:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Moskwood >> PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2005
PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2005
Bron: Moskwood - Datum: 2005-10-22 - Geplaatst door: Werner
NOU, DAT WAS HET DAN!

In 1980 gaat de jonge filmscribent Ruud den Drijver in de clinch met de twee beruchtste filmmakers van Nederland: Paul Verhoeven en Wim Verstappen, gepassioneerde filmmakers, concurrenten en collega's. Een volledig uit de hand lopend dubbelinterview over o.a. pijpen en filmkunst. 25 jaar later (Wim Verstappen is inmiddels overleden) ontmoeten Paul Verhoeven en Ruud den Drijver elkaar opnieuw tijdens het filmfestival van Cannes. Verhoeven heeft ondertussen in Hollywood furore gemaakt. Hij spreekt openhartig over de huidige neo-conservatieve politiek van de VS en over zijn werk in Hollywood.
Quote: Paul Verhoeven:
"Er is de laatste 5 jaar, zeker na 9/11 een gigantische druk geweest van de regering om films te maken die totaal nietszeggend zijn. Niks is serieus, niks over nu, niks over de politiek van nu, niks over de sociale omstandigheden van nu. Nul. Alles weggewerkt."
"D'r is een zekere manier van denken in Amerika zoals je toch ongetwijfeld gezien hebt in alle statements van deze regering. Amerikaans gedrag wordt gezien als bescherming van democratie, maar het is niet veel anders dan staatsterrorisme natuurlijk. Nee, ik zit er niet op mijn gemak eigenlijk, ik vind het wel moeilijk, maar ik ben nog niet uitgeweken, nee."

NRC Handelsblad 16 oktober: ****
Met: Paul Verhoeven, Wim Verstappen en Ruud Den Drijver
Van: Dick Rijneke & Mildred van Leeuwaarden
Herkomst: Nederland 2005
Beeld: kleur
Geluid: stereo
Speelduur: 80 min
Releasedatum: 18 oktoberAT HOME AMONG STRANGERS, A STRANGER AMONG HIS OWN

Na drie korte films maakte scenarioschrijver, acteur en regisseur Nikita Michalkov in 1974 zijn speelfilmdebuut met deze visueel overweldigende Russische invulling van de 'western.' Michalkov pakte uit met een ingenieus plot en bracht een ode aan de ware vriendschap tussen mensen. Met veel gevoel voor het Russische landschap en aandacht voor de psychologische beslommeringen van soldaat Shilov leverde Michalkov een onvergetelijk cinematografisch hoogstandje af dat meteen zijn naam vestigde onder de grote Russische regisseurs van zijn generatie. Soldaat Shilov uit het Rode Leger kampt met een groot probleem. Hij wordt verdacht van een ernstige misdaad. In de hongerjaren twintig doorzoekt de jonge Sovjet Republiek het land naar goud om daarmee in het buitenland brood te kopen. Maar de waardevolle lading is op weg naar Moskou gestolen uit een gepantserde en goed bewaakte trein en Shilov wordt als schuldige aanwezen. Shilov komt erachter dat het goud gestolen is door een bende van bandieten en de enige manier om zijn onschuld te bewijzen en goede reputatie te herstellen is in de bende te infiltreren. Om de geheime bewaarplaats van het gestolen goud te achterhalen moet hij zijn thuis maken onder vreemdelingen.

Van Nikita Michalkov
Herkomst: Rusland 1974
Beeld: kleur
Geluid: Dolby Digital 5.1
Speelduur: 97 min.
Releasedatum: 25 oktober