:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: FC BARCELONA EN REAL MADRID
PERSBERICHT: FC BARCELONA EN REAL MADRID
Bron: Universal - Datum: 2006-05-08 - Geplaatst door: Werner
FC BARCELONA - REAL MADRID: 1-1

Blauw-paars - Wit
1899 - 1902
Catalaans - Castiliaans.
Maradona - di Stefano
Cruyff - Beckham.
Zubizarreta - Zidane
Figo - Figo

FC Barcelona en Real Madrid. Aartsrivalen en ambassadeurs. Embajadores del fútbol... Meer nog dan in andere landen is voetbal in Spanje een religie, met twee tempels waar wekelijks tienduizenden verknochte fans hun geloof komen belijden: Camp Nou en Santiago Bernabéu.
Met de Champion's League in finalefase en het Wereldkampioenschap Voetbal voor de boeg, releast Universal Pictures (Benelux) op 1 juni twee Special Edition dvd's, die de geschiedenis en hoogtepunten van beide clubs illustreren aan de hand van interviews, spelfases, spelersprofielen en, uiteraard, honderden adembenemende doelpunten: FC Barcelona – Mes Que Un Club en Real Madrid Forever.

FC BARCELONA - MES QUE UN CLUB

FC Barcelona, vaak kortweg Barca genoemd, is een van de bekendste voetbalteams ter wereld. Joan Gamper, een geboren Zwitser, richtte de sportvereniging op in 1899, na het plaatsen van een advertentie in een lokale krant. Het hobbyclubje groeide uit tot een internationale legende en meer dan een eeuw later weerklinkt wereldwijd het motto: "El Barca es mes que un club". De hondstrouwe fans van Barcelona, de zogenaamde "cules" (van "achterste", inderdaad), staan hun club door dik en dun bij.

Nou, moe.
Gevoetbald wordt er in een van 's werelds bekendste – én grootste – stadions, het fenomenale Camp Nou, met 98.000 zitjes. De veelbesproken rivaliteit met Real Madrid gaat terug op de begindagen van het Franco-regime, dat de Catalaanse taal en cultuur uit het Spaanse straatbeeld wilde bannen. De rood-blauwe kleur van Barca's voetbaltruitjes nam op een bepaald ogenblik zelfs de symboolwaarde van de gebannen rood-gele Catalaanse vlag over. Een typische anekdote, die de levenslange vete tussen beide ploegen perfect illustreert: toen Barca in 1941 de opdracht kreeg om te verliezen van Madrid, deden ze dat meteen met verve. De match werd een lachertje (11-1) en de doelman van Barcelona werd voor het leven geschorst.

Jopie
Fast forward naar 1973 en de toenmalige recordsom – 1,3 miljoen euro – die de ploeg op tafel legde voor de Nederlandse voetbalheld Johan Cruijff. Een habbekrats die zijn vruchten afwierp. Met zijn teamgenoten troefde Jopie uit Betondorp in de competitie niet alleen aartsrivaal Madrid af (een pil van 5-0, op eigen veld), hij gaf de 70.000 clubleden – weer een record – ook het elegante voetbal waar ze van droomden. Met Cruijff als trainer beleeft Barca ook eind jaren '80, begin jaren '90 tal gouden jaren.

Eurotop
Tijdens zijn rijke en bewogen geschiedenis heeft Barcelona overigens zowat alles gewonnen wat er te winnen valt. In veelvoud. Het is één van slechts vier teams die alledrie de grote Europese toernooien gewonnen hebben. Het is de enige club die sinds 1955 onafgebroken aan Europees voetbal deelnam. En uiteraard verdwenen ook zij sinds 1928 niet één keer uit de Primera División. Andere bekende namen uit de Barca-geschiedenis: Gary Lineker, Rivaldo, Romario, Maradona, Stoitchkov, Laudrup, Figo, Ronaldo, Cocu, Kluivert, Neeskens, Hagi, Overmars... en, bizar genoeg, nog steeds geen enkele Belg!

Specificaties:
Release: 1 juni 2006
Format: Special Edition (2 discs)
Genre: Special Interest
Cast: Ronaldinho, Saviola, Kluivert, Rivaldo, Luis Enrique, Davids e.v.a.
Beeld: 1.33:1 full frame, 1.85:1 anamorphic widescreen
Audio: Spaans Dolby Digital 5.1

Extra's (schijf 2):
• Ronaldinho
• Het museum en de prijslijst
• The best of FC Barcelona tijdens de Europa Cup
• La Masia: trainingskamp voor alle grote spelers in Catalonia
• De titel in 2005REAL MADRID FOREVER

Koninklijk
Opgericht in 1902, behoort de Real Madrid Club de Fútbol sinds het midden van de vorige eeuw tot een select kransje wereldploegen. De internationale voetbalfederatie FIFA riep de ploeg zelfs uit tot de Beste Club van de 20e Eeuw, een bekroning van hun onwaarschijnlijke thuispalmares en hun dominantie op Europees vlak. Een veel eerdere, letterlijke bekroning was er al gekomen in 1920, toen de club door de regerende koning Alfonso XIII met het predicaat Real (Spaans voor "koninklijk") werd bedacht. Door hun typische witte outfit worden de spelers van Real ook gemeenzaam Los Merengues ("de witten") genoemd. De thuisbasis van Real is het wereldbefaamde Santiago Bernabéustadion, dat plaats biedt aan meer dan 80.000 supporters. De officiële Spaanse competitie startte in 1928 en Madrid heeft zich al die jaren moeiteloos in de eredivisie kunnen handhaven.

Franco, My Dear...
De eerste grote bloei kwam er onder het regime van dictator Franco (1939-1975). Hij zag de club als een uitstekend propagandamiddel en spaarde kosten noch moeite om Real uit te bouwen tot een ploeg die zowel thuis als daarbuiten het voetbal zou domineren, tot meerdere eer en glorie van zichzelf en Spanje. De fanatieke rivaliteit tussen het Castiliaanse Real Madrid en het Catalaanse FC Barcelona valt dan ook terug te voeren op deze duistere periode. Het regime van Franco streefde immers naar een totale vernietiging van de Catalaanse taal en cultuur. Door hun sterke symboolwaarde kwamen beide ploegen diametraal tegenover elkaar te staan, een vete die, zo lijkt het soms, tot op vandaag wordt uitgevochten, zij het dan iets sportiever.

Klinkende Cijfers
Illuster hoogtepunt in de geschiedenis van de Koninklijke is allicht de periode 1955-1960, toen Real vijf keer op rij de Europabeker won, iets wat geen enkele andere ploeg hen heeft voor- of nagedaan. In de finale van 1960 pakten ze Eintracht Frankfurt in met klinkende 7-3 cijfers. Nadien sleepte Real de trofee nog vier keer in de wacht, goed voor een recordaantal van 9 Europacups. Daarnaast won de club ook nog eens 29 nationale competities en 17 Spaanse bekers, een absoluut thuisrecord.

Onbetaalbaar
Ook recent ging het Madrid behoorlijk voor de wind. Krap bij kas is een term die ze bij Real namelijk niet kennen, getuige de talloze transfers van letterlijk en figuurlijk onbetaalbare spelers, zoals Luis Figo, die ze in 2000 voor 60 miljoen euro bij Barcelona wegkaapten, Zinedine Zidane, wiens transfer Juventus 71 miljoen euro opleverde, en andere toppers zoals Ronaldo (2002) en England-skipper Beckham (2003). Ondanks zoveel geld en talent, blijken ook Los Galacticos (hun nieuwe koosnaampje) echter niet onaantastbaar: vorig seizoen ging de titel naar, jawel, Barca, en in de Champion's League werden ze gewipt door hun Italiaanse topleverancier Juventus.

Specificaties:
Release: 1 juni 2006
Format: Special Edition (2 discs)
Genre: Special Interest
Cast: Roberto Carlos, Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham,
Beeld: 1.33:1 full frame, 1.85:1 anamorphic widescreen
Audio: Spaans Dolby Digital 5.1

Extra's (schijf 2):
• Featurettes
• Chants (clublied Real Madrid)
• Spelersprofielen
• Stills: spelers, teams, stadion
• Quiz
• Fotogalerie
• Statistieken Europacupteams
• Het team van de eeuw
• De Beste Doelpunten
• Bezoek aan het museum en de trofeeënkamer


Recent nieuws van dezelfde bron