:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Moskwood >> PERSBERICHT: VIER NIEUWE TITELS VOOR JULI
PERSBERICHT: VIER NIEUWE TITELS VOOR JULI
Bron: Moskwood - Datum: 2007-07-01 - Geplaatst door: Werner
NOSTALGHIA

Dichter Andrej Gortsjakov (Oleg Jankovski) gaat naar Italië om onderzoek te doen naar het leven en werk van de 18e eeuwse Russische musicus Pavel Sosnovski. Eenmaal ter plaatse verliest Andrej al snel iedere interesse in de musicus doordat hij op melancholieke wijze mijmert over zijn thuisland, dat hij meer mist dan ooit tevoren. Terwijl hij zich tussen de schoonheid van de Italiaanse kunst begeeft worden de herinneringen aan wat hij heeft achtergelaten en wat hij wellicht nooit meer zal zien alleen maar sterker.

Awards: Best Director, FIPRESCI Prize, Prize of the Ecumenical Jury Cannes Film Festival 1983

Originele titel: Nostalgija
Regie: Andrej Tarkovski
Scenario: Andrej Tarkovski & Tonino Guerra
Camera: Giuseppe Lanci
Editor: Erminia Marani
Muziek: Debussy, Verdi, Wagner
Productie RAI 2 & Sovinfilm Opera Film Produzione
Herkomst: Italië/Rusland 1983
Cast: o.a. Oleg Jankovski, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Patrizia Terreno
Beeld: DVD / 1.66:1 / kleur & zwart-wit
Geluid: Dolby Surround 2.0 Italiaans en Russisch gesproken
(optionele) Ondertiteling: Nederlands
Speelduur: 125 min.

Extra:
• Andrey (dedicated to the memory of Andrey Tarkovsky) een korte film van 15' van Narine Mkrtchian en Arsen AzatianOTESANEK / LITTLE OTIK

Karel en Bozena willen dolgraag een kind maar het wil niet echt lukken. Op een dag treft Karel in de tuin een boomwortel aan die tot zijn verbazing wel wat weg heeft van een kind. Na enig aanpassingen door Karel ziet Bozena in het bruine gedrocht het kind dat ze met haar hele hart wenst en adopteert het onder de naam Otik. Gevoed door de op hol geslagen moederinstincten van Bozena komt Otik wonderwel tot leven en beschikt over een ongekende eetlust. Het noodlot slaat toe wanneer de voeding van Bozena niet genoeg is om de honger van Otik te stillen en hij zich daarop vergrijpt aan zijn omgeving. De wanhoop nabij sluit Karel het gedrocht op in de kelder maar het buurmeisje Alzbetka, dat op zoek is naar een speelmaatje, bevrijdt Otik en voorziet hem van eten. Maar dan beginnen er bewoners te verdwijnen.

'Buńuel meets Disney'

Regie & scenario: Jan Svankmajer
Camera: Juraj Galvánek
Montage: Marie Zemanová
Art direction: Jan Svankmajer, Eva Svankmajerová
Herkomst: Tsjechië 2000
Cast: o.a. Veronika Zilková, Jan Hartl, Jaroslava Kretschmerová, Pavel Novy, Kristina Adamcová, Dagmar Stribrna
DVD5 / R2
Beeld: 4:3 - 1.33:1 / kleur
Digipack
Geluid: Dolby Surround 2.0 Tsjechisch gesproken
(optionele) Ondertiteling: Nederlands, Engels
Speelduur: 126 minuten (& 25 min. extra's)

Extra's:
• trailer
• teaser
• deleted scenes
• shortfilms:
1/ Food,
2/ Meat Love,
3/ FloraNIEUW BABYLON

Tegen de achtergrond van de tragische nederlaag van de Parijzer Commune van 1871, een vroege uiting van de arbeidersbeweging, zien we het verhaal van Louise en Jean. Louise werkt als verkoopster in het warenhuis Nieuw Babylon en is een geëngageerde Communardin die voor haar idealen de barricades op gaat. Jean is een eenvoudige boerenjongen van het platteland die politiek een onbeschreven blad is. Hij raakt toch betrokken bij de politieke strijd wanneer hij in dienst van het Franse leger gedwongen wordt de wapens op te nemen tegen de mensen uit zijn eigen klasse, die zich verenigen in de Parijzer Commune. Tijdens de Semaine Sanglante (Bloedige Week) maakt hij deel uit van de slachting waarbij tienduizenden Communardins de dood vinden.

Drie jaar na The Overcoat (1926) presenteerden Kozintsev en Trauberg hun laatste echte zwijgende film met Nieuw Babylon (Novii Vavylon). Voor de score deden ze een beroep op Dimitri Sjostakovitsj, die variaties op de "Marseillaise" en melodieën van Jacques Offenbach in zijn eigen composities verwerkte. Het werd de eerste samenwerking tussen Kozintsev, Trauberg en Sjostakovitsj maar niet de laatste. Nieuw Babylon is een belangrijk bewijs voor de ongelofelijke bloei van artistieke krachten in het Rusland van de jaren twintig. Kozintsev en Trauberg brachten in Nieuw Babylon een perfecte symbiose tot stand tussen hun eigen excentrieke kunstopvattingen en het Marxisme. Ze namen de film op in Leningrad en Parijs. Hoewel de film nu gezien wordt als een belangrijk exponent van het tijdperk van de zwijgende Sovjet film werd hij in de jaren twintig zeer wisselend ontvangen en zorgde voor heel wat opschudding in de Sovjet-Unie. Volgens velen voldeed de film niet aan het artistiek-politieke credo. De expressionistische stijl zou veel te intellectueel zijn en de soundtrack van Sjostakovitsj zou onspeelbaar zijn. Feitelijk was de orkestratie van Sjostakovitsj gewoon te hoogstaand voor het orkest dat het moest uitvoeren. Anderen dachten dat de dirigent dronken was.

Ook buiten Rusland waren er bezwaren tegen de film. Daar werd Nieuw Babylon juist gezien als subversieve antikapitalistische propaganda. In Engeland werd de film verboden en in Nederland kwam er alleen een gecensureerde versie uit. In Frankrijk bleef de film taboe en werd de televisievertoning van de film in 1971, ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van het neerslaan van de Commune, nog tegengehouden.

In Nieuw Babylon geven Kozintsev en Trauberg in vooruitstrevende montage een intiem beeld van het leven van de gewone mensen in Parijs maar voelen ook de karakteristieken van de wereldstad zelf aan. De cameravoering was in de kundige handen van Andrej Moskvin, die later ook Sergej Eisenstein's Ivan de Verschrikkelijke zou filmen. Ondanks zijn politieke lading vlochten Kozintsev en Trauberg een flinke dosis satire en geestigheid door hun film en brachten ze de strijd van de anonieme massa van de Communardins terug tot herkenbare individuen.

Regie: Grigori Kozintsev, Leonid Trauberg
Scenario: Grigori Kozintsev, Leonid Trauberg
Camera: Andrej Moskvin, Jevgeni Michailov
Herkomst: USSR 1929
Muziek: Dmitri Sjostakovitsj: gereconstrueerde en opnieuw opgenomen muziek van Sjostakovitsj (2005)
Cast: o.a. Sergej Gerassimov, David Gutmann, Sofia Magarill, Vsevolod Pudovkin

Extra:
• 24-pag.bookletQUIET FLOWS THE DON - 4DVD

Gebaseerd op Mikhail Sjolochov's Nobel Prijs winnende roman Tikhny Don (1957) neemt Sergej Gerazimov ons mee naar de vallei van de rivier de Don voor het tragische relaas van de opstandige Kozak Grigori (Pjotr Glebov). Grigori keert terug uit de Eerste Wereldoorlog en wordt verliefd op Aksinija (Elina Bystritskaya), de vrouw van een collega soldaat. Hun liefde lijkt gedoemd tot de ondergang want de dorpsbewoners veroordelen de buitenechtelijke liefde en ook ten opzichte van elkaar hebben Grigori en Aksinija twijfels. Wanneer de echtgenoot van Aksinja terugkeert van zijn militaire plicht duurt het niet lang voordat hem de situatie duidelijk wordt. De woedende ouders van Grigori weten hun zoon halsoverkop uit te huwelijken aan het dorpsmeisje Natalja (Zinaida Kiriyenko). Maar Grigori moet niets hebben van het gearrangeerde huwelijk en heen en weer geslingerd tussen zijn vrouw Natalja en zijn grote liefde Aksinija neemt hij een zware beslissing.

Met Quiet Flows The Don pakte de Russische regisseur, schrijver en acteur Sergej Gerasimov flink uit met het eerste deel van een trilogie gebaseerd op de populaire roman van Mikhail Sholokhov. Quiet Flows The Don is zondermeer een werk van monumentale omvang. In een ruim 5˝ uur durend epos zette Gerasimov honderden professionele en niet-professionele acteurs in voor de immense slagveldscčnes. Naast een indrukwekkend verhaal gaf Gerazimov een authentieke weergave van een belangrijke periode uit de Russische geschiedenis, van de Eerste Wereldoorlog naar de Russische Revolutie en de daaropvolgende Burgeroorlog. Tegen de achtergrond van deze roerige tijden, die een heel volk raakte, zien we het intieme relaas van de onsterfelijke liefde tussen Grigori en Aksinija. Gerasimov's film wordt niet voor niets wel eens de Sovjet Gone With The Wind genoemd.

Naar het Nobel-prijs winnende boek van Michail Sjolochov

Regie & scenario: Sergej Gerasimov
Music: Joeri Levitin
Herkomst: Gorki Film Studio, Rusland 1957
Cast: o.a. Elina Bystritskaja, Piotr Glebov, Ljoedmila Khijajeva, Zinaida Kirijenko, Boris Novikov
DVD5 / R2
Beeld: 4:3 - 1.33:1 / kleur
Geluid: Dolby Surround 2.0 Russisch gesproken
(optionele) ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans
Speelduur: 330 minuten (+ 96 min. extra's)

Extra's:
• uitreiking Nobelprijs aan M. Sholokhov
• The Making Of...
• div.interviews met de cast
• Kozakken liederen en dansen
• film: "The Truth about Quiet Flows The Don"