:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: TWO FOR THE MONEY
PERSBERICHT: TWO FOR THE MONEY
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-05-05 - Geplaatst door: Werner
TWO FOR THE MONEY SPECIAL EDITION
How Much Will You Risk?
Vanaf 6 juni 2006 verkrijgbaar op special edition dvd.

Na de gokchinees, de gokamerikaan!
Al Pacino en Matthew McConaughey schitteren in deze fascinerende film, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. McConaughey speelt Brandon Lane, een voormalige sportman die nu een radioprogramma heeft waarin hij de uitslagen van sportwedstrijden voorspelt. Brandons voorspellingen komen zo vaak uit, dat hij de aandacht trekt van Walter Abraham (Pacino), een machtige zakenman die zijn fortuin vergaarde met het wedden op sportwedstrijden. In dienst van Abraham begint Brandon zijn voorspellingen te verkopen aan rijke gokkers. Maar als Brandons geluk hem in de steek laat, toont Abraham zijn ware gezicht. Met miljoenen dollars als inzet beginnen Brandon en Abraham aan een gevaarlijk spel waarin niets is wat het lijkt. Wie bedriegt wie?

Regie: DJ Caruso
Cast: Matthew McConaughey (Sahara, U-571, How To Lose A Guy In 10 Days), Al Pacino (Heat, The Devil's Advocate, The Recruit), Rene Russo (The Thomas Crown Affair, Ransom, Get Shorty)
Beeld: 16:9 anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Thriller
Speelduur: 118 Minuten
Leeftijd: 12, grof taalgebruik en geweld

Extra's:
• Also Or Soon Available
• Behind The Scenes
• Trailers & TV Commercials
• Film Clips
• Interviews Cast & Crew
• Photo Gallery
• Liner Notes
Speelduur Extra's: 55 Minuten

Liner notes
Two For The Money is geďnspireerd op het leven van Brandon Link, die vanuit een klein stadje in Michigan verhuisde naar Las Vegas waar hij als basketbalspeler carričre hoopte te maken. Na een blessure aan zijn knie, vond hij werk bij een 0900-nummer, waar hij tegen betaling de uitslagen van sportwedstrijden voorspelde. Hij had daarmee zoveel succes, dat hij door een New Yorkse zakenman werd aangenomen om nog een 0900-nummer op te zetten. De zaken gingen verkeerd... Tot zover de overeenkomsten met het verhaal van de fictionele Brandon Lang in Two For The Money . De reden waarom de echte Brandon Link ooit uit New York vertrok en de gokadviezen achter zich liet, is onduidelijk. Wel weten we hoe hij zijn levensverhaal aan Hollywood verkocht.

Na zijn vertrek uit New York kwam Brandon Link terecht in Los Angeles. Hij vond werk bij een chique country club, waar scenarioschrijvers en filmproducenten tot de vaste gasten behoorden. Door te netwerken probeerde Link filmmakers te interesseren voor zijn levensverhaal. Scenarioschrijver Dan Gilroy hapte toe: "Zijn verhaal had me meteen beet", aldus Gilroy. "Het is het kijkje in de keuken van een subcultuur (...) een film over mensen die parasiteren op gokkers, de mensen die de gokindustrie waar 200 miljard in omgaat draaiende houden."

Het bijzondere aan de gokindustrie is dat gokken in de meeste staten van de V.S. verboden is, maar gokkers betaalde adviezen geven is niet verboden. Dat maakt de wereld waarin Two For The Money zich afspeelt een groot grijs gebied, tussen legaal en illegaal. Regisseur D.J. Caruso voelde zich ook aangetrokken tot deze wereld: "Ik wilde het publiek deze wereld van gokkers en adviseurs laten zien, want we lezen er veel over, maar we hebben er nooit eerder een film over gezien. Ik was bovendien geďntrigeerd door de ontwikkeling die Brandon Link had doorgemaakt." Die ontwikkeling is in de film sterk gedramatiseerd, maar de kern is bewaard gebleven. Brandon voorspelt bijna elke sportuitslag correct, maar eens komt er een einde aan zijn succes. "En daar gaat onze film over" zegt Caruso, "over het moment waarop alles in elkaar stort."

Caruso nam geen enkele gok bij het casten van zijn film. Voor de rol van de fictionele Brandon Lang castte hij Matthew McConaughey. Voor de rol van Walter Abrams, Brandons duistere mentor, wist hij niemand minder dan Al Pacino te interesseren. Pacino is vaak op zijn best in autoritaire karakterrollen en in Two For The Money domineert hij dan ook het scherm. Caruso: "Al Pacino was het middelpunt van de acteursgroep (...) hij tilde de andere acteurs naar een hoger niveau." De rol van Walters vrouw Toni tenslotte, schreef Dan Gilroy speciaal voor actrice Rene Russo, zijn echtgenote.

Tijdens het schrijven van Two For The Money ontdekte Dan Gilroy wat gokverslaafden tot gokken drijft. "Je zou denken dat gokverslaafden verslaafd zijn aan het euforische gevoel van het winnen. Maar als je met ze praat, merk je dat ze zich vaak alleen herinneren wanneer ze veel verloren. Dan pas voelen ze zich levend. Ze herinneren de verliezen, de winsten glippen immers zo weer door hun vingers." Al Pacino vult aan: "Walter moet dat verlies voelen, want pas dan weet hij waar hij staat, wie hij is. Het hoort bij zijn identiteit. Dat is ook zo akelig en vaak onbegrepen bij verslaafden" zegt Pacino. "Daarom wilde ik deze rol spelen."

Na twee weken repeteren in Los Angeles, begonnen de cast en crew in september 2004 aan de opnames, die tien weken in beslag zouden nemen. Het leeuwendeel van Two For The Money werd opgenomen in Vancouver, waarna nog enkele dagen van buitenopnamen volgden in New York en Las Vegas. Het camerawerk van Two For The Money werd verzorgd door Conrad Hall jr., zoon van de vermaarde en inmiddels overleden cameraman Conrad L. Hall. Caruso en Hall jr. gaven de twee werelden in Two For The Money – Las Vegas en New York - een eigen 'look & feel' mee. Het New York van Walter Abrams ademt de sfeer van oud geld, met veel donker hout en warme tinten. Hall: "Walters kantoor is bijna een schilderij van Rembrandt; het voelt zo warm en gezellig. Het is precies het tegenovergestelde van het Las Vegas waar Brandon vandaan komt, waar hij werkt in een kelder met lelijk groen fluorescerend licht. Alles in Vegas is gefilmd in hard licht. Wanneer Brandon in New York aankomt, ziet dat eruit als een uitnodigende, warme en mooie plek."

Volgens Caruso is het gelukt een wereld te creëren die goed aansloot bij de personages. "Het is een complexe, duistere wereld waarin we ons begaven. Uiteindelijk is dit toch een veel universeler thema dan je zou denken. Het richt zich op de menselijke zwakheden en onze mysteries." Volgens Al Pacino is het grootste mysterie misschien wel de menselijke drang om zichzelf naar het randje van de afgrond te duwen. "Je voelt iets wanneer je verliest en dat gevoel start je inwendige motor. Het brengt je op dreef. Het bepaalt wie je bent."