:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: I SHOT JFK
PERSBERICHT: I SHOT JFK
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-04-27 - Geplaatst door: Werner
I SHOT JFK
The real murderer reveals his secret

TDM brengt op 18 mei de documentaire I Shot JFK. Deze documentaire onthult de waarheid achter de moord op JFK...

I Shot JFK bevat de getuigenis van een man die beweert de schutter te zijn op het grasveldje, de man die het fatale schot toebracht. En het blijft niet bij een bewering, nee, hij staaft het met gegevens die niemand die er niet was kon geweten hebben en met bewijzen die de mond van elke scepticus snoeren. Dat er al meer pogingen ondernomen zijn om dit mysterie uit te puzzelen hoort u ons niet ontkennen. Maar één ding staat vast: tot hiertoe heeft niemand een bekentenis gedaan in deze zaak. Zelfs niet de vermeende moordenaar Lee Harvey Oswald.

I Shot JFK bevat een uitgebreid interview met ex-CIA-maffia hitman James Files, die vertelt hoe hij de moord op JFK heeft voorbereid en uitgevoerd. Vervolgens worden de beweringen van Files ondersteund met getuigenissen van derden, beelden en fotomateriaal. Het is bijvoorbeeld bewezen dat er een schot kwam vanaf de grasheuvel, precies op de plek waar Files zegt gestaan te hebben. In 1987 blijkt er op deze heuvel een kogelhuls te zijn teruggevonden met een tandafdruk van Files (dit ritueel heeft zou Files hebben overgehouden als vietnamveteraan). Ook op diezelfde plek waren sigarettenpeuken terug te vinden van zijn favoriete merk. Er bestaat zelfs een foto met de wegvluchtende gestalte van Files, genomen kort na de aanslag.

James Files, die een levenslange gevangenisstraf uitzit, legt ook het waarom van deze moord uit. Zo komen we meer te weten over de relatie tussen de CIA en verschillende Maffia-groeperingen. Zij delen in dit dossier dezelfde belangen: Fidel Castro vermoorden en de herovering van Cuba. Hierbij stond Kennedy duidelijk in de weg, want JFK wilde een einde maken aan hun macht en deed de Varkensbaai mislukken...

Meer informatie
22 November 1963. President John Fitzgerald Kennedy landt met zijn echtgenote Jackie in Dallas (Texas) om er campagne te voeren. De president ademt met zijn frivole en zelfs haast kwajongensachtige présence de uitbundigheid en vrijheidsroes van de jaren zestig uit; Kennedy was de eerste Amerikaanse president die als een nastrevenswaardige mens werd beschouwd en veruit de meest geliefde tot dat moment. Iemand over wie Nixon in de gelijknamige film zou zeggen: "When people look at you, they see who they are." Een man van het volk. Iconische filmbeelden

Na het landen stappen JFK en Jackie in een open cadillac, waarop ze naar de zenuwachtige stad worden gereden. Kennedy wuift naar de omstaanders, naar de uitgelaten menigte die komt kijken naar de man van het volk. De cadillac draait het bochtige Dealy Plaza op. Eén man, Abraham Zapruder, filmt het hele gebeuren. En legt om 12h30 stipt één van de meest iconische filmbeelden van de twintigste eeuw, zo niet de wereldgeschiedenis vast: JFK wordt pal in het hoofd geschoten.

Minder dan een kwartier later wordt in een bioscoop een zekere Lee Harvey Oswald gearresteerd, die al snel wordt beschuldigd van de moord op de 35e president van de Verenigde Staten. Vanuit een boekopslagplaats zou hij drie schoten – waarvan twee fataal – hebben afgevuurd en daarmee het leven van JFK hebben bezegeld. Oswald schreeuwt zijn onschuld uit, maar zou dat nooit kunnen bewijzen: nog geen twee dagen later wordt hij zelf neergeschoten door maffioso Jack Ruby.

Opvolger van JFK wordt (vice-president) Lyndon Johnson, die de Warren Commissie in het leven roept om te achterhalen wat precies gebeurd is op 22 november en wie uiteindelijk schuld treft. De conclusie van het tien maanden durende onderzoek, gebundeld in 26 delen, luidt: Lee Harvey Oswald is de dader, en hij handelde bovendien alleen uit blinde, communistische motieven.

Maar al snel werden her en der wenkbrauwen gefronst: waarom hadden mensen schoten gehoord van op het grasveldje (de intussen wereldberoemde 'grassy knoll') en niet enkel van uit de opslagplaats (hetgeen akoestisch onderzoeken overigens hebben gestaafd)? Waarom klapte het hoofd van de president naar achter als hij daarentegen precies van achteren werd beschoten? Waarom had de burgemeester van Dallas plots beslist de route van de colonne te wijzigen en een bochtig parcours te laten afleggen waar je maximaal 15 kilometer per uur kan rijden? Waarom was de presidentiële bewaking tot een minimum herleid? Waarom werd Oswald vlak na de aanslag vijf verdiepingen lager door een collega gezien, doodleuk een broodje etend en helemaal niet buiten adem? En waarom bleek de Warren Commissie samengesteld uit louter tegenstanders van JFK? Enzovoort enzovoort.

Meer en meer werd duidelijk dat er meer achter zat, maar wat? De Warren Commissie had formeel ontkend dat er sprake kon zijn van een samenzwering of van meerdere daders, maar jaren later besliste een andere Commissie (House Select Committee On Assassinations) in 1979, na drie jaar onderzoek dat "Oswald assassinated Kennedy, probably as a part of a conspiracy." Het klopte nog steeds niet.

Dat was een conclusie die alvast meer plausibel schetste wat had plaats gevonden, maar het bleef onbevredigend, want voor velen kon Oswald de dader niet zijn: hij stond tijdens zijn legerdienst bekend als middelmatig schutter (terwijl hij op 22 november 1963 drie schoten had afgevuurd, ten eerste met dodelijke precisie, ten tweede door een bladerdek heen en ten derde in een onmogelijke tijdspanne van zes seconden); na de moord ging hij naar de bioscoop en kocht er een kaartje – niet meteen wat je verwacht van iemand die zopas het aanschijn van de wereld heeft veranderd. Bovendien was hij verhoord geweest zonder advocaat en bleek het verslag van die verhoring achteraf spoorloos.

Specificaties:
Releasedatum: 18 mei 2006
Distributeur: TDM Entertainment
Speelduur: ongeveer 115 minuten
Beeld: Breedbeeld 4:3
Geluid: Dolby 2.0 Engels gesproken
Nederlands ondertiteld

Extra's:
• ongeveer 35 minuten (o.m. featurette aanslag op Oswald, motieven en vele andere extra's)

UIT HET ARCHIEF