:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: THE AMERICAN
PERSBERICHT: THE AMERICAN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2010-12-08 - Geplaatst door: Werner
THE AMERICAN

Jack (George Clooney), wapenmaker en huurmoordenaar, is een meester in zijn vak. Wanneer een klus in Zweden slecht afloopt, moet hij van zijn baas Pavel (Johan Leysen) onderduiken in een klein Italiaans bergdorp waar hij nog één laatste opdracht krijgt. Jack sluit er vriendschap met een priester en ontmoet de mooie prostituee Clara. Zijn laatste job komt er in de vorm van Mathilde, een collega die hem vraagt een speciaal geweer te maken. Jack gaat aan het werk maar beïnvloed door zijn nieuwe vriendschappen, ziet hij voor het eerst een uitweg uit zijn eenzame bestaan. Om zijn nieuwe leven te beginnen, zal hij echter eerst moeten afrekenen met de demonen uit zijn verleden.

The American is een knappe film, gebaseerd op de bestseller A Very Private Gentleman (1990) van Martin Booth. The American is de tweede film van het Nederlandse fenomeen Anton Corbijn. Corbijn werd vooral bekend als fotograaf van rockartiesten en hollywoodsterren als David Bowie, Miles Davis, Robert de NIro, Elvis Costello, Clint Eastwood,… Hij ontwierp platenhoezen voor onder meer U2, Depeche Mode, Nick Cave, Metallica, The Rolling Stones, REM en de Bee Gees. Daarnaast regisseerde Corbijn ook videoclips voor U2, Depeche Mode, The Killers, Joy Division, Front 242, Coldplay en Johnny Cash. Voor zijn videoclip van Heart Shaped Box van Nirvana (1994) ontving Anton Corbijn een MTV Award.

Duizendpoot Corbijn wist voor The American een van ’s werelds grootste acteurs te strikken, George Clooney. En… Corbijn – Clooney blijkt een gouden duo. The American werd een wereldwijde box office hit die zo’n 50 miljoen dollar opbracht. De film haalde een nummer 1 positie in de Amerikaanse bioscoopzalen en kwam in België binnen op nummer 5. Een belangrijke rol in The American is weggelegd voor de Vlaamse acteur Johan Leysen, die Pavel (Jack's opdrachtgever) vertolkt. Leysen studeerde in 1974 af aan de Studio Herman Teirlinck en speelde voornamelijk mee in Europese theater- en filmproducties. In 1993 won hij de prijs als Beste Acteur op het Internationaal filmfestival van Montréal voor zijn rol in Trahir. In 1997 kreeg hij een nominatie voor een Gouden Kalf als Beste Acteur in Tralievader. In 1998 kreeg hij het Gouden Kalf als Beste acteur voor de hoofdrol in Felice... Felice.... Meer recent was Leysen te zien in De Smaak Van De Keyser (2008) en Soeur Sourire (2009). Corbijn’s goede vriend Herbert ‘Herbie’ Grönemeyer (Das Boot) componeerde de muziek van The American. Grönemeyer is een Duits componist/muzikant/acteur die in 2007 werd verkozen tot grootste muzikant die Duitsland ooit gekend heeft. (Tweede werd Udo Jürgens en derde Wolfgang Amadeus Mozart).

The American heeft het allemaal: een uitmuntende cast, een fenomenale regisseur en fantastische muziek. Een absolute must dus voor de liefhebbers van de betere film. Vanaf 11 januari verkrijgbaar in de winkel op DVD en Blu-ray!

Synopsis
Jack, een wapenmaker en huurmoordenaar, is een meester in zijn vak. Wanneer een klus in Zweden slechter afloopt dan verwacht, laat hij zijn contact Pavel weten dat zijn volgende opdracht zijn laatste zal zijn. Ondergedoken in een klein Italiaans bergdorp, sluit Jack vriendschap met een priester en ontmoet hij de mooie prostituee Clara. Zijn laatste opdracht komt er in de vorm van Mathilde, een collega die hem vraagt een speciaal geweer te maken. Jack gaat aan het werk, maar beïnvloed door zijn nieuwe vriendschappen, ziet hij voor het eerst een uitweg uit zijn eenzame bestaan. Om zijn nieuwe leven te beginnen, zal hij echter eerst moeten afrekenen met de demonen uit zijn verleden.

Recensies
Revu - Corbijn laat de spanning ondraaglijk oplopen.
Volkskrant - Sterk acteerwerk van Clooney.

Specificaties
Product: DVD, Blu-ray
Details: 2 DVD/BR verpakking met extra's + film Michael Clayton
Distributor: Video/Film Express
Releasedatum: 11 januari 2011
Regie: Anton Corbijn (Control)
Cast: George Clooney (Ocean's Eleven, Up In The Air, The Men Who Stare At Goats), Thekla Reuten (Lost, In Bruges, Sleeper Cell)
Taal: Engels / Italiaans
Geluid: Dolby Digital 5.1
Ondertitel: Nederlands
Beeldratio: 2.35:1
Speelduur: 105 minuten
Genre: Thriller / speelfilm / mainstream arthouse
Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, gevaar

Extra's:
• Making Of,
• Audiocommentaar door Anton Corbijn,
• Deleted Scenes

UIT HET ARCHIEF