:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Moskwood >> PERSBERICHT: RELEASES DECEMBER
PERSBERICHT: RELEASES DECEMBER
Bron: Moskwood - Datum: 2005-12-14 - Geplaatst door: Werner
VODKA LEMON

Beschrijving:
Hamo (Romen Avinian) is een arme, zestigjarige weduwnaar in een Koerdisch dorpje, gelegen tussen de besneeuwde bergen in Armenië. Tijdens het dagelijkse bezoek aan het graf van zijn vrouw heeft hij een bijzondere ontmoeting met Nina (Lala Sarkissian), een aantrekkelijke en goedmoedige Armeense weduwe. Nina verkoopt uit financiële nood langs de weg flessen Vodka Lemon en Hamo voelt zich zeer tot haar aangetrokken. Hamo krijgt van zijn tweede zoon, die in Frankrijk woont, af en toe een brief en iedere keer gaan er in het dorp geruchten dat de enveloppe vol met dollars zit. En deze keer is de enveloppe wel heel erg dik. Terwijl het dorpje zich het hoofd breekt over de inhoud van de enveloppe heeft Hamo alleen oog voor de mooie Nina.

Het was voor Saleem in 2003 nog niet mogelijk om te filmen in zijn thuisland en hij verlegde de plaats van handeling naar Armenië, een gebied waar ook veel Koerden wonen en waar hij de volksaard van zijn eigen verleden herkende. De wereld die Saleem in Vodka Lemon neerzet is een spiegel van zijn vaderland en eigen culturele erfgoed, Irakees Koerdistan. Het Armeense dorpje, gelegen tussen ruige besneeuwde bergen, is arm en de inwoners lijken niets anders te kunnen doen dan de zelfgestookte citroenwodka te drinken. Saleem toont een kleine dorpsgemeenschap die probeert te overleven op het breukvlak van het oude 'beschermde' Sovjettijdperk en de huidige vrijheid met leegte en armoede. Saleem kan niet heen om een politieke inbreng maar verpakt de boodschap in een prachtig gefilmd werk waarbij humor en terughoudendheid voor de nodige relativering zorgen.

Regie: Hiner Saleem,
Jaar: 2003
Land: Frankrijk / Italië / Armenië
Beeldformaat: 16:9 anarmorphic
Geluid: Dolby 2.0 Russisch & Armeens
Ondertitels: Nederlands, Frans

Extra's o.a.:
• Vodka on Ice (The Making of...),
• trailer.DRIE DAGEN

Beschrijving:
Twee Litouwse jongens ontmoeten in de troosteloze stad Kaliningrad twee Russische meisjes. Ze trekken drie dagen lang grotendeels zwijgend door de stad op zoek naar een slaapplaats, warmte en een beetje genegenheid. Want achter de schijnbare onverschilligheid schuilt de hunkering naar menselijke warmte, liefde en hoop op een toekomst. In een troosteloze stad als Kaliningrad, ooit de bloeiende en fiere Hanzestad, kan geluk heel klein zijn.

Sarunas Bartas was eigenlijk documentairemaker toen hij in 1991 zijn speelfilmdebuut maakte met Trys Dienos. Met dezelfde pure soberheid registreert hij zijn hoofdrolspelers en maakt een pseudodocumentaire rond jonge mensen uit een generatie die zwaar te lijden heeft onder de erfenis van de vorige generatie. Bartas’ hoofdpersonen passen uitstekend in het sombere en troosteloze beeld dat zijn camera schetst van de stad. Geen van de vijf geeft veel bloot van zichzelf en toch is duidelijk dat er diepe gevoelens schuilgaan achter de zwijgende façades. Het is de dagelijkse ellende en uitzichtloze situatie die hen murw slaat en waardoor elke communicatie bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Bartas zet minimale middelen in waarbij de vorm meer zegt dan de zwijgende beelden. En achter die beelden gaat een zinderende spanning schuil van jeugdig elan dat door weltschmerz pijnlijk de kop in wordt gedrukt.

Regie: Sarunas Bartas
Jaar: 1991
Land: Litouwen
Beeldformaat: 4:3, formaat 1:33
Geluid: Dolby 2.0 Russisch & Litouws
Ondertitels: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans

Extra's:
• Praejusios dienos atminimui / In Memory of a Day Gone By / Herinneringen aan een dag die voorbij gingDE JEUGD VAN IVAN

Beschrijving:
Wanneer de ouders van de twaalfjarige Ivan door de nazi's om het leven komen sluit hij zich, gedreven door haat en doordrenkt met wraakgevoelens, aan bij een groep partizanen om tegen de Duitsers te strijden. Als kind kan hij vrijwel ongemerkt door de vijandelijke linies breken maar zodra blijkt dat zijn opdrachten te gevaarlijk worden, besluiten de partizanen Ivan te zegenen met een onbezorgde en ongevaarlijke kindertijd. Iets waar ieder kind recht op heeft. Maar Ivan weigert resoluut om het bevel van de partizanen op te volgen en haalt hen over om hem zijn allerlaatste opdracht te laten uitvoeren.

Regie: Andrej Tarkovski
Jaar: 1962
Land: Rusland
Beeldformaat: 4:3 / formaat 1:33
Geluid: Dolby Digital 5.1 & Mono Russisch
Ondertitels: Nederlands, Engels

Extra's:
• fotoalbumTHE KINGDOM

Beschrijving:
Het is niet pluis in ziekenhuis The Kingdom. Achter de klinische façade van zuiver rationele medische wetenschap gaat een helse chaos schuil waarbij op onethische wijze wordt gerommeld met patiënten en organen, dossiers spoorloos verdwijnen en er naarstig gezocht wordt naar een zoekgeraakt hoofd. En dan is er nog de geest van een in 1919 vermoord meisje dat in de kille gangen rondwaart op zoek naar rust en vrede. Haar hoop is gevestigd op een oudere patiënte die in de ogen van het verplegend personeel gek is maar zich in sferen beweegt die hoger gaan dan de rationele artsen kunnen verklaren. Er is meer tussen hemel en aarde maar de hemel is ver te zoeken in ziekenhuis The Kingdom.

Lars von Trier pakt in al zijn Deense nuchterheid uit met een bij vlagen ondoorgrondelijk verwrongen hersenkronkel vol zwarte humor die wel eens wordt vergeleken met Twin Peaks van David Lynch.

Regie: Niels Vorsel & Lars von Trier
Jaar: 1994 / 1997
Land: Denemarken
Beeldformaat: 4:3
Geluid: Dolby 2.0 Deens
Ondertitels: Nederlands, Frans

Extra's:
• trailer,
• achter de schermen,
• commentaar van de regisseur e.a. op een aantal scenes,
• 'The Shiver' music video & bloopers,
• documentaire 'In Lars von Trier's Kingdom'
STANDAARD BOEKHANDEL

Aan onze Vlaamse contacten kunnen wij melden dat een groot deel van onze titels vanaf heden in de Standaard Boekhandel te koop is. Niet voorradige titels kunnen daar tevens worden besteld.