LOONEY TUNES COLLECTIE - DEEL 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-12-16
SERIE
Tot voor kort leek het alsof het nooit zou gaan gebeuren, fans overal ter wereld bleven echter aandringen en hier zijn ze dan: de Looney Tunes op dvd. Het zou ons sterk verbazen dat er van onze lezers zijn die de Looney Tunes niet kennen, de filmpjes werden oorspronkelijk gemaakt als inleiding tot een hoofdfilm en dus voor release in de bioscopen. Het succes was onovertroffen en 100en filmpjes volgden. Uiteindelijk werden er zo om en bij de 1000 Looney Tunes geproduceerd. Een groot deel van deze filmpjes bevatte het boegbeeld van de Warner Bros Animation Studios, niemand minder dan Bugs Bunny: het amusantste konijn op onze planeet en daarbuiten. (vraag het maar aan Marvin the Martian!)
Spijtig genoeg heeft de enorme massa cartoons die er bestaan ook een negatieve kant, een ongelukkig slachtoffer bij Warner moest uit deze 1000 cartoons 56 exemplaren kiezen voor de 4 dvd’s die gereleased gingen worden … we kunnen meevoelen met de problemen waarvoor deze persoon moet gestaan hebben, want wat je ook kiest, er zullen steeds fans zijn waarvan het favoriete filmpje ontbreekt.
Niettemin kunnen we toch zeggen dat men er een vrij mooie selectie van heeft gemaakt, hieronder een overzichtslijstje van de cartoons per dvd:
De Bugs Bunny Collectie:
Baseball Bugs (1946), Rabbit Seasoning (1952), Long-Haired Hare (1949), High Diving Hare (1949), Bully for Bugs (1953), What's Up Doc? (1950), Rabbit's Kin (1952), Water, Water Every Hare (1952), Big House Bunny (1950), Big Top Bunny (1951), My Bunny Lies Over the Sea (1948), Wabbit Twouble (1941), Ballot Box Bunny (1951), and Rabbit of Seville (1950).
De Daffy en Porky Collectie:
Duck Amuck (1953), Dough for the Do-Do (1949), Drip-Along Daffy (1951), Scaredy Cat (1948), The Ducksters (1950), The Scarlet Pumpernickel (1950), Yankee Doodle Daffy (1943), Porky Chops (1949), Wearing of the Grin (1951), Deduce, You Say (1956), Boobs in the Woods (1950), Golden Yeggs (1950), Rabbit Fire (1951), and Duck Dodgers in the 24½th Century (1953).
Looney Tunes Supersterren Collectie – Deel 1:
Elmer's Candid Camera (1940), Bugs Bunny and the Three Bears (1944), Fast and Furry-ous (1949), Hair-Raising Hare (1946), The Awful Orphan (1949), Haredevil Hare (1948), For Scent-imental Reasons (1949), Frigid Hare (1949), The Hypo-Chondri-Cat (1950), Baton Bunny (1959), Feed the Kitty (1952), Don't Give Up the Sheep (1953), Bugs Bunny Gets the Boid (1942), and Tortoise Wins by a Hare (1943).
Looney Tunes Supersterren Collectie – Deel 2:
Canary Row (1950), Bunker Hill Bunny (1950), Kit for Cat (1948), Putty Tat Trouble (1951), Bugs and Thugs (1954), Canned Feud (1951), Lumber Jerks (1955), Speedy Gonzalez (1955), Tweety's S.O.S. (1951), The Foghorn Leghorn (1948), Daffy Duck Hunt (1949), Early to Bet (1951), Broken Leghorn (1959), and Devil May Hare (1954).
Eenieder die van animatie van een zeer hoog niveau houdt, moet deze collectie gewoon in huis halen! Looney Tunes zijn het grappigste, meest gewiekste, best geanimeerde dat er op het vlak van korte animatiefilms te rapen valt … indien jij er anders over denkt kunnen we je maar één vraag stellen: What’s up doc ?
Nog een laatste opmerking: in regio 1 werden deze dvd’s als één digipack gereleased, in de Benelux echter werd er voor gekozen om de 4 schijven apart te releasen.
BEELD EN GELUID
Bij de kwaliteit van het beeld moet er toch met één ding rekening gehouden worden: deze filmpjes zijn allemaal tussen de 50 en 60 jaar oud en de tand des tijds eist zijn tol op de filmrollen waarop deze klassiekers bewaard werden. Sinds kort is in België Cartoon Network beschikbaar via de kabel, deze zenden op regelmatige tijdstippen Looney Tunes cartoons uit. Als je het vergelijk maakt met wat je op televisie te zien krijgt dan is de kwaliteit van wat we op dvd te zien krijgen verbluffend !
Er werd dus heel wat tijd en moeite in gestoken om deze cartoons te remasteren en in hun orginele vorm te herstellen. Eerste groot verschilpunt met televisieuitzendingen zijn de kleuren. Op televisie komen deze vaak zeer dof en afgevlakt over. Op deze dvd echter is de helderheid en verzadiging echter terug volledig in ere hersteld. Kleuren ogen bij gevolg zeer warm en vol. Zwartniveau is als gevolg hiervan ook optimaal.
Ook wat betreft beschadigingen is er serieus wat opkuiswerk gedaan, de enige beschadigingen die nog aanwezig zijn en waar volgens ons niet zo makkelijk iets aan te doen was, is het feit dat er bij de originele opnames blijkbaar soms wat stof op de lens aanwezig was, wat soms ook te zien is in de filmpjes zelf, dit is echter niet het geval voor alle filmpjes en komt zelfs in beperkte mate voor. Op het eerste zicht leken deze artefacten ons compressiefouten, maar bij nadere bestudering op een plasma tv scherm werd al snel vastgesteld dat het niet om compressiefouten maar om stof op de lens ging, wat soms een paar ongewenste effectjes tot gevolg heeft.
Tenslotte is er nog de aanwezigheid van filmgrain, ook dit varieert van cartoon tot cartoon. We kunnen hiervan enkel zeggen dat het een zeer spijtige zaak is, maar echt veel problemen willen we hier niet rond maken, zeker gezien de leeftijd van het bronmateriaal!
Als conclusie kunnen we gerust stellen dat Warner Bros fier mag zijn op het werk dat aan deze beeldtransfer verricht is, de kwaliteit is fenomenaal als je het vergelijkt met wat we de dag van vandaag aan Looney Tunes op TV te zien krijgen.
Wel vermelden we nog even dat bijna 90 % van alle foutjes die we konden vaststellen zo goed als niet te zien zijn op een klassiek televisietoestel met beeldbuis. Ook wat betreft het geluid werd er serieus geremastered. Het mono geluidsformaat bleef behouden, maar werd stevig opgepoetst wat resulteerde in een bijna kraakvrije en zeer heldere geluidstrack. Sommige mensen zullen de keuze voor deze 1.0 track misschien betreuren, wij in ieder geval niet. Het geluid staat op dvd in het formaat waarop het oorspronkelijk opgenomen werd.
EXTRA’S
Dat men zich niet veel moeite heeft gespaard bij Warner voor de release van deze 4 dvd’s was tot nog toe al duidelijk, ook wat betreft extra’s heeft men deze goede trend voortgezet. Hieronder een bespreking van de extra’s per dvd!
De Bugs Bunny Collectie:
A greeting from Chuck Jones:
Aangezien deze dvd als eerste van de boxset bedoeld was, vinden we hier een inleiding door wijlen Chuck Jones terug. Hij legt hierin kort de motivatie en de denkwijze achter de Looney Tunes shorts uit.
Audiocommentaar:
Bij de shorts Rabbit Seasoning, Long-Haired Hare, High Diving Hare, El Toreador, What’s up doc ?, Rabbit’s Kin, Big Top Bunny en Wabbit Trouble werd er een commentaar voorzien. Deze werden ingesproken door historicus Michael Barrier, filmmaker Greg Ford en acteur Stan Freberg. De commentaren bieden heel wat achtergrondinformatie en gaan niet vervelen (al is de ene al wat interessanter dan de andere), zeker het beluisteren eens waard! Spijtig genoeg zijn ze wel niet ondertiteld (ook niet in het Engels).
Isolated Score audio tracks:
Bij de shorts Rabbit Seasoning, What’s up Doc en Rabbit’s Kin werd er nog een extra audio track toegevoegd die enkel de muziek van de short in kwestie bevat. In tegenstelling tot de eigenlijke audio track staan deze score tracks wel op de dvd in een Dolby Digital 2.0 formaat!
Behind the Tunes – featurettes:
A Rabbit For All Seasons, Forever Befuddled en Short-Fuse Shootout. Elk van deze featurettes behandelt een specifiek aspect van de Looney Tunes of een bepaald personage. In dit geval zijn dat respectievelijk Bugs Bunny, Yosemite Sam en Elmer Fudd. Elke featurette duurt tussen de 3 en 6 minuten.
Bugs Bunny in de bioscoop:
Twee fragmenten van Bugs Bunny gastoptredens uit de films Two Guys from Texas en My Dream is Yours. Beide fragmenten worden kort ingeleid.
Bunny Bloopers:
Een hilarisch filmpje dat de behind the scens van een Looney Tunes tekenfilm toont … een cartoon zijn is ook niet meer wat het geweest is. Optioneel kan je hierbij commentaar beluisteren van regisseur Greg Ford.
Photo Gallery:
Tenslotte werd er op deze disc nog een fotogalerij toegevoegd met originele productie en referentieschetsen evenals aankondigingsposters voor de shorts en nog veel meer.
De Daffy en Porky Collectie:
Audiocommentaar:
Bij de shorts Duck Amuck, Drip-Along Daffy, The Scarlett Pumpernickel, The Wearing of the Grin en Duck Dodgers in the 24th ½ Century werd er een commentaar voorzien. Allen werden ingesproken door historicus Michael Barrier. De commentaren bieden heel wat achtergrondinformatie en gaan niet vervelen (al is de ene al wat interessanter dan de andere), zeker het beluisteren eens waard ! Spijtig genoeg zijn ze wel niet ondertiteld (ook niet in het Engels).
Isolated Score audio tracks:
Bij de shorts Duck Amuck, Drip-Along Daffy, The Scarlett Pumpernickel en Rabbit Fire werd er nog een extra audio track toegevoegd die enkel de muziek van de short in kwestie bevat. In tegenstelling tot de eigenlijke audio track staan deze score tracks wel op de dvd in een Dolby Digital 2.0 formaat !
Behind the Tunes – featurettes:
Hard Luck Duck, Porky Pig Roast en Animal Quackers Elk van deze featurettes behandelt een specifiek aspect van de Looney Tunes of een bepaald personage. In dit geval zijn dat respectievelijk Daffy Duck, Porky Pig en de relatie tussen de beide. Elke featurette duurt 3 á 4 minuten.
Photo Gallery:
Net zoals op de vorige dvd werd ook hier weer een foto galerij toegevoegd met originele productie en referentieschetsen evenals aankondigingsposters voor de shorts en nog veel meer.
Looney Tunes Supersterren Collectie – Deel 1:
Audiocommentaar:
Bij de shorts Bugs Bunny and the Three Bears, Fast en Furry-Ous en Hair-Raising Hare werd er een commentaar voorzien. Deze werden ingesproken door historicus Michael Barrier, acteur Stan Freberg en regisseur Greg Ford. De commentaren bieden heel wat achtergrondinformatie en gaan niet vervelen (al is de ene al wat interessanter dan de andere), zeker het beluisteren eens waard ! Spijtig genoeg zijn ze wel niet ondertiteld (ook niet in het Engels).
Isolated Score audio tracks:
Bij de shorts Baton Bunny en Feed the Kitty werd er nog een extra audio track toegevoegd die enkel de muziek van de short in kwestie bevat. In tegenstelling tot de eigenlijke audio track staan deze score tracks wel op de dvd in een Dolby Digital 2.0 formaat!
Behind the Tunes – featurettes:
Too Fast, Too Furry-ous, Merrie Melodies: Carl Stalling en Blanc Expressions. Elk van deze featurettes behandelt een specifiek aspect van de Looney Tunes of een bepaald personage. In dit geval zijn dat respectievelijk de Road Runner, de muziek van Carl stalling voor de Looney Tunes en het werk van Mel Blanc die de meeste van de Looney Tunes figuren van een stem voorzag. Elke featurette duurt 4 á 5 minuten.
Toonheads: The Lost Cartoons:
In deze 45 minuten durende documentaire van Cartoon Network krijgen we de hele geschiedenis van de Looney Tunes voorgeschoteld, evenals tal van verloren gewaande fragmenten in verband met de shorts. Een zeer interessante documentaire die een mooi beeld geeft van het universum van de Tunes en waarvoor ze allemaal gebruikt worden.
Photo Gallery:
Net zoals op de vorige dvd werd ook hier weer een fotogalerij toegevoegd met originele productie en referentieschetsen evenals aankondigingsposters voor de shorts en nog veel meer.
Looney Tunes Supersterren Collectie – Deel 2:
Audiocommentaar:
Bij de shorts Canary Row, Devil May Hare, Canned Feud, Speedy Gonzales, Tweety’s S.O.S en A Foghorn Leghorn werd er een commentaar voorzien. Deze werden ingesproken door historici Michael Barrier en Jerry Beck. De commentaren bieden heel wat achtergrondinformatie en gaan niet vervelen (al is de ene al wat interessanter dan de andere), zeker het beluisteren eens waard ! Spijtig genoeg zijn ze wel niet ondertiteld (ook niet in het Engels).
Isolated Score audio tracks:
Bij de shorts Putty Tat Trouble, A Broken Leghorn en Speedy Gonzales werd er nog een extra audio track toegevoegd die enkel de muziek van de short in kwestie bevat. In tegenstelling tot de eigenlijke audio track staan deze score tracks wel op de dvd in een Dolby Digital 2.0 formaat!
Behind the Tunes - featurettes:
Needy for Speedy, Putty Problems / Canary Rows en Southern Pride Chicken. Elk van deze featurettes behandelt een specifiek aspect van de Looney Tunes of een bepaald personage. In dit geval zijn dat respectievelijk Speedy Gonzales, Sylvester en Tweety en Foghorn Leghorn. Elke featurette duurt 3 á 6 minuten.
From the Vaults:
Onder deze rubriek vinden we 2 dingen, ten eerste een korte animatie rond Bosko, één van de vroegste geanimeerde incarnaties van de makers van de Looney Tunes en ten tweede, animaties van originele pentekeningen door artiest Virgil Ross.
Photo Gallery:
Net zoals op de vorige dvd werd ook hier weer een fotogalerij toegevoegd met originele productie en referentieschetsen evenals aankondigingsposters voor de shorts en nog veel meer.
Kort samengevat bevatten deze schijven dus een overvloed aan zeer interessante extra’s, waaruit zeker op te maken is dat men bij Warner voor deze releases zeker en vast een tandje bijgestoken heeft. Wat wel opvalt is dat er ten opzichte van de regio 1 release toch een aantal extra’s ontbreken: - The Boys from Termite Terrace, een documentaire uit 1975 bestaande uit interviews met Chuck Jones en Friz Freleng. - The Golden Age of Looney Tunes, een 50 minuten durende documentaire rond de shorts. Samen toch 2 documentaires die bijna 2 uur lopen. Misschien dat men deze nog wil achterhouden in de Benelux voor toekomstige Looney Tunes releases ? Niettemin zijn de aanwezige extra’s zeer goed verzorgd en voldoende informatief.
CONCLUSIE
De 4 dvd’s die Warner van de Looney Tunes gereleased heeft zijn stuk voor stuk pareltjes geworden die de originelen in alle eer herstellen. Beeld en geluidskwaliteit zijn wat ons betreft zo goed als men die kan maken voor filmpjes van deze leeftijd en ook de extra’s zijn in voldoende mate aanwezig. Aangezien het beeld toch nog enkele foutjes bevat kunnen we de dvd geen Top-DVD label toekennen. Gaan we echter rekening houden met de leeftijd van het bronmateriaal dan kunnen we enkel stellen dat deze dvd’s verplicht voer zijn voor ieder fan van animatie en in het bijzonder de Looney Tunes. Proficiat Warner, wij wachten alvast vol ongeduld op een vervolg van deze 4 dvd’s.
Opgelet: Aangezien deze 4 dvd’s qua inhoud, beeld en geluidskwaliteit zeer nauw samengaan, en aangezien ze in regio 1 als een boxset gereleased werden hebben wij de 4 dvd’s in één recensie besproken, in de handel zijn zij echter niet samen verkrijgbaar en dienen ze apart aangeschaft te worden!