:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Homescreen >> PERSBERICHT: RELEASES APRIL 2008
PERSBERICHT: RELEASES APRIL 2008
Bron: Homescreen - Datum: 2008-03-14 - Geplaatst door: Werner
DIE FÄLSCHER

Salomon Sorowitsch is een meestervervalser en leidt een luxueus leventje in Berlijn. Tot hij wordt gearresteerd en in een concentratiekamp belandt. Daar krijgt hij een bijzondere opdracht. Sorowitsch moet voor de Duitse onderdrukkers de dollar en het pond vervalsen. Met als doel; de economie van de geallieerden ondermijnen - een bizarre strategie die net voor het einde van het Nazi-regime bedacht werd in de hoop de horror te overleven. Als hij faalt, staat hem de dood te wachten.

Die Fälscher is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de grootste vervalsingsoperatie uit de geschiedenis door de Nazi's in 1936.

Regie: Stefan Ruzowitzky
Release: 15 april
Oscar Beste Buitenlandse Film.LA SCONOSCIUTA (THE UNKNOWN)

Dè come-back van Tornatore, de Oscar winnende regeisseur van Cinema Paradiso!

Een stad in Noord-Italië. De Oekraïense immigrante Irina is op zoek naar werk. Ze vraagt hulp aan de portier van een appartementsgebouw in één van de betere wijken van de stad. In ruil voor een deel van haar salaris, zorgt hij ervoor dat ze de trappen mag schoonmaken. Irina raakt bevriend met het kindermeisje van de Adachers, een welgesteld koppel goudsmeden dat woont in het gebouw waar Irina schoonmaakt. Wanneer het kindermeisje in - niet geheel onverdachte - omstandigheden van de trap valt, neemt Irina haar plaats in. Ze blijkt al snel de perfecte huishoudster te zijn en maakt zich onmisbaar als oppas voor Tea, de jonge dochter van de Adachers. Maar Irena heeft een verborgen agenda. De reden waarom ze zich binnenwurmt in het leven van het rijke echtpaar is duister en schokkend.

La Sconosciuta was de Italiaanse inzending voor de Oscars.

Awards:
European Film Award Audience Award Best Film
5 David Di Donatello’s; o.a. Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice
Release: 15 april
Regie: Giuseppe TornatoreTUSSENSTAND

Tussenstand is een onconventionele film over liefde, eenzaamheid en het onvermogen tot communiceren met in de hoofdrollen Elsie de Brauw, Marcel Musters en Stijn Koomen. Als hun 17-jarige zoon zich terugtrekt in een stilzwijgend isolement, proberen twee voormalige geliefden het contact met elkaar en hun zoon te herstellen. Maar de gesprekken tussen de twee worden alleen maar harder en heftiger en lopen stuk op frustraties uit het verleden en het onvermogen naar elkaar te luisteren. Terwijl de ouders zich verliezen in eindeloos verbaal geweld trekt de zoon zich terug in stilte. Tussenstand laat de wereld van het lawaai botsen met de wereld van het zwijgen. En maakt voelbaar hoe er langzamerhand iets verschuift in de relatie tussen de drie familieleden die zich zo nauw verbonden voelen en elkaar toch amper kunnen bereiken.

"Tussenstand kreeg drie Gouden Kalveren én de prijs van de Nederlandse filmkritiek. Hé-le-maal terecht. Een juweel." - De Filmkrant
"Tussenstand is pure Hitchcock" NRC - Handelsblad

Regie: Mijke de Jong
Release: 15 april
Winnaar van 3 Gouden Kalveren!BLINDSIGHT

Tegen de adembenemende achtergrond van de Himalaya volgt Blindsight het aangrijpende avontuur van zes Tibetaanse tieners die proberen de Lhakpa Ri, een bergkam van 23.000 voet hoog aan de noordkant van de Mount Everest te beklimmen. Een gevaarlijke reis wordt al snel een schijnbaar onmogelijke uitdaging als je er rekening mee houdt dat de tieners blind zijn. Tibetanen gaan er vanuit dat blinden door demonen worden bezeten, waardoor de kinderen gemeden worden door hun ouders, geminacht door hun dorpen en verworpen door de maatschappij. Gered door Sabriye Tenberken - een blinde opvoedster en avonturier die de eerste school voor blinden in Lhasa oprichtte - nodigen de leerlingen de beroemde blinde bergbeklimmer Erik Weihenmayer uit om hun school te bezoeken, nadat ze de verhalen gehoord hebben over zijn verovering van Mount Everest. Erik trekt naar Lhasa en inspireert er Sabriye en haar studenten Kyila, Sonam Bhumtso, Tashi, Gyenshen, Dachung en Tenzin om hem hen te laten leiden naar een plek hoger dan ze ooit geweest zijn. De reis van 3 weken gaat verder dan ze ooit hebben kunnen voorspellen...

Regie: Lucy Walker
Release: 15 aprilHENRI CARTIER-BRESSON: THE IMPASSIONED EYE

The Impassioned Eye portretteert een van de beste fotografen ooit; Henri Cartier-Bresson (1908-2004) wordt beschouwd als de grootvader van het fotojournalisme, en was al gedurende zijn leven een legende. Samen met Robert Capa, George Rodger en David Seymour richtte hij in 1947 het wereldberoemde fotopersbureau Magnum op. Fotografie was voor hen hét middel om wereldgebeurtenissen te documenteren en het publiek aan te zetten tot nadenken. De manier waarop Magnums fotografen veel grote politieke gebeurtenissen en momenten in de geschiedenis wisten vast te leggen is gezichtsbepalend en enorm succesvol gebleken. Bresson zelf reisde gedurende zijn leven de hele wereld over en was onder andere aanwezig bij de Maoïstische revolutie in China, de bestuursoverdracht in Indonesië aan de lokale bevolking, en hij was de eerste fotograaf die vrij mocht fotograferen in de naoorlogse Sovjet-Unie. Wereldberoemd werd Cartier-Bresson door zijn foto's van Gandhi op de dag dat deze werd vermoord. The Impassioned Eye is de eerste en enige keer dat Cartier-Bresson een filmmaker toeliet tot zijn privéleven. Wat bewoog hem? Wat raakte hem? Naast de interviews met Cartier-Bresson zelf, horen we Isabelle
Huppert, Arthur Miller en Magnum fotografen Elliot Erwitt, Josef Koudelka en Fernando Scianna over Cartier-Bressons werk en leven.

Regie: Heinz Bütler
Release: 15 aprilKILÓMETRO 0

One hot day. Fourteen people. Countless Possibilities.

Op een hete middag in augustus hebben meerdere personen een date op Kilómetro 0, het meetingpoint van het plein Puerta del Sol in hartje Madrid. Maar door te laat komen en persoonsverwisselingen treffen ze allemaal een ander dan ze denken: zo meent de student Pedro er de vriendin van zijn zus te treffen, maar gaat mee met een prostituee die eigenlijk een afspraak met de accountant Sergio heeft; de eenzame homoseksuele Benjamín ziet de sexy danser Bruno aan voor zijn internetdate; zijn internet-vriendje zelf gaat weer wat drinken met Sergio die zijn afspraak is misgelopen; en Marga, een wat verbitterde 50-jarige vrouw die de gigolo Miguel heeft ingehuurd, is in chock als ze ontdekt dat ze samen een geschiedenis delen. De levens van 14 mensen komen samen op dit plein en veranderen compleet... Een heerlijke Spaanse komedie in de stijl van de film Tapas.

Regie: Yolanda García Serrano & Juan Luis Iborra
Release: 15 aprilONCE WERE WARRIORS

Gesitueerd in Auckland, Nieuw-Zeeland vertelt deze film een pijnlijk en indringend verhaal over alcoholisme en geweld in een verwesterd Maori gezin. Jake Heke is een gewelddadige man die wanneer hij dronken is zijn vrouw slaat. Zijn jongste zoon heeft problemen met de politie en moet misschien naar een pleeggezin. De oudste zoon wil zich bij een bende aansluiten. Jakes echtgenote Beth is echter een trotse vrouw met Maori bloed. Tot haar spijt bereikt ze weinig met haar pogingen het gezin uit de ellende te halen. Deze observatie van huiselijk geweld en rauwe emotie is een eerbetoon aan alle vrouwen die uiteindelijk weigeren slachtoffer te blijven. Gebaseerd op het boek van Alan Duff.

Regie: Lee Tamahori
Release: 1 aprilKAOS

Sicilië zoals beschreven door Luigi Pirandello, gezien door de ogen van de broers Taviani, twee van Italië's meest visionaire filmmakers. Met sympathie voor de kleine mensen uit deze vertellingen tonen ze de magie, het lijden en de schoonheid van Sicilië.De rode draad tussen vijf verschillende verhalen is een kraai met een belletje om zijn nek, die over het prachtige Siciliaanse landschap vliegt. Een tijdloos meesterwerk dat volop Siciliaanse authenticiteit ademt.

"Het is de mooiste, diepzinnigste en helderste film tot nog toe en zonder meer een van de mooiste films die er gemaakt zijn." - de Volkskrant

Regie: Paolo Taviani & Vittorio Taviani
Release: 1 aprilCLOSELY OBSERVED TRAINS

Stationschef in opleiding Milos wil wat bedrevener in de liefde worden en zo onstaan er in het duffe dorpsstationnetje waar eigenlijk nooit iets gebeurt, een aantal amoureuze verwikkelingen. Dit alles speelt zich af tijdens de bezetting van Tsjechoslowakije door de Duitsers, een situatie waarvoor Milos de ogen niet kan sluiten. Hij raakt betrokken bij een plan om een Duitse munitietrein op te blazen. Wanneer dit plan mislukt, is hij gedwongen een moedige daad te verrichten. Deze debuutfilm van Jirí Menzel is gebaseerd op een roman van zijn Tsjechische landgenoot Bohumil Hrabal en wordt met zijn gedetailleerde en suggestieve scènes beschouwd als één van de hoogtepunten van de Tsjechische New Wave cinema.

Oscar Winnaar Beste Buitenlandse Film.
Regie: Jirí Menzel
Release: 1 aprilJALLA! JALLA!

Mans en Roro zijn beste vrienden en collega's bij de plantsoenendienst. Onder het harken en vegen vertellen ze elkaar hun problemen met de liefde. Roro komt uit Libanon. Zijn hele familie woont in één klein flatje en veel privacy geeft dat niet. Zijn ouders willen dat hij met een Libanees meisje trouwt dat ze voor hem hebben uitgezocht. Maar Roro durft niet te vertellen dat hij allang een vriendin heeft... de Zweedse Lisa! Mans heeft zo zijn eigen problemen. De relatie met zijn vriendin verslechtert met de dag. Zijn potentie gaat zienderogen achteruit, maar hij laat geen middel onbenut om daar wat aan te doen!

Regie: Josef Fares
Release: 1 april

UIT HET ARCHIEF