:: NIEUWS ::
NIEUWSBERICHT: VIDEOTHEEK IN MORTSEL BEGRAAFT VIDEO
Bron: De Morgen - Datum: 2005-08-17 - Geplaatst door: Serge
VIDEOTHEEK IN MORTSEL SPEELT IN OP DEFINITIEVE ONDERGANG VAN VIDEOCASSETTEVideotheekuitbaatster Diricx: "Nieuwe films komen zelfs niet meer uit op videocassette. Ik geef de VHS-band geen half jaar meer"
Videotheek D&D in Mortsel heeft een originele manier gevonden om van de voorraad videobanden af te raken. Klanten die nog een video huren, moeten de cassette niet meer terugbrengen. De actie moet verhinderen dat de videotheek over een paar maanden opgescheept zit met een collectie antieke VHS-banden. Want de dvd is de videocassette in sneltempo uit de rekken aan het verdringen.
Wie bij D&D een video huurt, mag de band meteen houden. Voor 2,5 euro schaffen de klanten zich dus een videocassette aan. Daarmee kan de videotheek zelfs probleemloos wedijveren met de VHS-banden die al een paar jaar massaal in de uitverkoopbakken terechtkomen. "We willen van onze voorraad videocassettes af", verduidelijkt Karin Diricx van D&D. "Als we nu geen actie ondernemen, blijven we onvermijdelijk met de banden zitten." Amper anderhalf jaar geleden verhuurden de videotheken nog ongeveer evenveel videocassettes als dvd-schijfjes. Maar de dvd is aan een blitzoffensief bezig en is de video in een onnavolgbaar tempo weg aan het concurreren.
Bij D&D zijn de videobanden ondertussen nog maar goed voor hooguit 10 procent van de totale verhuur. Na bijna dertig jaar loopt het rijk van de video op zijn laatste benen. Grote ketens als Fnac en Free Record Shop hebben de videobanden al een tijdje uit hun winkels verbannen. Ook de videotheken beginnen nu bang te worden dat ze binnen een paar maanden met een verzameling videobanden opgezadeld zitten die ze aan de straatstenen niet meer verhuurd krijgen.
Volgens Diricx is de verklaring voor het succes van de dvd eenvoudig. "De prijs van een dvdspeler is ongelooflijk gezakt. Je kunt tegenwoordig voor 45 euro een exemplaar van uitstekende kwaliteit op de kop tikken. Een paar jaar geleden was een dvdspeler nog een luxeproduct, nu kan werkelijk iedereen er een kopen. Ook onze oudere klanten, die niet happig waren om over te schakelen, huren deze dagen allemaal dvd’s."
De filmdistributeurs volgen die trend. "De echte kaskrakers, prenten met acteurs als Bruce Willis of Wesley Snipes die het altijd goed doen in de videotheek, willen we graag nog op video aanbieden", legt Diricx uit. "Maar ze komen zelfs niet meer uit op video. Alle nieuwe films die we de afgelopen maand hebben binnengekregen, zijn alleen op dvd uitgekomen. Geen enkele meer op video."
Bij Time Warner zijn de videocassettes definitief verleden tijd. De filmverdeler brengt zijn films alleen nog uit op dvd. De monsterhit Ocean's Twelve met George Clooney, Brad Pitt en Julia Roberts was het allerlaatste Time Warner-product dat nog op video in de rekken van de videotheek belandde. De andere grote spelers als Columbia en Sony Pictures volgen die trend. De distributeurs voorspellen dat de video het einde van dit jaar niet zal overleven. Diricx treedt hen bij. "Het zou me verbazen als de mensen nog lang naar films op video kijken. Iedereen heeft ondertussen een dvd-speler, alle oudere films zijn ondertussen ook op dvd verschenen. Ik geef de videocassette geen half jaar meer."
Toch schrijven ze bij D&D de video niet helemaal af. "Vooral kinderfilms blijven populair op video." Ook Fnac houdt een kleine collectie kinderfilms in de rekken. "Misschien verhuist de oude videospeler naar de kamer van de kinderen als hij zijn centrale plaats moet afstaan aan de dvd-speler", oppert Ann Verstichele, die bij Fnac verantwoordelijk is voor het dvd-aanbod. "Maar vraag me niet hoelang die kinderfilms het nog uitzingen op video."
De actie van videotheek D&D is alvast een schot in de roos. De video's die al een tijdje vooral stof aan het vergaren waren, kunnen plots opnieuw op de belangstelling van de klanten rekenen. Niet alleen nostalgici zijn verantwoordelijk voor die revival. Ook de jongere klanten, gesteld dat ze hun videospeler nog niet buiten gekieperd hebben, grijpen plots terug naar de goede ouderwetse videocassette. "Voor hen is het een enorm voordeel dat ze de band nu niet meer moeten terugbrengen", lacht Diricx. "Onze jongere klanten durven al eens vergeten dat ze hun dvd's op tijd weer moeten inleveren. Nu riskeren ze tenminste geen boete meer."
Bron: De Morgen d.d. 17/8/2005
Recent nieuws van dezelfde bron
- 2004-11-25 :: NIEUWSBERICHT: EINDE VAN HET VIDEOTIJDPERK?
- 2004-08-15 :: NIEUWSBERICHT: DVD VERKOOP BLIJFT STIJGEN