kunnen we nog het best deze On The Buses omschrijven. De voornaamste locatie was het busdepot van het district Luxton en de twee hoofdkarakters waren buschauffeur Stan (Reg Varney) en z'n vaste conducteur Jack (Bob Harper). De serie liep van 1969 tot 1973 en hield het in totaal 7 seizoenen plus 3 langspeelfilms vol. Dat maakt in totaal zo'n 75 afleveringen, een aantal waar elke hedendaagse serie op voorhand voor tekent. Alhoewel de serie destijds van de pers op geen al te goeie kritieken kon rekenen, werd ze toch fel gesmaakt door de kijker. Ze was voor haar tijd dan ook lekker politiek incorrect en het vrouwelijk geslacht kwam er, laat ons stellen, nogal gewillig in over. De rode draad door de serie was dan ook Stan en Jack's eeuwige obessie met de 'birds'. De verhalen waren dan ook eerder flauwe excuses om het publiek minirokjes en schunnige opmerkingen à volonté te kunnen serveren, iets wat blijkbaar leek te werken gezien de levensduur van deze On The Buses.
Natuurlijk was dat niet het enige pluspunt van de show. De twee hoofdkarakters, Stan en Jack, waren perfekt op elkaar ingespeeld en hadden een soort van naturel over zich heen waardoor je algauw de indruk kreeg dat deze twee ook in het echte leven vrienden waren. En dan was er natuurlijk ook hun 'inspector', de baas van het busdepot. Stephen Lewis, de rot in het vak die, zo'n 25 jaar na de tweede wereldoorlog, met een rasecht hitlersnorretje voor de hilarische noot zorgde . We kennen hem ook nog vanuit
One Foot On The Grave en
Oh, Doctor Beeching!, waarin hij telkens pareltjes van vertolkingen neerzette.
Verder schetst On The Buses een realistisch en onvergetelijk beeld van de Engelse 'working class'. Een pré-Thatcher tijdperk waarin Chips & Fish dagelijks op tafel kwamen, waar het doodnormaal was en alledaags voorkwam dat een getrouwd echtpaar bij de ouders inwoonde en waar het management nog voorgesteld werd als een gedeprimeerde, sarcastische oude chef waarmee gerust kon gelachen worden.
Bridge kwam tot op heden op de proppen met twee dubbeldisc-uitgaven van deze serie. On The Buses en On The Buses 2. In feite gaat het hier om het volledige seizoen 3 en seizoen 4 van de serie. De 13 afleveringen hieronder stammen dus af uit seizoen 4, uitgezonden in 1970-1971.
AFLEVERINGEN
1. Nowhere To Go:
Als de familie weg is, plant Stan een romantisch weekend thuis.
2. The L Bus:
Stan en Jack krijgen de leiding over de les-bus, ze hopen zo nieuwe meisjes te leren kennen.
3. The Kids Outing:
De baan die alle chauffeurs vrezen! Het jaarlijkse uitje met de kinderen.
4. The Canteen Girl:
Blakey toont veel interesse voor de nieuwe kantinedame.
5. The Other Woman:
Arthur krijgt een vriendin en spendeert zelfs geld aan haar. Het moet dus serieus zijn.
6. Dangerous Driving:
Busschauffeurs zitten teveel stil, Stan moet meer bewegen voor een betere gezondheid.
7. Christmas Duty:
Raad eens wie er moet werken met Kerstmis?
8. The Anniversary Duty:
Olive en Arthur zijn 10 jaar getrouwd en krijgen een puppy.
9. Cover Up:
De Butlers zijn toe aan nieuw meubilair.
10. The Lodger:
Een kamer verhuren voor extra geld is een goed idee... of niet?
11. Safety First:
Stan moet meer op de veiligheid van z'n passagiers letten.
12. The Injury:
Stan knapt de badkamer op en krijgt een ongeluk.
13. Not Tonight:
Een romantisch avontuur met Stan en zijn nieuwe vriendin gaat niet helemaal volgens plan.
BEELD EN GELUID
Het eerste en tweede seizoen van deze serie werden zwart/wit uitgezonden. Dit is, na seizoen 3, het tweede seizoen dat in kleur op de BBC te zien was. Onze verbazing was dan ook groot toen we merkten dat de tweede disc, die afleveringen 7 t.e.m 13 van dit vierde seizoen bevat, volledig in zwart/wit op dvd staat. Personen met meer info over het hoe en waarom van dit eigenaardige feit mogen ons steeds contacteren. Het materiaal werd in z'n originele 4:3 beeldformaat op dvd gezet en ziet er nog vrij goed uit. Er zitten natuurlijk de nodige fouten in het beeld, alsook vuiltjes, oneffenheden en de occasionele witte strepen. De buitenscènes zijn niet alleen minder scherp, ze voegen aan de bovenstaande opsomming ook nog vrij veel grain toe. Maar in vergelijking met andere series uit hetzelfde tijdperk is
On The Buses een meer dan goeie transfer en met z'n kopie op dvd is het dan ook een eeuwig leven geschonken. Geluid is mono, vrij oppervlakkig met af en toe een echo hoorbaar, maar daarvan zal u weinig merken. Waar het hier op neerkomt is dat de soundtrack luid, duidelijk, goed gesynchroniseerd en perfekt verstaanbaar is. En dat is dan ook het geval.
EXTRA'S
Geen bonusmateriaal aanwezig.
CONCLUSIE
Alhoewel niet de meest populaire en grappigste Britse sitcom allertijden, verdient deze On The Buses zeker en vast een stevige voetnoot in de analen van de Britse televisie-humor. Beeld en geluid werden, gezien hun acceptabele leeftijd, meer dan deftig op dvd getransfereerd, maar jammer genoeg moeten we hier stellen zonder extra's.