:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERCHT: DE HISTORIE VAN HET EK VOETBAL
PERSBERCHT: DE HISTORIE VAN HET EK VOETBAL
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-05-08 - Geplaatst door: Werner
DE HISTORIE VAN HET EK VOETBAL
Voorsmaakje van UEFA Euro 2008!
The story of the UEFA European Football Championships

Naar aanleiding van 50 jaar kampioenschap werden de mooiste momenten uit de geschiedenis van het EK voetbal op twee unieke dvd's verzameld. De beste beelden uit het officiŽle beeldarchief van UEFA, voorzien van commentaar door 's werelds meest vermaarde voetbalkenners, resulteerden in een schitterende documentaire waarmee je een halve eeuw voetbalgeschiedenis in huis haalt.

Op 7 juni gaat voor de 13e keer het Europees Kampioenschap Voetbal van start. Gastlanden zijn dit keer Zwitserland en Oostenrijk en ook dit keer zullen miljoenen fans wereldwijd de wedstrijden op de voet volgen. En al speelt BelgiŽ dit jaar niet mee, we kunnen ons toch enigszins troosten met de idee dat er wel degelijk een aantal landgenoten te zien zullen zijn... in de hoedanigheid van scheidsrechter.

Toch voetbalde BelgiŽ zich op vroegere EK's regelmatig in de kijker:

In 1972 kwalificeert ons land zich voor de eerste keer en is meteen ook gastland van het evenement. De Rode Duivels zijn dť verrassing van het toernooi als ze erin slaagden titelhouder ItaliŽ uit te schakelen. In de eindronde verliest ons land eervol van favoriet West-Duitsland, dat uiteindelijk ook als overwinnaar uit de strijd komt.

In 1980 voetbalt BelgiŽ zich zelfs in de finale, maar wederom moeten we onze meerdere erkennen in West-Duitsland.

In 2000 organiseert BelgiŽ opnieuw, nu tezamen met Nederland, het EK voetbal. Dit keer is de organisatie dan ook iets complexer, want waar het EK in 1976 nog maar vier ploegen telde, doen er ondertussen zestien ploegen mee.

Met De Historie Van Het EK Voetbal haalt u twee dvd's in huis die u de mooiste voetbalmomenten uit het Europese voetbal opnieuw doen beleven. En voetballiefhebbers van het eerste uur zullen in de wolken zijn met die fantastische beelden van het voetbal uit de jaren zestig en zeventig.

Synopsis deel 1
De documentaire op deze DVD geeft een uniek beeld van de heroÔsche historie van het UEFA Europees Kampioenschap voetbal. Alle officiŽle beelden van de UEFA zijn beoordeeld door een groep internationale kenners. Zij hebben de mooiste momenten uitgekozen om een onvergetelijk portret te maken van 50 jaar kampioenschap. Beleef en herbeleef de meest meeslepende momenten in 50 jaar topvoetbal.

1960 Het eerste Europese Kampioenschap vind plaats in Frankrijk. Er doen slechts vier landen mee aan de eindronde. De Sovjet-Unie wordt de allereerste Europese kampioen.

1968 Het Europees Kampioenschap is voor het eerst uitgebreid op televisie te volgen. Gastland ItaliŽ haalt door een toss van de scheidsrechter de volgende ronde en wint de finale met een 2-0 overwinning op JoegoslaviŽ tijdens een replay.

1972 BelgiŽ kwalificeert zich voor het eerst voor de eindronde en krijgt de rol van gastland toegewezen. De Rode Duivels zijn de verrassing van het toernooi doordat het titelhouder ItaliŽ uitschakelden. In de kwart finale blijkt BelgiŽ echter te zwak voor favoriet West-Duitsland dat met 3-0 wint, dankzij 2 doelpunten van topscorer Gerd MŁller.

1980 Zowel BelgiŽ als Nederland plaatsen zich voor de eindronde. BelgiŽ haalt zelfs de finale maar moet wederom in West-Duitsland zijn meerdere erkennen en verliest met 1-2. West-Duitsland stuurt Nederland al tijdens de voorronde naar huis.

Synopsis deel 2
De documentaire op deze DVD geeft een uniek beeld van de heroÔsche historie van het UEFA Europees Kampioenschap voetbal. Alle officiŽle beelden van de UEFA zijn beoordeeld door een groep internationale kenners. Zij hebben de mooiste momenten uitgekozen om een onvergetelijk portret te maken van 50 jaar kampioenschap. Beleef en herbeleef de meest
meeslepende momenten in 50 jaar topvoetbal.

1992 De Denen komen terug van vakantie als de Joegoslaven worden uitgesloten van deelname en weten het toernooi te winnen. Van Basten mist voor Nederland in de strafschoppenreeks tegen Denemarken in de halve finale. De Denen zijn daarna helemaal los en verslaan Duitsland in de finale

1996 Dramatische en passionele momenten in de bakermat van het voetbal, Engeland. Underdog TsjechiŽ komt in de finale tegen Duitsland op voorsprong. Na enkele minuten maakt invaller Oliver Bierhoff de gelijk. Voor het eerst in de geschiedenis beslist een Golden Goal de finale na een spectaculaire comeback van Duitsland.

2000 BelgiŽ organiseert samen met Nederland het toernooi. De voorrondes zorgen niet voor veel verrassingen, maar de uitschakeling van zowel Engeland als Duitsland in Groep A is wel opmerkelijk. Dit geldt ook voor de vroegtijdige uitschakeling van BelgiŽ ondanks het thuisvoordeel.

2004 Het toernooi van de trainers. Tactiek en techniek gaan met elkaar in de clinch. De verrassingen komen uit alle hoeken met als apotheose de fenomenale zegetocht van de Grieken.

Specificaties:
Product: 2 delen, 1 disc
Distributor: House of Knowledge
Release Date: 8 mei 2008
Beeld: 4:3 Full Frame (1.33:1)
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Speelduur: 101 minuten (deel 1), 44 minuten (deel 2)
Kijkwijzer: Alle leeftijden