:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: RAMBO IV
PERSBERICHT: RAMBO IV
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-07-07 - Geplaatst door: Ann
RAMBO IV
Live for nothing or die for something

Synopsis
Rambo is terug! Twintig jaar na zijn laatste avontuur leidt stallone Vietnamveteraan John Rambo een teruggetrokken bestaan in Noord-Thailand. Vlak over de grens, in Myanmar, (Birma) woedt al zestig jaar een gruwelijke burgeroorlog. Rambo, die zich in leven houdt met jagen en vissen, is gestopt met vechten en wil niets met de oorlog te maken hebben. Dat verandert wanneer een groep christelijke zendelingen in handen valt van de militaire junta en er opnieuw een beroep op hem wordt gedaan. Ondanks zijn weerzin tegen de oorlog, gaat Rambo akkoord. Want hij blijft een soldaat, getraind om te doden. De oorlog zit hem in het bloed… Samen met een team huurlingen trekt Rambo de jungle in, om de Amerikaanse zendelingen te bevrijden. Een levensgevaarlijke missie in de actiefilm van het jaar!

Product details: 2-DVD Steelbook, DVD Single Edition, Blu-ray
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 15 July 2008

John Rambo (Sylvester Stallone) heeft zich teruggetrokken in de jungle van Thailand, vlak over de grens met Myanmar (Birma). De Vietnamveteraan heeft het vechten afgezworen en houdt zich bezig met het vangen van slangen voor lokale entertainers. Op een dag kloppen een aantal Christelijke hulpverleners op zijn deur met de vraag hen met zijn boot naar de Karen te brengen. Een Birmees volk dat al 60 jaar lang strijdt tegen de militaire dictatuur in dat land. Rambo laat zich overhalen en brengt hen naar het oorlogsgebied. Maar als hij later hoort dat de missionarissen en de Karen brutaal werden afgeslacht, kan hij zich niet langer afzijdig houden. Samen met een groep huurlingen bindt hij de strijd aan tegen de militairen om de overlevenden te bevrijden…

Na een periode van 20 jaar, is Rambo terug. En hoe! Sylvester Stallone staat er. Ouder, wijzer en nog steeds in topconditie.

Rambo IV is een spannende oorlogsfilm die overal goed werd onthaald. Kritiek als zou de film te bloederig en gewelddadig zijn, countert Sly door te zeggen dat de realiteit in Myanmar (Birma) de wreedheden in de film ver overtreft. De ogen van de wereld op het onderbelichte drama in Myanmar richten en tegelijkertijd een goeie, stevige actiefilm aanbieden. Dat was de intentie van acteur, scenarist en regisseur Sylvester Stallone. En daar is hij in geslaagd ook.

Rambo IV is verkrijgbaar in een 2-DVD Steelbook, in een DVD Single Edition en op Blu-ray (met extra’s).

Liner notes
Begin jaren tachtig had Sylvester Stallone buiten de Rocky-films nog maar weinig succes gekend. Paradise Alley (1978), F.I.S.T. (1978), Victory (1981) en Nighthawks (1981) waren geen van alle de kassuccessen geworden waar hij op hoopte. Wilde hij zijn status als kasmagneet behouden, dan moest Stallone snel bewijzen dat hij ook publiek kon trekken als hij geen sullige bokser speelde. Hij bewees het met First Blood (1982), een opwindende en grensverleggende actiefilm waarin hij voor het eerst gestalte gaf aan de zwijgzame Vietnamveteraan John Rambo. In het vervolg Rambo: First Blood Part II (1985) speelde Stallone, gespierder dan ooit, de titelfiguur zonder de rauwe emoties die hij in het slot van First Blood had laten zien. Rambo werd opgeblazen tot mythische proporties. Hij werd een wereldwijd icoon. En dat bleef hij, ondanks het tegenvallende derde deel. Toen Stallone na een reeks flops en afgeblazen projecten in het nieuwe millennium om een succes verlegen zat, keerde hij terug naar zijn alter ego’s Rocky en Rambo.

Ideeën voor een vierde Rambo-film waren er genoeg. Men overwoog om Rambo te laten terugkeren naar Afghanistan om te strijden tegen de Taliban. Andere brandhaarden waar Rambo naartoe kon worden gestuurd waren Sudan, Irak en Columbia. Maar Stallone, die het scenario zou schrijven, wilde iets minder voor de hand liggends. Stallone: “Ik deed wat onderzoek en vroeg wat rond. Zo belde ik het blad Soldier of Fortune en de Verenigde Naties en ik vroeg hen: welke grote humanitaire ramp krijgt de minste aandacht in de media? Het antwoord was Birma. Dit verhaal is geworteld in feiten, in een oorlog die al zestig jaar voortduurt.”

John Rambo draait om het conflict tussen de etnische minderheid van de Karen, een bergvolk, en de heersende militaire junta van Myanmar (Birma), die de macht greep nadat het Britse kolonialisme aan het einde van WOII in elkaar stortte. Al zestig jaar strijden de Karen voor een eigen staat. “Ik vond de setting in Birma ideaal. Het is daardoor niet alleen een verhaal over Rambo geworden. Dit gebeurt daar echt. Vanaf het moment dat ik me erin verdiepte, dacht ik: als ik die twee kan combineren – bewustwording creëren voor het conflict tussen de Karen en Birmese overheid en het publiek een goed avonturenverhaal bieden – dan zou het perfect zijn.”

Stallone wilde aanvankelijk niet zelf regisseren, maar de ervaring van Rocky Balboa was hem zo goed bevallen, dat hij complete creatieve controle wilde. “Als iemand anders het doet, kijk ik er achteraf soms met spijt op terug” zegt hij. “Als er nu iets mis gaat, heb ik nergens spijt van. Dan kan ik alleen maar zegen: ik heb mijn best gedaan.” Om zijn film zo authentiek mogelijk te maken, koos Stallone voor de Thaise stad Chiang Mai als uitvalsbasis voor de productie, een stad vlakbij de grens met Myanmar, waar Karen-rebellen nog dagelijks in gevecht zijn met de militaire junta.

Nog geen vijf maanden nadat de productie werd afgerond, eind september 2007, zag Stallone, net als de rest van de wereld, de journaalbeelden van boeddhistische demonstranten die in de straten van Myanmar/Birma protesteeerden voor democratische hervormingen. De militaire junta drukte de protesten met geweld de kop in.

Hoewel Sylvester Stallone met de terugkeer van Rocky en Rambo teruggreep op succesformules, kan toch ook niet worden ontkend dat hij een enorm risico heeft genomen om zich als zestiger opnieuw als actieheld te manifesteren. Een risico dat zich heeft terugbetaald. Fans waren laaiend enthousiast, critici verrassend mild. De gerenommeerde filmcriticus A.O. Scott van de New York Times eindigde zijn recensie zelfs met de woorden ‘Welcome back’. En Stallone voelt zich waarschijnlijk ook welkom. Na een paar jaar van creatieve droogte is hij er weer helemaal klaar voor. “Ik voel dat ik meer ervaring heb, meer kennis en meer te bieden heb” zegt de acteur, schrijver en regisseur. “Ik heb nog meer te vertellen.” Het lijkt erop dat verschillende andere projecten van Stallone weer in een stroomversnelling zijn geraakt sinds het dubbele succes van Rocky Balboa en John Rambo. Waaronder…een vijfde Rambo. Tijdens de promotietour voor John Rambo vertelde Stallone tegen Jonathan Ross dat hij “met liefde zou terugkeren” naar Rambo. Die liefde is, getuige het succes van de film, wederzijds.

Regie: Sylvester Stallone
Cast: Sylvester Stallone (First Blood, Cliffhanger, Rocky), Julie Benz (Saw V, Dexter, Taken), Matthew Marsden (Resident Evil: Extinction, Tamara, BlackHawk Down)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1) - dvd / 1080p - blu-ray
Geluid: Dolby digital 5.1 & DTS -dvd / Dolby Digital en DTS HD - blu-ray Engels gesproken
Nederlands ondertitels
Genre: actie
Speelduur: 88 minuten (dvd), 91 minuten (blu-ray)
Leeftijd: 16 jaar, geweld en grof taalgebruik

Extra's (steelbook):
• Selected film clips
• Interview cast & crew
• Behind the scenes
• Making of
• TV Spot
• Featurettes: o.a. legacy of despair & the real struggle in Birma
• Short commentary tracks
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or soon available
Speelduur extra’s: 189 minuten

Extra's (blu-ray):
• Commentary Track
• Making of
• Behind the scenes
• Interviews Cast & Crew
• Also or Soon Available
Speelduur extra’s: 74 minuten