:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: MONGOL
PERSBERICHT: MONGOL
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-11-20 - Geplaatst door: Werner
MONGOL
The incredible story behind Genghis Khan

Synopsis
Mongolië, 1172. Het trotse stamhoofd Esugei waagt zich aan een tocht door de winderige toendra om zijn 9-jarige zoon Temudgin een bruid te helpen kiezen. Zijn keuze valt op Börte, een jong en guitig meisje. Op de terugweg wordt Esugei vergiftigd door de jaloerse krijger Targutei. Die ziet Temudgin liever dood dan levend zodat hij zijn plaats als leider van de stam kan innemen. Temudgins enige uitweg is vluchten. Voor Temudgin begint een leven vol avonturen en beproevingen. Hij zal niet rusten voor hij diegene vindt die hem zal helpen om de grote Genghis Khan te worden…

Sergei Bodrov vertelt het epische verhaal van de opkomst van één van de schrikwekkendste en machtigste krijgsheren aller tijden, Genghis Khan. Hij was de eerste die alle Mongoolse stammen onder een vlag verzamelde en een echt rijk stichtte. Zijn naam doet meteen denken aan bloedige veldslagen en absolute macht, maar slechts weinigen kennen het verhaal van de man achter de legende…

Mongol is de veelvuldig bekroonde film over het leven van de grootste veroveraar die de wereld ooit gekend heeft: Genghis Khan. Deze machtige veroveraar slaagde erin om de verdeelde Mongoolse stammen tot eendracht te krijgen en er een machtig imperium mee uit te bouwen. Genghis Khan - of ‘opperste leider’ – heerste rond 1224 over een imperium dat zich uitstrekte van China tot aan de Donau. Het grootste rijk dat de wereld ooit gekend heeft. Temudgin, zoals Genghis Khan eerst heette, had het in zijn jeugd nochtans niet breed. Een familiemoord dwong hem tot bittere armoede in ballingschap. Hij en zijn gezin moesten zien te overleven door het eten van knaagdieren. Maar buiten zijn charisma had Khan nog een uitmuntende eigenschap: hij wist zich te omringen met talentvolle en loyale mensen. Eens aan de macht installeerde hij een politieke en militaire hiërarchie. Hij beloonde zijn mensen royaal maar bleef zelf het sobere leven van een nomade leiden.

Deze man - die zelf niet kon lezen of schrijven - hield kunstenaars en intellectuelen een hand boven het hoofd en stelde hen zelfs vrij van belastingen. Een van zijn eerste verwezenlijkingen was de YASA, een neergeschreven code van wetten. Als voorstander van meritocratie koos hij leiders op basis van hun verdiensten en capaciteiten. Hij was voor godsdienstvrijheid en verbood elke vorm van marteling of vernedering. Dat laatste is natuurlijk een interessant gegeven, want als er iets was dat de veroveringen van Genghis Khan kenmerkte, was het wreedheid. Onder zijn regime werden volledige gemeenschappen uitgeroeid. Plunderingen, dood en verderf maakten deel uit van de overwinningen die elkaar bleven opvolgden. De meest opmerkelijke overwinning is waarschijnlijk de verovering van China met 125 000 manschappen. Het Chinese leger bestond uit 2 miljoen soldaten! Mongolië was een land met 700 000 inwoners; China telde er 80 miljoen!

De combinatie van diplomatie, organisatie, militair vernuft en wreedheid heeft van Genghis Khan de meest succesvolle en gevreesde heerser ooit gemaakt. Zijn levenspad kan je nu bekijken in Mongol.

Mongol van de Russische topregisseur Sergei Bodrov werd op filmfestivals overal ter wereld bekroond met prestigieuze awards. De film werd bovendien genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Best Foreign Language Film’ (Kazachstan).

Mongol. Een echte aanrader met in de extra's een erg interessante 'making of'.

Features:
Details: 1 DVD amaray + O-card
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 25 november 2008
Regie: Sergei Bodrov
Cast: Tadanobu Asano, Aliya, Khulan Chuluun
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Mongools en Frans gesproken
Nederlands en Frans ondertiteld
Genre: actie, avontuur, historisch
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweld

Extra’s
• Making of
• Interview met Sergei Bodrov
• Trailer
Speelduur extra’s: 48 minuten