:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Moskwood >> PERSBERICHT: RELEASES MEI 2008
PERSBERICHT: RELEASES MEI 2008
Bron: Moskwood - Datum: 2008-05-05 - Geplaatst door: Werner
Bij deze het overzicht van de titels die in de loop van de maand mei zullen verschijnen.

DEKALOOG

Tien films gegoten in de vorm van een gesloten kamerspel met een woonblok in Warschau als plaats van handeling voor verhalen over liefde, dood, geloof, lijden en vreugde. Het toeval voert de regie, wanneer de mensen nader tot elkaar komen of elkaar geweld aandoen. God is dood, evenals het socialisme en de hel, dat zijn de mensen zelf. Omdat zij niet geloven in de Tien Geboden en deze ook niet zien als een bindende codex voor hun onderlinge gedrag, moeten zij voor hun handelen eigen maatstaven ter oriŽntatie vinden. Terwijl de katholieke kerk de Dekaloog-cyclus interpreteerde als toonbeeld voor de door haar vertegenwoordigde moraal, liet Kieslowski over zijn films weten: "Wanneer ik het woord moraal hoor, verlaat ik de kamer". Ook de filosoof en mediawetenschapper Slavoj Zizek brengt in dit opzicht een duidelijk onderscheid aan tussen moraal en ethiek en merkte op: "Kieslowski's thema is de ethiek en niet de moraal."

Internationaal Film Festival VenetiŽ: FIPRESCI Prijs
Internationaal Film Festival VenetiŽ: Young Cinema Prijs
Film Festival Montreal: Prijs van de filmpers
Internationale Film Festival Sao Paulo: Prijs van de filmpers
Chicago Film festival: Prijs van de filmpers
Prijs van de Vereniging van Franse Filmpers
Prijs van de Vereniging van Italiaanse Filmpers
Bijzonder prijs van de Vereniging van Amerikaanse Filmpers

Regie: Krzysztof Kieslowski
6DVD + 24 pag. booklet
Restores en remastered van het originele materiaal
Speelduur: 563 min. + 124 min. extra's
Pools gesproken, Nederlands ondertiteld

Extra's: (Engels ondertiteld):
ē 100 vragen aan Krzystof Kieslowski (documentaire)
ē Still Life (documentaire)KORIDORIUS

In een grauw en vervallen flatgebouw in Vilnius (Litouwen) voert de camera ons langs de bewoners. Ze hullen zich in stilzwijgen en kijken betekenisvol in de camera waardoor zij ons betrekken in hun levens van desillusie en wanhoop. Het zijn de starende ogen van mensen die geen hoop meer hebben, niets meer hebben om voor te leven en een in zichzelf verzonken bestaan leiden waarin zij zich neer hebben gelegd bij hun lot. Verstoken van ieder woord spreken de omgevingsgeluiden, zoals vage stemmen, flarden radiomuziek en huilende kinderen, van een leven van weleer. Een echo uit de tijd van voor het verval en de teloorgang van hun hoop. Een verstilde studie van collectieve ontreddering en het onvermogen tot communicatie.

"...Wat The Corridor werkelijk bijzonder maakt, zijn de blikken van de personages. Zonder een woord te zeggen kijken ze meestal recht in de camera." (Filmkrant)

Regie: Sharunas BartasZUIVER FILM

Barbara Meter (Amsterdam, 1939) was een van de oprichters van Electric Cinema, een bolwerk van de experimentele film dat in de vroege jaren zeventig vertoningen in Nederland organiseerde. Sinds de jaren zestig maakte ze speelfilms, documentaires en een groot aantal experimentele films met een structuralistisch karakter. In een interview in 1971 verklaarde de filmmaakster 'zuivere films' te maken, waarin 'gedachten en gevoelens overgebracht worden door pure beweging, puur beeld dat kan flikkeren of onscherp mag zijn, en door in te grijpen in het proces waarin de film ontwikkeld en afgedrukt wordt.' Een van de hoogtepunten uit haar baanbrekende experimentele oeuvre is de film Appearances (2000), waarin ze aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis dieper ingaat op het verbeelden van tijd en herinneringen. Haar meest recente film, A Touch, voltooide ze in 2008.

From the Exterior / Song for Four Hands / Penelope / Sculptures for a Windless Space / Convalescing / Appearances / Quay / Ariadne / Stretto / Portraits / A Touch

Regie: Barbara Meter
Serie Nederlandse Experimentele Films
Speelduur: ca. 117 minuten
Taal: Nederlands en Engels gesproken

Extra:
ē Interview Meter on Meter met Barbara Meter door Tina Bastajian 20'KIJSHOCK

Een boek plus dvd met 13 eye and earshocking animaties van het Nederlandse duo Schupp & van Dijk.

Regie: Schupp & van DijkTHE BROTHERS QUAY - DE KORTE FILMS 1979-2003

Een cinematografisch document van 13 korte films uit een periode van 24 jaar dat een onuitwisbare indruk achterlaat van de unieke en surrealistische stop-motion animatiewereld van de gebroeders Quay. De hoogwaardige en onnavolgbare animatiefilms zijn volledig digitaal gerestaureerd en geremastered waarbij zes films zijn voorzien van commentaar door de broers zelf. Verder zijn er voetnoten, interviews, alternatieve versies, niet gerealiseerde projecten en meer!

The Cabinet of Jan Svankmajer (1984, 14 Min.) / *This Unnameable Little Broom (1985, 11 Min.) / *Street of Crocodiles (1986, 21 Min.) / Rehearsals for Extinct Anatomies (1987, 14 Min.) / *Stille Nacht I - Dramolet (1988, 2 Min.) / The Comb (1990, 17 Min.) / Anamorphosis (1991, 14 Min.) / *Stille Nacht II - Are We Still Married? (1992, 3 Min.) / *Stille Nacht III - Tales From Vienna Woods (1993, 4 Min.) / Stille Nacht IV - Can't Go Wrong Without You (1994, 4 Min.) / *In Absentia (2000, 19 Min.) / The Phantom Museum (2003, 12 Min.)

2 DVD + 24 pag. booklet
R0
Beeld: 16:9 / kleur en zwart-wit
Speelduur: 134 min. + 180 min. extra's
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Duits