Regie: Peter Cattaneo
Met: Tom Hollander, Olivia Colman, Steve Evets, Miles Jupp, Simon McBurney, Ellen Thomas, Lucy Liemann, Jimmy Akingbola
De BBC heeft een uitstekende naam inzake onderhoudend amusement met een komische inslag en Rev. seizoen 1 is de recentste parel aan de kroon. De Britse pers was zonder meer laaiend over deze nieuwe sitcom waarin met zeer herkenbare situaties de draak wordt gestoken, o.a. met het feit dat ouders plots weer in de zondagsmis verschijnen want dat is een voorwaarde opdat hun zoontje of dochter tot de parochieschool zou worden toegelaten (bij ons is dagenlang kamperen voor de schoolpoort voldoende), of het feit dat de dominee plots geld aangeboden krijgt voor de reparatie van het kerkraam in ruil voor voorspraak bij de directrice van het parochieschooltje. Het duurt even voor Adam doorheeft hoe het er in een grote stad als Londen aan toe gaat en meestal heeft ie zich al voor een stuk gecompromitteerd vooraleer hij beseft dat hij gebruikt wordt. De situatie rechtzetten wordt dan een hele opgave.
Het zal u niet verbazen dat deze serie een hoog humoristisch gehalte heeft en af en toe goed is voor een flinke reeks lachsalvo’s, want Rev. past in de lange reeks grappige en komische series die de Britse openbare omroep sinds decennia produceert. Ze onderscheidt zich evenwel van andere gelijksoortige series door de vele verwijzingen naar sociale, maatschappelijke en zelfs politieke situaties uit het Engelse dagelijkse leven, waardoor de serie meer biedt dan pure humor en kolder, althans voor Britten, want voor buitenstaanders is het uiteraard allemaal een beetje minder direct en opvallend. De Anglicaanse Kerk moet het al bij al nog het meest ontgelden in Rev. Zo is er op de gevel van de St. Saviour in the Marches de roze graffiti “Vicars love cocks” gespoten, waaraan niemand aanstoot schijnt te nemen in deze Oost-Londense buurt – alsof het de gewoonste zaak van de wereld zou zijn - en de bouwvakkers op een werf naast de kerk maken wel eens verdachte heupbewegingen in de richting van Adam Smallbone en één keer steken ze zelfs hun broek af om hem twee bleke halve manen te tonen met bijhorende insinuaties. Adams chef, aartsdiaken Robert, wordt afgeschilderd als een man die alleen interesse heeft voor meer inkomsten en bovendien blijkt hij alles af te weten van de homobadhuizen in de stad, maar dat ontgaat dominee Adam Smallbone in dit stadium nog volledig…
Naast aartsdiaken Robert en collega-dominee Nigel McCall stoppen de makers van de serie nog een aantal andere kleurrijke figuren in de serie om dominee Adam Smallbone het leven aangenamer te maken. Wellicht onnodig om te vermelden dat het bijna altijd helemaal anders uitdraait en de jonge en onervaren dominee het gelach betaalt. Het belangrijkste nevenpersonage is Colin Lambert (Steve Evets), een werk- en dakloze man die altijd in de buurt van de kerk rondhangt en z’n diepe religieuze gevoel overvloedig met de dominee en de kijker deelt. Maar hij misbruikt de goedheid van Adam Smallbone om zich in de kerk te installeren, wat niet in goede aarde valt bij de andere kerkgangers. Adoha Anyeka is uit ander hout gesneden. Ze is zwart en heeft een fobie voor alles wat met pedofilie te maken heeft en naar verluidt komt ze wel eens klaar tijdens de preek van de aantrekkelijke nieuwe dominee tijdens de zondagsmis. Het zijn wellicht geruchten, maar uit voorzorg houdt Adam Smallbone z’n preken sindsdien heel erg kort! Steve Evets is een acteur met een indrukwekkend cv. U zag hem aan het werk in Pirates Of The Carribean: On Stranger Tides (2011), Brighton Rock (2010) en Wuthering Heights (2011).
Wie een voorkeur heeft voor iets lichtere en grappige zedenschetsen met de Engelse maatschappij als achtergrond, zal zich met Rev. beslist amuseren. Deze serie heeft iets minder pretenties dan bijv. ‘Allo ‘Allo!(1982-1992) en Keeping Up Appearances (1990-1995) - die geen van beide enig verband houden met realistische situaties - en situeert zich veel meer in de buurt van lichtvoetige series zoals het goeie ouwe On The Buses (1969-1973), Some Mothers Do ‘Ave ‘Em (bij ons: Moeders Mooiste, 1973-1978), Miranda (2009) of de Amerikaanse serie Nurse Jackie (2009). Ondertussen is in Engeland ook het tweede seizoen van Rev. uitgezonden en kreeg de serie er een Bafta Award (2011) als Best Situation Comedy. Bij de uitreiking van de Britse Broadcast PG Awards (2012) viel de serie vier keer in de prijzen met als opmerkelijkste trofee de Doorbraakprijs voor Olivia Coleman. De Prijs voor beste serie ging evenwel naar de uitstekende BBC-serie The Hour (2011).