:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Homescreen >> PERSBERICHT: RELEASES NOVEMBER 2011
PERSBERICHT: RELEASES NOVEMBER 2011
Bron: Homescreen - Datum: 2011-11-07 - Geplaatst door: Werner

ANDY WARHOL (1928-1987)

 

De consumptiemaatschappij, glamour, film-en muzieksterrren, massamedia: Andy

Warhols kunst is een afspiegeling van Amerika.
 

Andy Warhol (eigenlijke naam Andrej Varhola) is de zoon van een Tsjechische immigrant. Hij werd hèt POP ARTicoon met zijn zijde afdrukken van Campbell's soep blikjes en wereldberoemde artiesten als Marilyn Monroe. Warhol was ontwerper, artiest, filmmaker, muziek producent (The Velvet Underground en Nico) en uitgever van het blad Interview. Warhol veranderde kunst in een verhandelbaar en reproduceerbaar produkt. Voor sommigen is hij een genie en voor anderen een oppervlakkig epigoon. Zijn blonde pruik, zijn excentrieke levensstijl en de feesten in zijn legendarische Factory werden zijn handelsmerken.

 

Kim Evans portretteert de mens en het controversiële fenomeen Andy Warhol door middel van een indrukwekkende hoeveelheid originele beelden en filmpjes van en over Warhol, interviewfragmenten en onder andere fragmenten uit zijn films.  Warhol is één van de belangrijkste iconen van de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld.

 

Regie: Kim Evans

Releasedatum: 22 november

 

JEAN-MICHEL BASQUIAT (1960-1988)

 

In het midden van de jaren 70 was de Pop Art over zijn hoogtepunt heen. Pop Art zat gevangen in de zielloze, koude en mechanische maatschappij die haar onderwerp was. En daar kwam Jean-Michel Basquiat, die een ander verhaal vertelde in deze periode die gemarkeerd wordt door een diepe leegheid doordrenkt van beelden die elkaar opheffen. Begin jaren 80 maakte hij al snel naam. Basquiat was van Haïtiaans/Amerikaanse afkomst en begon zijn loopbaan als graffitiartiest onder de naam SAMO, een afkorting voor 'same old shit'. Mede door de bescherming en samenwerking met de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol die later ook zijn mentor werd. De New-York kunstscene in de jaren tachtig was niet bepaald verstoken van geld en er werden dan ook werken voor ongelooflijke bedragen verhandeld. Jean-Michel Basquiat bouwde in slechts 8 jaar een indrukwekkend oeuvre op. Hij schilderde expressieve en kleurrijke werken in een naïeve stijl. Meestal schilderde hij in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick op grote formaten. Jean-Michel Basquiat is volgens velen de eerste echt internationaal bekende schilder van Afrikaanse oorsprong. Hij overleed in 1988 door een overdosis heroine.

 

Regie: Jean Michel Vecchiet

Releasedatum: 22 november

 

ROY LICHTENSTEIN (1923-1997)

 

Blondines, superhelden en Mickey Mouse; met zijn sterk uitvergrote komische ontwerpen veroorzaakt Roy Lichtenstein veel commotie in de kunstwereld van de jaren zestig. In 1964 kopte de New York Times op de voorpagina: 'Eén van de slechtste kunstenaars van Amerika.' Sindsdien is dat beeld compleet veranderd en Lichtenstein, die overleed in 1997, geldt inmiddels als een van de grootste iconen van de pop-art, naast Andy Warhol. Stippen (rasterdots die je in krantenfoto's en stripboeken kunt terugvinden) werden zijn handelsmerk. Zijn kunstwerken zijn schijnbaar anonieme, mechanische reproducties in een tijd van massamedia, Disneyland en billboards. Lichtenstein werd vooral geinspireerd door de consumptiemaatschappij en populaire strips en beeldde dingen af zoals ze waren. Hij wilde dat zijn kunst een afspiegeling was zijn van dingen uit het dagelijkse moderne leven. Zijn striptekeningen gebruikten vaak primaire kleuren en werden met zwarte verf dik omrand. Vanaf begin jaren 60 keek Lichtenstein meer naar het werk van Picasso, Mondriaan en Monet voor inspiratie voor zijn eigen werk. Halverwege de jaren zestig ging hij zonsondergangen en landschappen schilderen in zijn bekende stijl. Regisseur Chris Hunt ontmoet de sympathieke kunstenaar in zijn studio in New York en komt oog in oog met een grote schilder en tegelijkertijd een opgesloten classicus.

 

Regie: Chris Hunt

Releasedatum: 22 november

 

THE UNIVERSE OF KEITH HARING (1858-1990)
 

De artistieke erfenis van kunstenaar Keith Haring is overal: zijn kleurige, speelse, grafische en cartoonachtige afbeeldingen sieren muren, posters, T-shirts, horloges én staan in het collectieve geheugen gegrift. Daarmee heeft de (te) jong overleden Haring zijn oorspronkelijke ideaal waargemaakt: kunst moet er zijn voor iedereen. The Universe Of Keith Haring is een intiem portret van de wereldberoemde kunstenaar Keith Haring, een van de populairste en meest belangrijke kunstenaars die de twintigste eeuw heeft voortgebracht. Geen enkele New Yorkse kunstenaar heeft het gat tussen de intrigerende New Yorkse straatcultuur in de jaren '80 en de downtown kunstgallerieën zo briljant weten te dichten als het icoon Keith Haring. Hij wist zich enorm snel op te werken van provinciale mislukkeling tot internationaal bewonderd Pop Artevangelist en sociaal activist. The Universe Of Keith Haring bevat interviews met zijn vrienden, familie en collega's verwoven met bijzonder archiefmateriaal van Haring zelf, in actie, zijn kunstwerken makend in metrostations en andere publieke plekken. De jaren '80 electro/ disco soundtrack illustreert de levendigheid van de New Yorkse kunstscene van die tijd. De lijst van geïnterviewden bevat de crème de la crème van de New York kunst en muziek wereld: o.a. Grace Jones, Madonna, Yoko Ono, David LaChapelle, Kenny Scharf, Fab 5 Freddy, Carlo McCormick en Andy Warhol komen aan het woord. The Universe Of Keith Haring is een uniek portret van een uniek creatief fenomeen: een icoon van de Pop Art.

 

Regie: Christina Clausen

Releasedatum: 22 november

 
 

FILM&FOOD:
 

DE SMAAK VAN DE ZIEL

 

De Smaak Van De Ziel is een film over twee koks en een proever, voor wie smaak gekoppeld is aan de diepste emoties die een mens kan hebben. Als Erik van Loo – de huidige chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam – aan aardappels denkt, denkt hij altijd aan de aardappelsoep van zijn vader, een slager uit Limburg. Die soep maakt hij nu zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, was zijn voorganger. Helder deed de zaak over toen die op zijn hoogtepunt was, en denkt met grote weemoed terug aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij daar klaarmaakte. De derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst, smaak en diepgevoelde emoties is meesterproever Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van een Michelinster afhing. Geur en smaak kan een film niet overbrengen, maar de sprekende fotografie, die veel gebruik maakt van close-ups, probeert de beleving toch zo tastbaar mogelijk te maken. Wat begint met de geboorte van een lam of op de oesterbanken, sprankelt uiteindelijk op

het bord als een modern schilderijtje.

 

Regie: Robbert So Kiem Hwat

Releasedatum: 22 november

 

KINGS OF PASTRY
 

Hoe verdien je de prestigieuze prijs voor de meest bekwame patisserie chef-kok van Frankrijk? Om de drie jaar mogen zestien chef-koks in Frankrijk gedurende drie dagen hun buitengewone vakbekwaamheid tonen aan een gerespecteerde jury tijdens de zogeheten Meilleurs Ouvriers de France (MOF)competitie.  Deze jury bepaalt wie de felbegeerde blauw, wit en rood gestreepte kraag op de koksjas wint. Een prijs voor het leven, die niet alleen een droom maar ook een obsessie is - qua prestige vergelijkbaar met de Nobelprijs.

 

Zenuwslopende competitie

D.A. Pennebaker en Chris Hegedus filmden voor Kings Of Pastry exclusief een aantal meesterbakkers in wording tijdens de voorbereidingen, gedurende de zenuwslopende competitie en ook bij de (voor sommigen pijnlijke) uitslag. We volgen het verzinnen, voorbereiden, rollen, snijden, mengen en maken van de 'beeldhouwwerken' van fijne chocolade en suiker, gebakjes, bonbons en andere lekkernijen. De jury is uiterst nauwgezet en meedogenloos. Alleen de beste van de beste wordt bekroond met de door president Nicolas Sarkozy uitgereikte prijs.

Kings Of Pastry werd uitgezonden door de VPRO

 

'zenuwslopende spanning' - New York Times

'Een groot genot' - Los Angeles Times
 
Regie: Chris Hedegus en D.A. Pennebaker

Releasedatum: 22 november

 


UIT HET ARCHIEF