:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: U-571
PERSBERICHT: U-571
Bron: Universal - Datum: 2001-07-11 - Geplaatst door: Serge
In de spectaculaire oorlogsfilm U-571 maken we kennis met heldhaftige Amerikanen die hun leven op het spel zetten om de Duitsers, hun vijand, te overwinnen. Indrukwekkende beelden en zenuwslopende scčnes wisselen elkaar in hoog tempo af, waarbij Harvey Keitel en Matthew McConaughey schitteren in hun rollen als respectievelijk de nuchtere machinist en de ambitieuze onderofficier op een Duitse onderzeeër. U-571 boeit tot de allerlaatste seconde en laat een onwisbare indruk achter bij de kijker. Universal Pictures Benelux brengt deze koopvideo en dvd, die een aantal interessante extra's bevat, uit op 9 augustus.

Synopsis
Het is 1942 en WOII is in volle gang als de Amerikaanse marine een noodsignaal opvangt van de Duitse onderzeeër U-571. Dit biedt een uitgelezen kans voor hen om de Enigma, een Duitse codeermachine waarmee alle Duitse onderzeeërs getraceerd kunnen worden, te bemachtigen. Onder het mom van een reddingsactie en vermomd als Duitsers weten de Amerikaanse mariniers onder leiding van officier Dahlgren (Bill Paxton) aan boord te komen van de U-571. Voordat de overmeestering kan plaatsvinden worden de moedige mannen ontdekt en hun boot verwoest. Gevangen op de Duitse onderzeeër vechten de Amerikanen voor hun leven, terwijl ze worden achtervolgd door hun vijand. De beklemmende beelden van de benauwende, duistere sfeer en groeiende paniek in een duikboot maken U-571 bloedspannend. Een grote film, met sterk spel van Harvey Keitel als doorgewinterde machinist, Matthew McConaughey als onderofficier en Jon Bon Jovi als luitenant.

U-boats
Duikboten, zogenaamde 'U-boats', spreken het publiek altijd zeer tot de verbeelding. De associatie met spanning, oorlog en heldhaftige mannen is snel gelegd. Vooral het idee dat de bemanning moet opereren in een kleine en benauwde ruimte, zo diep onder water, met de vijand in de buurt is heel spannend. Niet vreemd dus, dat duikboten een geliefd onderwerp zijn bij de makers van oorlogsfilms. Tijdens WOII hebben duikboten een grote rol gespeeld in het gevecht op de Atlantische Oceaan. Duitse onderzeeërs vielen in groepen ('wolf packs' genoemd) succesvol handelsschepen aan, die onder bescherming van de geallieerden voeren. Hierbij speelde de radar een heel belangrijke rol, om de vijand te kunnen traceren en groepen te kunnen vormen. Verscheidene malen hebben de geallieerden tevergeefs geprobeerd om een Duitse codeermachine te veroveren, een zeer belangrijk wapen in deze strijd op zee. Duitsland heeft in totaal 1162 duikboten gebouwd tijdens WOII, waarvan er ruim 785 zijn vernietigd, onder andere door de luchtmacht van de Engelsen en Amerikanen.

Releasedatum: 9 augustus 2001

Specificaties:
Beeld: 1:85.1 anamorfisch
Geluid: Engels DTS 5.1 en Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 2000
Leeftijd: 12
Speelduur: 115 min.

Extra's:
• Spotlight on location,
• Creating and Constructing U-571,
• Theatrical trailer,
• TV Spot,
• Cast and Crew,
• Production Notes,
• Britain captures the U-110,
• A submariners WWII experience,
• US Naval Archives: Capturing the U-505,
• Inside the Enigma

UIT HET ARCHIEF