:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANGEL AT MY TABLE, AN
ANGEL AT MY TABLE, AN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-11-21
FILM
In An Angel at my Table vertelt regisseur Jane Campion (The Piano) het levensverhaal van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Janet Frame, zich baserend op de driedelige autobiografie van de auteur, gepubliceerd tussen 1982 en 1984. Als kind was Janet Frame mollig en ze viel op door haar rode krullen. Ze was verlegen en teruggetrokken en interesseerde zich voor gedichten en boeken. Op school werd ze door haar medestudentjes genegeerd en om ze goed te stemmen en op haar hand te krijgen besteedde Jane het kleingeld dat ze in de jaszak van haar vader vond aan snoepjes die ze dan 's ochtends, voor het begin van de les, uitdeelde. Dat zou haar zuur opbreken, want de juf dwong haar tot een bekentenis. Jane was een dief en het voorval isoleerde haar nog meer van haar leeftijdsgenoten.

Haar eerste traumatische ervaring betreft de verdrinkingsdood van haar oudere zus en vervolgens de epileptische aanvallen van haar oudere broer die in het arme gezin Frame voor spanning en nervositeit zorgen. Wegens goeie resultaten op school, vooral voor taal, krijgt Jane een beurs voor het college, waar ze op een mum van tijd de belangrijkste literaire werken in de bibliotheek verslindt. Als ze in een scriptie als 18-jarige gewag maakt van een zelfmoordpoging, suggereert een prof dat ze zich laat opnemen in een instelling om tot rust te komen. Jane Frame belandt in een afdeling voor mentaal gestoorden met een jarenlange depressie als gevolg. De specialisten stellen schizofrenie vast en dienen haar 200 elektroshocks toe om de kwaal te bestrijden. Tijdens een nieuw verblijf in haar ouderlijke huis verdrinkt een jongere zus. Haar depressie wordt erger. Terug in de instelling besluit men tot een hersenoperatie. Gelukkig is ze al die tijd blijven schrijven en wint haar eerste boek een belangrijke Nieuw-Zeelandse literaire prijs. De operatie gaat niet door.



De overheid kent haar een beurs toe voor een verblijf in Londen. Daar vertellen specialisten haar dat er geen sprake is van schizofrenie. Tot de tijd dat haar vader sterft en ze zich definitief in haar geboorteland vestigt, woont Jane een tijdlang op de Balearen en later in de States. Haar oeuvre, dat ook in het Nederlands is vertaald, omvat ruim 20 boeken: gedichten, theaterstukken en een driedelige autobiografie.

Jane Campion vertelt het levensverhaal van Jane Frame van haar kindertijd tot het moment dat haar talent door de buitenwereld definitief wordt erkend, een periode die vier decennia overspant. An Angel At My Table is een rustige film met heftige en bij momenten zeer pijnlijke situaties. De schrijfster staat altijd in het middelpunt en de wereld waarin ze leeft zien we uitsluitend door haar ogen. Die is overigens beperkt tot de genegenheid voor haar broers en zusjes, haar ouders, de liefde voor haar geboortestreek en – hoe kan het anders - de literatuur. Campions vertelling is eenvoudig van toon en rechtlijnig en via de voice overs van Jane Frame laat ze de kijker in het hoofd van de jonge auteur kijken, waardoor haar vreemde en soms asociale gedrag een oorzaak en een reden krijgen. Heel haar leven lang blijft Jane Frame een buitenstaander. Als jonge lerares op een middenschool zoekt ze niet het gezelschap op van haar collega's tijdens de lunch. Ze zit apart en eet haar broodje met een boek op de schoot. Ze zou niet weten wat ze tegen haar collega's moet vertellen. Als er op een dag een inspecteur in haar klas verschijnt om een les bij te wonen, staat ze als versteend achter de lessenaar om vervolgens in paniek de klas uit te vluchten. Ze zal er nooit meer terugkeren. Paniek beheerst haar leven, angst voor kleine dingen, onbenullige situaties waarvoor normale mensen gewoon een oplossing zoeken. Jane Frame leeft grotendeels vanbinnen met die altijd aanwezige innerlijke stem die haar gevoelsleven stuurt. Eén keer gaat ze voluit, in Mallorca, waar ze een Amerikaan leert kennen en tot over haar oren verliefd wordt. Op de waarschuwing tot voorzichtigheid van een bevriende bohémien slaat ze nauwelijks acht en wanneer de geliefde op het einde van de zomer z'n koffers maakt om naar huis terug te keren, stort haar wereld in: bedrogen door een wereld die ze niet kent.



Regisseur Jane Campion trekt meer dan twee en een half uur uit voor het levensverhaal van Jane Frame. Het tempo is traag en gemoedelijk, maar de delicate aanpak en de haast perfecte karaktertekening van de hoofdfiguur zorgen voor een indringend en obsederend effect. Bovendien schenkt Jane Campion veel aandacht aan de omgeving, de natuur, zowel in Nieuw-Zeeland als op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor de film ook visueel heel wat te bieden heeft. Voor de rol van Jane Frame doet Jane Campion een beroep op drie verschillende actrices met vergelijkbare gelaatstrekken. De overgang tussen Jane Frame als kind en als tiener is gewoon spectaculair en het lijkt er in eerste instantie op alsof de regisseur gewoon de camera heeft stilgelegd totdat er uit het kleine mollige ding een sierlijke jonge vrouw is gegroeid. Ook de volgende overgangsfase naar de volwassen Jane Frame verloopt zonder schokeffect. Bijgevolg wordt de toeschouwer nauwelijks afgeleid door de technische hocus pocus en blijft z'n aandacht bij het diepmenselijk drama dat Jane Campion met veel liefde en betrokkenheid schetst.

BEELD EN GELUID
An Angel At My Table begint tussen de immergroene weilanden en bosschages van Nieuw-Zeeland. De kleuren zijn fris, fel en naturel, een streling voor het oog. Later wordt het palet donker, grauwer, in de scènes in het gekkenhuis. We zien Jane Frame met zwarte kringen onder de ogen en een perkamentachtig huid in een bijna kleurloze en weinig uitnodigende omgeving. De sfeer is bedompt en dreigend. In Europa geniet ze van het Spaanse licht met opnieuw veel groen als belangrijkste kleur. De bruine tot zwarte tinten in de japonnen van haar huiseigenaren contrasteren fel met het wit en de kaalheid van de interieurs. De transfer is in orde en er is nauwelijks sprake van ongerechtigheden. Het geluid is eenvoudig, maar efficiënt en staat in een 2.0-versie. De prachtige soundtrack bevat ruime fragmenten Schubert en Tsaikovsky.

EXTRA'S
De dvd bevat een aantal Andere Trailers.

CONCLUSIE
An Angel At My Table is een intelligente en gevoelige film over één van Nieuw-Zeelands grootste literaire talenten uit de vorige eeuw. Jane Campion maakt van haar hoofdpersoon geen heldin, ze kiest bewust voor een afgewogen dramatische benadering, intense karaktertekeningen en heftige situatieschetsen. Ze maakt de pijn zichtbaar van een jonge vrouw die het slachtoffer wordt van haar eigen naar binnen gekeerde natuur en de onwetendheid en/of desinteresse van de buitenwereld. Gelukkig bezit ze die ene gave, haar dichterlijke talent, als een reddingsboei op de zwartste momenten in haar leven.An Angel At My Table is een kleine diamant en kreeg de Grote Prijs op het Film Festival van Venetië.

Deze productie is de eerste release in de nieuwe Homescreen-reeks Down Under, gewijd aan de Australische en Nieuw-Zeelandse film, in samenwerking met NRC Handelsblad. De selectie is net zoals bij vorige gelegenheden (Europese Filmklassiekers & Italiaanse Cinema) van de hand van Joyce Roodnat, filmredacteur bij de gelijknamige Nederlandse kwaliteitskrant.


cover




Studio: Homescreen

Regie: Jane Campion
Met: Kerry Fox, Alexia Keogh, Karen Fergusson, Iris Churn

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
158 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249471707


Beeldformaat:
1.78.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij