:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Moskwood >> PERSBERICHT: RELEASES APRIL 2006
PERSBERICHT: RELEASES APRIL 2006
Bron: Moskwood - Datum: 2006-04-08 - Geplaatst door: Werner
SOMER MET MONIKA

De mooie Monika ontmoet in een bar Harry. Het klikt tussen de twee en Monika droomt al helemaal weg bij het idee van een gelukkig huwelijk dat mogelijk voort zal komen uit hun romance. De twee vertrekken voor een paar dagen naar het eiland Ornö. De zomeridylle neemt een bittere wending wanneer Monika iets teveel aandacht schenkt aan een andere jongen. 'De film staat mij na aan het hart en het is een van mijn films die ik altijd graag weer eens zie'. Dat zei Bergman in 1968 over zijn Zomer met Monika. Hij pakte in 1953 uit met een vrijzinnige, ongecompliceerde film die goed viel bij het publiek. Het was vooral de pittige en uitstekende vertolking van Harriet Andersson die menig hart snellere deed kloppen en ze zou daarna nog vele malen in films van Bergman optreden.

regie: Ingmar Bergman
jaar: 1953
land: Zweden
formaat: 1.33:1, zwart/wit
geluid: Dolby 2.0
ondertitels: Nederlands
talen: Zweeds
releasedatum: 11 april 2006

Extra's:
• Bergman Collection trailer
• photogalleryENTUZIAZM (SIMFONIJA DONBASSA)

Entuziazm (Simfonija Donbassa) wordt gezien als een meesterwerk van de vroege geluidsfilm èn Sovjet avant-garde cinema. Deze impressie van het vijf jaren plan uit de late jaren 20 werd door mensen als Charlie Chaplin geprezen en herondekt in de jaren 60 van de vorige eeuw.

regie: Dziga Vertov
jaar: 1930
land: Rusland
formaat: 4:3 / 16:9, zwart-wit
geluid: Dolby 2.0
optionele ondertiteling: 1/ Engels, 2/ Duits
talen: Russische tussentitels

DVD1: a/ restored version, b/ unrestored version (1930)
DVD2: a/ Peter Kubelka: restoring Entuziam, b/ Vertov filmed in person, c/ Vertov exhibition 1974IVAN DE VERSCHRIKKELIJKE dl.1 & dl.2

dl.1: In 1547 kroont Ivan IV, de hertog van Moskou, zichzelf tot tsaar van Rusland en stelt zich ten doel om verloren gegaan Russisch grondgebied te heroveren.
dl.2: Na de dood van zijn vrouw en het overlopen van zijn kameraad Koerbski streeft de verbitterde Ivan alleen nog maar Rusland vrij te maken van buitenlandse bezettingsmachten.

Ivan de Verschrikkelijke dl.1
regie: Sergej Eisenstein
Rusland 1944
95' / 4:3 / zwart-wit
muziek: Sergej Prokofiev
geluid: mono
ondertitels: Nederlands, Engels
tussentitels: Russisch
releasedatum: 18 april 2006

Ivan de Verschrikkelijke dl.2, het Complot der Bojaren
regie: Sergej Eisenstein
Rusland 1946
81' / 4:3 / zwart-wit & kleur
muziek: Sergej Prokofiev
geluid: mono
ondertitels: Nederlands, Engels
tussentitels: Russisch
releasedatum: 18 april 2006SWING

Jonge Max heeft gitaarles van een zigeuner (Tchavolo Schmitt). Hij ontmoet het meisje Swing met hij bevriend raakt en maakt zo kennis met de liefde voor het leven, muziek en natuur.

regie: Tony Gatlif
jaar: 2002
land: Frankrijk
muziek: Abdellatif Chaarani, Mandino Reinhardt, Tchavolo Schmitt
formaat: 16:9 anamorf
geluid: Dolby 2.0 & 5.1, DTS
ondertitels: Nederlands, Engels
talen: Frans
releasedatum: 18 april 2006DE RIJPE STERREN, EEN ODE AAN LOUIS LEHMANN (2CD+DVD)
Geen lied zonder muziek, geen lied zonder woord.

In het kader van het thema van de boekenweek Boem Paukeslag èn Unesco's World Poetry Day verschijnt dinsdag 21 maart de 2cd+dvd De Rijpe Sterren, Een Ode Aan Louis Lehmann. Bij het uitzoeken van bruikbare gedichten voor de cd Nevelglans, een ode aan Jan Hanlo, waren we vooral op zoek naar eigenwijze en exclusieve dichters. Dichters die herkenbaar waren door hun taalplezier, hun taalvirtuositeit en hun onvoorspelbaarheid. Maar ook zochten we dichters die gedichten geschreven hadden die zich goed lenen om op muziek gezet te worden. Eigenlijk voldeed alleen de dichter Louis Lehmann aan al deze condities, en wel in zo'n overvloedige mate dat er geen sprake kon zijn van een bijdrage van slechts één enkel gedicht aan een hommage-cd voor weer een andere dichter. Deze dichter verdiende een eigen cd! Humor, speelsheid, cynisme, scherp observatievermogen, intelligentie, grilligheid en originaliteit zijn enkele karakteristieken van de veelzijdige dichter, meester in de rechten, doctor in de letteren, scheepsarcheoloog, prozaïst, vertaler, essayist, componist, surrealist, tekenaar, eclecticus, deejay en vrijdenker Louis Lehmann. Uit de verzamelbundel Gedichten 1939-1998 hebben wij veertien gedichten ter versmaltsing uitgekozen. De tweede cd bevat bijna dertig composities van Louis Lehmann zelf, zoals deze in 1986 in het VPRO radio programma De muziek van Louis Lehmann ten gehore zijn gebracht. Naast Lehmann waren de uitvoerenden Guus Janssen, Sophie van Lier, Libby Houston en Tabe Bas. Op de dvd tenslotte, een interview met Louis Lehmann door Hanneke Groenteman, een korte film van Ida Lohman - en Louis laat zien dat hij ook op de dansvloer uitstekend uit de voeten kan!