:: NIEUWS ::
PERSBERICHT: THE WICKER MAN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-01-12 - Geplaatst door: Werner
THE WICKER MANWees voorzichtig met wat je zoekt
Edward Malus (Oscarwinnaar Nicolas Cage) is een politieagent die actief is bij de snelwegpatrouille van Californië. Nadat hij stopt om een pop op te rapen die door een meisje op de weg werd verloren, leidt zijn goede daad onrechtstreeks tot een auto-ongeval, waarbij het meisje en haar moeder in de vlammen omkomen.
Edward neemt verlof en trekt zich, verteerd door schuldgevoelens, terug voor zijn televisie, met zijn kalmeerpilletjes als enige vriend. Tot hij een brief ontvangt van een vroegere vlam, Willow (Kate Beahan). Daarin vraagt zijn ex-vriendin haar te helpen om haar dochtertje, dat is verdwenen op een eiland in de noordwestelijke Grote Oceaan, terug te vinden.Edward aarzelt niet en reist samen met zijn pistool, zijn politiebadge en een audiocassette met daarop het zelfhulpboek 'Everything's OK' naar het eiland. Eenmaal aangekomen, komt de politieagent al snel in contact met een door vrouwen gedomineerde sekte. De tijd lijkt stilgestaan te hebben op Summerisle en de vrouwen ontkennen hardnekkig dat er een meisje zou verdwenen zijn. Leidster Sister Summerisle lijkt absolute authoriteit te genieten en is ook al niet geneigd om Edward te helpen. Bovendien blijkt de getormenteerde man ook nog eens allergisch te zijn voor bijen, en laat honing nu het belangrijkste exportproduct te zijn van deze vreemde gemeenschap.
Edward probeert te ontdekken wat er echt aan de hand is in deze vreemde gemeenschap, maar zijn zoektocht zal niet zonder slag of stoot verlopen...
Liner notes
Maar een klein aantal Britse horrorfilms heeft zo'n legendarische reputatie als The Wicker Man uit 1973, met daarin onder andere de legendarische acteur Christopher Lee. Gebaseerd op een scenario van de vermaarde schrijver Anthony Shaffer (de auteur van het uitstekende toneelstuk Sleuth en de Hitchcock thriller Frenzy), vertelt de film het verhaal van een preutse, streng-christelijke politieman (Edward Woodward) die naar een Schots eiland wordt gestuurd om de vermissing van een klein meisje te onderzoeken. Op het eiland treft hij een sektarische, natuuraanbiddende gemeenschap aan, onder leiding van de charismatische Lord Summerisle (Christopher Lee, de rasacteur met diepe basstem die onlangs Saruman speelde in de The Lord Of The Rings trilogie en een aantal orkestrale metal liedjes inzong met de Italiaanse 'filmscore metal' band Rhapsody of Fire).
Ondanks de aanwezigheid van Hammer-coryfeeën Christopher Lee en Ingrid Pitt, lijkt The Wicker Man in niets op de gothische kostuumhorror waar de Britse filmstudio’s destijds om bekend stonden. De film moet het niet hebben van gebruikelijke horrorclichés, maar van de slim uitgewerkte tegenstelling tussen twee geloofsopvattingen: de een gebaseerd op onderdrukking van de seksualiteit, de ander op het vieren ervan. Bovendien is de film gevuld met vertolkingen van folk songs en speelt bijna alles zich af in daglicht. Door de nogal vlakke regiestijl van Robin Hardy krijgen de bizarre, heidense rituelen, waar de eilandbevolking zich aan overgeeft, een bijna alledaags karakter.
Die prozaïsche benadering maakt dat de nachtmerrieachtige, schokkende ontknoping des te harder aankomt. Die ontknoping is een van de zaken waar The Wicker Man zijn cultstatus aan ontleent. Een andere is de schimmige, problematische geschiedenis rond de productie en distributie van de film. Filmstudio British Lion had geen enkel vertrouwen in de film en liet The Wicker Man tot twee maal toe hermonteren, één keer op advies van Roger Corman. Vervolgens werd de film in de bioscoop weggemoffeld als tweede helft van een double bill met Nicolas Roegs Don't Look Now.
Sindsdien is het originele negatief van de film van de aardbodem verdwenen en groeide de reputatie van de film uit tot die van een obscuur meesterwerk. Dankzij een gerestaureerde versie groeide de schare fans. Onder hen bevond zich punkrocker Johnny Ramone die de film aan Nicolas Cage liet zien. Net als velen voor hem was de acteur meteen overdonderd en het idee voor een Amerikaanse remake was geboren.
In Neil LaBute werd een op het eerste gezicht onwaarschijnlijke kandidaat gevonden om de remake te schrijven en regisseren. LaBute werd bekend door zijn inktzwarte films over de strijd tussen de seksen, zoals In The Company Of Men, The Shape Of Things en Your Friends And Neighbors. Geheel in lijn met die films gaat ook de remake van The Wicker Man over sekseverschillen. De heidense gemeenschap op het eiland bestaat nu uit een trots matriarchaat, geleid door Sister Summerisle (Ellen Burstyn). De vrouwen zijn bijenhouders die hun gemeenschap precies als hun geliefde insecten hebben ingericht: één koningin, een heleboel werksters en mannetjesbijen die al snel overbodig worden.
De film gaat niet zozeer over de tegenstelling tussen twee geloofssystemen – christendom versus heidendom – maar over het wegvallen van zekerheden die de rolverdeling tussen man en vrouw tekenen. LaBute: "Cage speelt een personage dat alle traditionele kenmerken bezit van de blanke, autoritaire Amerikaanse man. Hij is een politieman, draagt een pistool en voelt zich bevoorrecht. Al die zekerheden vallen weg op dit eiland. Alles wat voor hem werkte gedurende zijn volwassen leven, werkt nu ineens niet meer."
LaBute: "Ik probeerde het goede van het origineel te behouden en toch een heel nieuwe film te maken. Er is geen enkele reden waarom je ze niet allebei leuk kunt vinden. Sommige mensen zullen zeggen dat ik van The Wicker Man af had moeten blijven en zullen mijn film alleen om die reden links laten liggen. Dat is niet het publiek dat ik wil bereiken, want ik denk dat ik hen nooit tevreden had kunnen stellen."
Voor de oplettende kijker zitten er overigens wel enkele grappige verwijzingen naar het origineel verstopt in de film, zoals een 'Vermist'-poster van acteur Edward Woodward.
De nieuwe versie van The Wicker Man is een ware nachtmerrie, waarin het hoofdpersonage telkens op een dwaalspoor wordt gezet, tot de werkelijke bedoeling van de vrouwen duidelijk wordt. Natuurlijk houdt de remake het schokkende einde van het origineel in stand. Voor een groot deel van het hedendaagse publiek, dat het origineel niet gezien heeft, zal het nog steeds als een klap aankomen.
Specificaties:
Regisseur: Neil LaBute ((In The Company of Men, Nurse Betty, Possession)
Cast: Nicolas Cage (Raising Arizona, Leaving Las Vegas, Lord Of War), Ellen Burstyn (The Exorcist, Resurrection, The Fountain), Kate Beahan (Flightplan, The Return, One Of Our Own), Leelee Sobieski (Joan Of Arc, Eyes Wide Shut, Joy Ride)
Disc 1:
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Thriller / Horror
Speelduur: 98 Minuten
Leeftijd: 12, angst en geweld
DVD release: 09/01/2007
Extra's:
• Also Or Soon Available
Disc 2: Director's Cut
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Surround 5.1 Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Thriller / Horror
Speelduur: 98 minuten
Extra's:
• Trailer
• Film Clips
• Photo Gallery
• Liner Note
• Also Available
Speelduur extra's: 25 minuten
Recent nieuws van dezelfde bron
- 2024-11-17 :: PERSBERICHT: RELEASES DECEMBER
- 2024-10-10 :: PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER-NOVEMBER 2024
- 2024-08-02 :: PERSBERICHT: RELEASES JULI EN AUGUSTUS 2024
- 2021-03-10 :: PERSBERICHT: PICARD SEIZOEN 1
- 2021-01-28 :: PERSBERICHT: PAW PATROL: MIGHTY PUPS CHARGED UP