:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: RELEASES JANUARI 2010
PERSBERICHT: RELEASES JANUARI 2010
Bron: Filmfreaks - Datum: 2009-12-10 - Geplaatst door: Werner
YOUNG CHINA COLLECTION
Deze Young China Collection bevat vier recente films van jonge, getalenteerde makers uit China waar het fonds de ontwikkelingen altijd op de voet heeft gevolgd. Inmiddels gevierde arthouse regisseurs als Jia Zhangke en Wang Bing werden in een vroeg stadium van hun carrière door het fonds ondersteund. Met trots presenteren we deze nu nog onbekende makers met hun zeer verschillende films die elk een verrassende kijk bieden op hedendaags China: Floating In Memory van Peng Tao, Er Dong van Yang Jin, Perfect Life van Emily Tang en Fujian Blue van Weng Shou-Ming.
 
DVD details:
Label: Tiger Releases
Herkomst: China / Hong Kong, 2007-2009
Speelduur: 445 minuten
Geluid: Mandarijn Dolby Digital
Beeld: 16:9 / 4:3
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Trailers 


LATINA
COLLECTION
Deze Latina Collection bevat vier films van twee jonge, getalenteerde dames uit Argentinië en Chili, twee heel verschillende (film)landen in Latijns-Amerika waar de laatste jaren veel gebeurde op filmgebied. Het Hubert Bals Fonds heeft er de ontwikkelingen altijd op de voet gevolgd. Inmiddels gevierde arthouse regisseurs als Pablo Trapero en Lisandro Alonso werden in een vroeg stadium van hun carrière door het fonds ondersteund. Evenals de Argentijnse Celina Murga en Chileense Alicia Scherson van de jongere, nu nog onbekende garde waarvan het festival met trots de volgende vier films presenteert: Play en Turistas van Alicia Scherson en Ana Y Los Otros en Una Semana Solos van Celina Murga.
 
DVD details:
Label: Tiger Releases
Herkomst: Chili / Argentinië, 2003-2009
Speelduur: 399 minuten
Geluid: Spaans Dolby Digital
Beeld: 16:9 / 4:3
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Interviews 

PERFECT LIFE
Perfect Life, de tweede speelfilm van Emily Tang, draait in eerste instantie om Li Yueying, een jonge vrouw in het koude noordoosten van China. Ze is ongeschoold en onervaren en ze weet dat ze voor het najagen van haar toekomstfantasieën is aangewezen op haar koppigheid en egoisme. Als ze haar werk bij een kunstledematenatelieropgeeft voor een baan als kamermeisje, trekt zede aandacht van een mysterieuze crimineel. Dan begint het documentaireverhaal van de Hongkongse Jenny. Zij dacht haar leven perfect voor elkaar te hebben, maar als haar huwelijk strandt zit ook zij in financiële problemen en moet ze vechten voor de voogdij over haar kinderen. De prachtig geconstrueerde film gebruikt verschillende stijlen (het korrelige, donkere filmmateriaal uit de fictie tegenover het in contrastrijk HD gedraaide documentaire deel) om de impact te tonen van industrialisering en kapitalisme in China op individuele levens.
 
DVD details:
Regie: Emily Tang
Label: Tiger Releases
Cast: Yao Qianyu, Chen Taisheng, Jenny Tse
Herkomst: China, 2007
Speelduur: 97 minuten
Geluid: Madarijn en Kantonees 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Trailers 


FLOATING IN MEMORY
De afgelopen decennia zijn jonge mensen in China met miljoenen tegelijk naar de stad getrokken. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze ontworteling een stroom aan verhalen oplevert, die nog vele jaren aan zal houden. In Floating In Memory ligt de basis van het verhaal in een klein krantenberichtje. Peng richt de onrustige, zoekende camera op Xiu, een winkelmeisje dat inwoont bij haar bazin en de avonden doorbrengt in het plaatselijke danslokaal. Die plek blijkt tevens jachtterrein van loverboy Qiang, ook een jongen van het platteland. Even lijkt een soort van liefde in het emotionele niemandsland mogelijk, maar binnen de kortste keren zijn ze elkaar, en hun toekomst, weer kwijt. In de schijnbare eenvoud van de concentratie waarmee Peng Tao zijn jonge geliefden portretteert, doen ze denken aan de tragische personages van de gebroeders Dardenne.
 
* Genomineerd voor een Tiger Award op het IFFR van 2009
 
DVD details:
Regie: Peng Tao
Label: Tiger Releases
Cast: Pan Xingxing, Huo Shiyu
Herkomst: China, 2009
Speelduur: 107 minuten
Geluid: Mandarijn Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Trailers 


PLAY
Play, het debuut van de jonge Alicia Scherson, is illustratief voor de ambities en de durf van de jongste generatie Chileense filmmakers. De speelse vertelstijl roept associaties op met die van Hal Hartley, en de invoelende, ironische toon van Schersons schets van sociale verhoudingen in het moderne Santiago is al vergeleken met de films van Lucrecia Martel. Protagonisten van deze lichtvoetige puzzel zijn Christina en Tristan. Zij is een arm, opgewekt plattelandsmeisje dat in de ban is van de grote stad en in haar levensonderhoud voorziet door de verzorging van een zieke Hongaar. Tristan daarentegen woont in een luxe appartement, maar staat op het punt alles te verliezen: zijn vrouw, zijn werk en zijn koffer met geld en iPod. Wanneer Christina die koffer vindt, duikt ze in Tristans bestaan. Met zijn muziek en zijn sigaretten als attributen, stalkt ze de nietsvermoedende Tristan en zijn naasten. Het levert een fascinerende schets op van klassenverhoudingen in de Zuid-Amerikaanse miljoenenstad. Ook de stad zelf, waar anonimiteit een gegeven is, wordt door Schersons oog voor detail een - ambivalente - hoofdpersoon: een plek om uit te verdwijnen of om je in te verliezen. Voor de één een gevaarlijke tegenstander, voor de ander een verleid(st)er.
 
DVD details:
Regie: Alicia Scherson
Label: Tiger Releases
Cast: Viviana Herrera, Andres Ulloa, Aline Kuppenhein
Herkomst: Chili / Argentinië / Spanje, 2005
Speelduur: 105 minuten
Geluid: Spaans Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Trailers 


ANA Y LOS OTROS

Ana Y Los Otros is het intieme portret van een jonge vrouw op zoek naar herinneringen, plaatsen en mensen uit haar jeugd. Ana's Rohmeriaanse zoektocht brengt haar vragen én antwoorden over het verleden, die haar weer aan het denken zetten over haar toekomst. De film wordt gedragen door Camila Toker in de rol van Ana. Er is geen scène in de film waar zij niet in speelt, en overal is haar Ana even natuurlijk; rustig en mysterieus tegelijk. Na jaren van afwezigheid keert de 25-jarige Ana uit Buenos Aires terug naar haar geboorteplaats. Ze is op zoek naar haar verleden, maar eenmaal aangekomen ontdekt ze dat daar niet zo veel meer van over is: slechts enkele oude vrienden en wat onbeduidende beelden. Ze loopt op een hete zomerdag door de straten en langs de rivier, op zoek naar plekken die eens zo vertrouwd waren. Ze voelt zich er zowel thuis als een vreemdelinge. In de lokale krant ziet ze een foto die gemaakt is door haar ex-vriendje Mariano. Bij alle oude vrienden en klasgenoten die ze ontmoet, informeert ze naar hem. Verder heeft ze deze mensen eigenlijk niets meer te melden. Ze ontdekt dat Mariano in Victoria woont, een kleine stad in de buurt. Ana besluit een auto te huren en aan een nieuwe reis te beginnen. Mede met hulp van het Hubert Bals Fonds van het IFFR tot stand gekomen Won prijzen op de festivals van Venetië, Rio en Buenos Aires
 
DVD details:
Regie: Celina Murga
Label: Tiger Releases
Cast: Camila Toker, Juan Cruz Díaz la Barba, Ignacio Uslenghi
Herkomst: Argentinië, 2003
Speelduur: 80 minuten
Geluid: Spaans Dolby Surround 2.0
Beeld: 4:3 letterboxed
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Trailers 


PANDORA'S BOX
Nusrets volwassen dochters en zoon leven langs elkaar heen in Istanbul en hebben zich neergelegd bij de monotone leegheid van hun stedelijk bestaan. Als ze horen dat het niet goed gaat met hun moeder reizen ze naar hun geboorteplaats aan de Zwarte Zee. Nusret wordt overgebracht naar Istanbul waar de kinderen al snel merken dat Nusret Alzheimer heeft. De zorgtaak blijkt te zwaar voor de kibbelende zussen: ze kunnen de aftakeling van hun moeder niet aan en worden zich bewust van de tekortkomingen in hun eigen leven. De eigenzinnige Nusret vindt de stad maar niks en wil terug naar huis. Dan krijgt ze onverwachts een hechte band met haar kleinzoon Murat. De film is niet alleen een serieuze beschouwing over verlies, vervreemding en spanningen binnen het gezin, maar vooral een kritische blik op de hedendaagse samenleving die is losgeraakt van zijn wortels.
 
* Won in 2008 diverse internationale prijzen waaronder de San Sebastian Best Actress Award voor hoofdrolspeelster Tsilla Chelton
 
DVD details:
Regie: Yesim Ustaoglu
Label: Tiger Releases
Cast: Tsilla Chelton, Derya Alabora, Onur Unsal
Herkomst: Turkije / Frankrijk / Duitsland / Belgie, 2008
Speelduur: 112 minuten
Geluid: Turks Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Interview
• Trailers 


BE CALM AND COUNT TO SEVEN
Omdat de zee is uitgeput, leeft het hele dorp van het smokkelen van goederen en soms ook mensen. Op gezette tijden doemen er grote, geheimzinnige pakketten op uit zee, die door de plaatselijke bevolking worden verborgen en dan worden doorgesmokkeld. De vader van Motu is een paar dagen geleden uit het dorp vertrokken, maar er is nog geen bericht van hem. Motu verdient geld en zorgt voor zijn moeder en zusje, in afwachting van de terugkeer van zijn vader. Hij raakt bevriend met de bemiddelaar van de smokkelaars (Heydayat Hashemi) en stelt hem voor om het echte werk te doen zolang zijn vader nog niet terug is. Dit lyrische speelfilmdebuut van Ramtin Lavafipour is in een realistisch-documentaire stijl gedraaid, met dynamisch camera-werk en prachtige sfeerbeelden. Een gevoelige bespiegeling over de veranderingen in een klein vissersdorp tijdens de overgang van een traditionele manier van leven naar de snelle hedendaagse consumptiemaatschappij.
 
DVD details:
Regie: Ramtin Lavafipour
Label: Tiger Releases
Cast: Hedayat Hashemi, Omid Abdollahi, Mahnaz Talandeh
Herkomst: Iran, 2008
Speelduur: 89 minuten
Geluid: Farsi Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009
 
Extra's:
• Interview
• Trailer 


ENFANCES
Het kind is de vader van de filmmaker, dat is het uitgangspunt van deze compilatiefilm met zes episodes waarin zes verhalen uit de jeugd van evenveel mythische namen uit de geschiedenis van de film worden verbeeld: Fritz Lang, Orson Welles, Jacques Tati, Alfred Hitchcock en Ingmar Bergman. Vijf jonge regisseurs en één regisseursduo nemen ieder een gebeurtenis onder handen die een sleutelmoment heeft gevormd in de ontwikkeling van hun persoonlijkheid en hun creatieve universum. Alle episodes zijn aan hun respectieve autobiografieën ontleend.
 
De pers:
Leuk detail dat de zes jongetjes in die verschillende jeugdverhalen nooit bij naam worden genoemd, zodat hun identiteit pas helemaal op het einde van elk filmpje wordt onthuld. Maar de echte filmfan zal op dat moment wel al geraden hebben over wie het ging. Jan Temmerman - De Morgen

The combination of hommage. drama and parlor game will appeal to movie buffs - Variety

DVD details:
Label: Brunbro
Cast: Emmanuelle Bercot, Isild Le Besco, Clotilde Hesme
Herkomst: Frankrijk, 2007
Speelduur: 80 minuten
Geluid: Frans 2.0
Beeld: 4:3
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 januari 2009

Extra's:
• Trailers 

BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
In de vallei van Bamiyan, Afghanistan, bij de brokstukken van de Boeddhabeelden die in 2001 door de taliban werden vernietigd, woont Bakhtay, een meisje van zes. Ze wil net als haar buurjongen naar school, maar eerst moet ze geld vinden om een schrift en een pen te kopen. Onderweg wordt ze tegengehouden door spelende jongens die haar uitschelden voor heiden en haar dreigen te stenigen omdat ze naar school wil gaan. Zal de kleine Bakhtay kunnen ontsnappen en haar doel bereiken?

De veelbekroonde debuutfilm van Hana Makhmalbaf is een onontkoombare parabel over de discriminatie van vrouwen en de invloed van oorlog en theocratie op kinderen. Het krachtige visuele verhaal vol onverwachte en bittere wendingen maakt 'Buddha' tot een hartverscheurend sprookje, met een kleine heldin die u nooit meer zult vergeten.
 
De pers:
Het filmjaar is nog jong maar Buddha is nu al een hoogtepunt. De film is van een trefzekere poëtische wreedheid en authentieke radicaliteit die je zelden aantreft - NRC (5 sterren)

Wie deze film in de ogen ziet, kan niet wegkijken - Filmkrant

De kijker is vanaf de eerste beelden een gegijzelde met gebalde vuisten - AD (4 sterren)

DVD details:
Regie: Hana Makhmalbaf
Label: Contact Film (Nederland), Imagine (België)
Cast: Abas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz
Herkomst: Iran / Frankrijk, 2007
Speelduur: 78 minuten
Geluid: Persisch 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 11 januari 2009
 
Extra's:
• Interview met de regisseur 

TAMING THE FLOODS & HET GALGENVEN
Een tweeluik van filmmaker Jan van den Berg over de bizarre strijd tussen cultuur en natuur, boeren en planologen, mensen die streven naar natuurbehoud en wildernisprofeten. Fictie en werkelijkheid mengen zich op verrassende wijze. In Taming The Floods heeft Jan Dijkstra (vertolkt door de veelbekroonde Jan Decleir) een droom: het creëren van een groot natuurgebied in Polen waarop de mens geen invloed meer zal hebben. Hij houdt daarbij geen rekening met de boeren die er nog wonen en als die merken dat hij wolven gaat uitzetten loopt de zaak uit de hand. Genomineerd voor een Dutch Academy Award. De jury: 'Fascinerende film over een fascinerend onderwerp.' In Het Galgenven vecht Anna Smeets ('Een mooie rol van Claudia Colaris') voor het behoud van een uniek natuurgebied in Limburg. Een projectontwikkelaar ('Een sterke Jac Rijks') heeft er andere plannen mee. Maar nog gevaarlijker tegenstanders zijn de natuurbeschermers: na het ontdekken van de adder moet het gebied mensenleeg worden.

De pers:
Beeld en geluid zijn uitstekend verzorgd, er zijn prachtige natuuropnamen, de acteurs van Speelgroep Kapel blijven mooi naturel. En de bewoners van Roerdalen? Die blijven gewoon zichzelf. En dan zijn ze op hun best - De Limburger
 
DVD details:
Regie: Jan van den Berg
Label: Cinema Delicatessen
Cast: Jan Decleir, Joanna Furmaga, Claudia Colaris, Jac Rijks
Herkomst: Nederland, 1999 / 2009
Speelduur: 50 / 80 minuten
Geluid: Nederlands / Pools / Engels 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 11 januari 2009
 
Extra's:
• Making of Het Galgenven door Dennis Case
• Reportage van de première van Het Galgenven in Roermond
• Videoclip titelsong Het Galgenven door Jantine Bindels 


CINE-ROMAND
Ciné-Riomand is een visuele mozaïek van eerder werk van Françoise Romand. Kijkers worden uitgenodigd om ze te ontdekken in een spektakel dat fictie en realiteit door elkaar heen mixt in een huiskamertheater. Maar de toeschouwers zijn niet altijd wie ze denken dat ze zijn. Romand laat zich inspireren door L'Arroseur Arrosé (The Sprinkler Sprinkled), waarbij ze de rol van haar overgrootvader uit La Ciotat doorzet, het speelse kind dat de tuinslang boog om het water te doen stoppen. Na opnamen te hebben gemaakt van de toeschouwers en de huurders van de appartementen waar documentaire scènes werden geïmproviseerd, heeft Romand ze als fictie in fragmenten uit haar eerdere films geïntegreerd en opnieuw bewerkt in de montage. Gasten/toeschouwers, gastheren, gidsen, acteurs en technici - allen verworden tot personages in deze fictie-documentaire waarin Alice's spiegel een speelse fantasie reflecteert met rollen die worden omgedraaid en elkaar aanvullen.
 
De pers:
Françoise Romand has this vision that mixes exquisite irony, indiscretion and a genuine passion for people. This director has always been interested in unusual destinies - Catherine Humblot, Le Monde
 
DVD details:
Regie: Françoise Romand
Label: Lowave
Herkomst: Frankrijk, 2009, 99 minuten, Frans 2.0, 4:3, Engels ondertiteld
Releasedatum: 11 januari 2009 

Extra's:
• Bonusfilm
• Trailer 


CALL ME MADAME
In een klein Frans dorpje woont een 55-jarige communist. Hij is getrouwd en vader van een tienerzoon. Met de hulp van zijn vrouw wordt hij een transseksueel. Call Me Madame, een film uit 1986, is Française Romands tweede film, na haar beroemde Mix-Up (Meli-Melo).
 
De pers:
Miss Romand makes documentaries that look like those of nobody else. Though she sticks to facts, they're often facts that few writers of supposedly serious fiction would dare to touch except under pseudonym... It's enough, as in fiction, that the filmaker is able to persuade us to share her curiosity, surprise or point of view... - Vincent Canby

Instead of making a film "about transexuality", Romand manages to draw a portrait of a complex and ultimately rather aloof personality caught in a network of social and intimate relationships, but also to convey to the audience, with a real respect for the subject, a glimpse of her private world... - Jonathan Rosenbaum, Chicago Reader

DVD details:
Regie: Françoise Romand
Label: Lowave
Herkomst: Frankrijk, 1986
Speelduur: 83 minuten
Geluid: Frans 2.0
Beeld: 4:3
Engels ondertiteld
Releasedatum: 11 januari 2009
 
Extra's:
• Bonusfilm