:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: DE LOOPGRAVENOORLOG
PERSBERICHT: DE LOOPGRAVENOORLOG
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-12-05 - Geplaatst door: Werner
DE LOOPGRAVENOORLOG (Metal Box)
Beleef WO I van dichtbij

Bij een belegering is er normaal gezien sprake van een aanvallende partij die de verdedigende partij belegert, maar in een loopgravenoorlog zijn beide partijen belegeraar en belegerde tegelijk.

Wereldoorlog I is een van de vreselijkste loopgravenoorlogen waarvan de wereld ooit getuige is geweest. Rond Kerst 1914 stonden Duitse en Franse troepen tegenover elkaar aan de Frans-Belgische kust. De strijd werd voortgezet gedurende vier lange jaren, terwijl de frontlinie nauwelijks veranderde. Op zee werden onderzeeërs ingezet en voor de eerste keer dreigde er ook onheil vanuit de lucht.

Met De Loopgravenoorlog beleeft u de volledige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog van dichtbij. Ruim zeven uur zeldzaam beeldmateriaal en interviews met overlevenden doen de geschiedenis van deze verschrikkelijke oorlog uit de doeken.

In de metal box met digipack zit tevens het boek IJzeren Doodskisten – Het onderzeebootwapen in de Eerste Wereldoorlog, over de strijd onder water tijdens WO I, één van de aangrijpendste hoofdstukken van de tragedie 1914 – 1918.

Synopsis
Bijna honderd jaar geleden was de wereld getuige van één van de verschrikkelijkste conflicten uit de geschiedenis. De Eerste Wereldoorlog werd ook "De Grote Oorlog" genoemd. En niet voor niets. Het was de eerste oorlog waarbij bijna de hele wereld betrokken raakte en die gevoerd werd ter land, ter zee en voor de eerste keer in de lucht. Daarbij werd gebruikt gemaakt van nieuw ontwikkelde technologie om vanuit de lucht bommen te werpen op nietsvermoedende burgers en soldaten.

In het begin van de twintigste eeuw had de wereld te maken met grote politieke veranderingen. Oude keizerrijken brokkelden af en nieuw gevormde landen snakten naar onafhankelijkheid. Niemand wilde echter ook maar iets van macht afstaan en de Europese landen stonden klaar om met militair geweld hun eer te verdedigen. De oorlog die voor kerstmis afgelopen had moeten zijn, sleepte zich daardoor nog vier jaar voort. Vier jaar lang bloedbaden en politieke patstelling.

Nu, bijna een eeuw later beleeft u de volledige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog van dichtbij. Aan de hand van ruim 7 uur zeldzaam beeld materiaal en interviews met overlevenden, wordt de geschiedenis van deze verschrikkelijke oorlog uit de doeken gedaan.

Inclusief het boek IJzeren Doodskisten - Het onderzeebootwapen in de Eerste Wereldoorlog van J.H.J. Andriessen, Gerbrand Kip, Perry Pierik en Arthur Stam over de strijd onder water in de Eerste Wereldoorlog, één van de aangrijpendste hoofdstukken van de tragedie 1914-1918.

Afleveringen:
DVD 1
Episode 1 Clash of the Empires
Episode 2 Best Laid Plans
DVD 2
Episode 3 Looking for a Miracle
Episode 4 Over the Top
DVD 3
Episode 5 Fight on, Fly on
Episode 6 An Unending Hell
DVD 4
Episode 7 Crisis
Episode 8 Retribution
DVD 5
Episode Bonus Return to Flander's Field
Episode Heroes Pershing
Episode The Big Picture
Boek: IJzeren Doodskisten - Het onderzeebootwapen in de Eerste Wereldoorlog
Incl. een uitgebreid proloog waarin de gehele geschiedenis van de grote oorlog wordt beschreven.

Specificaties:
Soort verpakking: Metal box met daarin boek en digipack
Uitgever: House of Knowledge
Beeld: 4:3 FullFrame
Audio: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Oorlog / Documentaire
Speelduur: Totaal 441 minuten
Leeftijd: 12 jaar, Geweld en angst
DVD release: 24 november 2007

Extra info
Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand tijdens een bezoek aan Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, neergeschoten door een Bosnisch-Servische student. De moord was de rechtstreekse aanleiding tot Wereldoorlog I.

Oostenrijk verklaarde Servië de oorlog. Wat volgde was een sneeuwbaleffect. Rusland, traditioneel bondgenoot van Servië, mobiliseerde haar leger om tussenbeide te komen. Daarop verklaarde het met Oostenrijk geallieerde Duitsland de oorlog aan Rusland. Om haar verbond met Rusland gestand te doen, besloot Frankrijk tot mobilisatie. En toen de Duitse troepen naar Parijs wilden optrekken via het neutrale België, verklaarde Groot-Brittanië de oorlog aan Duitsland toen dat land, ondanks het Belgische "nee", tóch de grens overstak.

Er werd een halte toegeroepen aan de opmars van de Duitsers in september 1914, bij de Slag aan de Marne. Daar werd de bewegingsoorlog een loopgravenoorlog: een oorlog waarin Fransen en Duitsers zich tegenover elkaar ingroeven in loopgraven en andere versterkte posities met als doel de opmars van de vijand te stuiten.

In de Eerste Wereldoorlog verplaatsten legers zich nog grotendeels te voet en met paarden. Ze konden de open slagvelden dus niet snel genoeg oversteken om dicht genoeg bij de vijand te komen en die uit te schakelen. Om zichzelf te beschermen tegen artillerievuur en kogels groeven soldaten loopgraven. Tot dan toe was het gebruikelijk geweest dat de verliezende partij het slagveld aan de winnaar liet, om later elders opnieuw te kunnen vechten. Omdat er nu echter zoveel op het spel stond, was niemand bereid ook maar één meter toe te geven aan de vijand.

Een ander probleem was dat beide partijen tegelijk probeerden elkaar in de flank aan te vallen om de stellingen van de tegenstander buiten spel te zetten. Hierdoor kwam men elkaar weer tegen, een nieuwe veldslag brak uit, en beiden groeven zichzelf weer in om het veroverde terrein vast te houden. Zo volgenden er keer op keer nieuwe pogingen, tot de legers in het najaar van 1914 de Belgische kust bereikt hadden en eenvoudigweg niet verder konden.

De oorlog, waarvan Duitsland en Oostenrijk hadden gedacht dat die tegen Kerstmis 1914 zou zijn afgelopen, kreeg dus nog een flinke staart. Vier jaar lang kwam er in de frontlijn vrijwel geen verandering. En intussen breidde de oorlog zich uit, doordat steeds meer landen eraan gingen deelnemen.

Wereldoorlog I bracht tonnen menselijke ellende met zich mee. Maar de economie van de Verenigde Staten beleefde een geweldige opleving. Ongelofelijke hoeveelheden grondstoffen werden verwerkt tot wapens, transportmiddelen, geneesmiddelen,… Een reusachtige vloot van schepen voer heen en weer tussen Amerika, Frankrijk en Engeland. Duitsland kreeg van deze goederenstroom niets, want de machtige Britse vloot had al sinds 1914 de Duitse havens geblokkeerd. Om die blokkade te doorbreken, voerden de Duitsers de activiteiten op van hun onderzeeërs.

Het was intussen duidelijk geworden dat de partij die over het meeste en beste materiaal beschikte, de oorlog zou winnen...