:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2012
PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2012
Bron: Filmfreaks - Datum: 2012-09-12 - Geplaatst door: Werner

LA DELICATESSE

 

Van Nathalie's perfecte leven blijft niets dan puin over als haar man onverwachts komt te overlijden. Voor een nieuwe liefde is voorlopig geen ruimte, wel voor een carrière. En dus stopt Nathalie al haar energie in haar werk. Maar ook al zoek je er niet naar, soms weet de liefde jou te vinden. In haar collega Markus, een sullige Zweed met humor en een groot hart, ziet ze een schoonheid die een ander niet zo snel zou zien. Audrey Tautou (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, Coco Avant Chanel) en François Damiens (Profession: Heartbreaker, Rien A Déclarer) zijn de "beauty" en de "beast" uit de frisse romantische komedie La Délicatesse. Met de speelse toon die de regisserende broers David en Stéphane Foenkinos aanslaan, geven ze hun film het gevoel van een modern sprookje mee. Mooie vondsten in het verhaal en visuele flair maken van La Délicatesse precies wat de titel al doet vermoeden: een buitengewone lekkernij. Gebaseerd op de gelijknamige Franse bestseller van regisseur David Foenkinos

 
DVD details:

Regie: David Foenkinos / Stéphane Foenkinos

Label: Liberty Productions
Cast: Audrey Tautou, François Damiens, Bruno Todeschini

Herkomst: Frankrijk, 2011

Speelduur: 108 minuten

Geluid: Frans Dolby Digital 5.1

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 2 oktober 2012

 

Extra's:

• Originele trailer

 
LIVIDE
 

Op haar eerste dag als leerling-thuisverpleegster bezoekt Lucy mevrouw Jessel, een oudere danslerares die in een afgelegen huis op het Ierse platteland woont. Mevrouw Jessel, die in coma ligt, blijkt een fortuin verborgen te hebben. Die avond keert Lucy terug met haar vrienden William en Ben om naar de buit op zoek te gaan. Wat een eenvoudige diefstal had moeten zijn, verandert in een huiveringwekkende helletocht vol bovennatuurlijke gebeurtenissen. Bovennatuurlijke horrorfilm Livide is een spannende en mooi vormgegeven mengvorm tussen horror en fantasy. Regisseursduo Alexandre Bustillo en Julien Maury leverden eerder À L'Intérieur (Inside) (2007) af, een van de best gewaardeerde Franse horrorfilms van de laatste jaren.

 
DVD details:
Regie: Alexandre Bustillo / Julien Maury

Label: Liberty Productions

Cast: Chloe Coulloud, Felix Moati, Jeremy Kapone

Herkomst: Frankrijk, 2011

Speelduur: 93 minuten

Geluid: Frans Dolby Digital 5.1

Beeld: 2.35:1

Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 2 oktober 2012
 

MONSIEUR LAZHAR

 

Het hartverwarmende verhaal van Monsieur Lazhar, een Algerijnse immigrant, die leraar wordt op een lagere school in Montréal. Hij neemt er de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Terwijl hij de kinderen helpt om te gaan met hun verlies, heeft hij omgekeerd zelf baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen. Een ontroerende film over verwerking van rouw, schuldgevoel, vriendschap en hoop die doet denken aan films als Être Et Avoir en Entre Les Murs.

 

Genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, 2012

Winnaar van de Publieksprijs, IFFR 2012

 
DVD/Blu-ray details:
Regie: Philippe Falardeau
Label: Imagine
Cast: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron

Herkomst: Canada, 2011

Speelduur: 94 minuten

Geluid: Frans 5.1

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 2 oktober 2012

 
Extra's:
• Interview,
• Making of
 
MADE IN EGYPT BOX SET
 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Egypte in de film van het Rijksmuseum van Oudheden stelde het International Film Festival Rotterdam (IFFR) een box samen met bijzondere, hedendaagse cinema die in Egypte gemaakt werd; een sensuele speelfilm, een boeiende documentaire (publieksfavoriet op het IFFR van 2012), eigentijds drama en twee recente, taboedoorbrekende shorts. Deze films bieden een alternatieve en kunstzinnige blik op Egypte, dat recentelijk zo veel in het nieuws is. Hawi en La Sueur Des Palmiers (Palmzweet) werden ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het festival.

 

BACK TO THE SQUARE

Een jaar na de euforie op het Tahrirplein is het doel van de demonstranten bij lange na niet bereikt. Het land wordt met harde hand geregeerd en democratie is ver te zoeken. Het 'oog van de wereld' is inmiddels vertrokken. Hoe het Egypte is vergaan sinds 25 januari 2011 wordt verteld aan de hand van vijf portretten uit diverse hoeken van de samenleving.

 
Regie: Petr Lom

Herkomst: Noorwegen, Canada, 2012

Speelduur: 83 minuten

Nederlands ondertiteld

 
LA SUEUR DES PALMIERS

Een kleurrijke metafoor over de veranderende situatie op het Egyptische platteland. In een oasedorp volgen alle gezonde mannen een karavaan, waardoor de jonge Achmed de enige man wordt.

 

Regie: Radwan El Kashef

Herkomst: Egypte, 1998

Speelduur: 110 minuten

Nederlands ondertiteld

 
HAWI

Al improviserend filmde El Batout deze mozaiekfilm die zich afspeelt in Alexandrië, waarin iedereen op zoek is naar iets of iemand. Een gevangene wordt vrijgelaten en krijgt een speciale missie mee, een man sjouwt met zijn zieke paard door de stad, en een tv-presentator heeft een gast nodig voor zijn show.

 

Regie: Ibrahim El Batout

Herkomst: Egypte, Qatar, 2010

Speelduur: 112 minuten

Nederlands ondertiteld

 
CAFÉ REGULAR CAIRO

Een jong Egyptisch stel heeft in het openbaar een eerlijk gesprek over hun relatie. Opgenomen in een café met echte klanten, met amateuracteurs die hun eigen leven spelen. Taboedoorbrekende, grappige fictie over man-vrouwverhoudingen in het moderne Caïro.

 

Regie: Ritesh Batra

Herkomst: Egypte, 2011

Speelduur: 11 minuten

Engels ondertiteld

 

A RESIDENT OF THE CITY

Documentaire van Egyptische filmstudent over de grote stad is geheel vanuit het perspectief van de straathond verteld en geschoten. Prachtig camerawerk in een zeer krachtige en urgente film, waarin de (politieke) metafoor over het vinden en verdedigen van je eigen terrein duidelijk is.

 

Regie: Adham El Sherif

Herkomst: Egypte, 2011

Speelduur: 15 minuten

Engels ondertiteld

 
DVD details:

Speelduur: 331 minuten in totaal

Beeld: 16:9 / 4:3

Geluid: Dolby Digital

Label: Tiger Releases

Releasedatum: 2 oktober 2012

 
900 DAGEN
 

Is het beter de gruwelijke waarheid te erkennen of de troost van een mythe te omarmen? Negenhonderd dagen lang werd Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog belegerd door Duitse troepen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten als ratten in de val. In de bittere winterkou aten mensen lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen. Na 900 dagen was een miljoen mensen gestorven. Dit alles vond plaats in een land waar propaganda belangrijker was dan de waarheid. De overlevenden mochten decennialang niet spreken over wat hen was overkomen, om de heroïsche mythe van het 'land van overwinnaars' niet te ondermijnen. En met Poetin aan de macht wordt deze mythe weer nieuw leven ingeblazen. Wat begint als een film over persoonlijke getuigenissen van het beleg van Leningrad verandert geleidelijk in een epos over hoe censuur, propaganda en angst greep krijgen op de herinneringen van de hoofdpersonen. Een worsteling die tot op de dag van vandaag voortduurt.

 

Bekroond met de prijs voor Beste Nederlandse Documentaire, IDFA 2011

 
DVD details:

Regie: Jessica Gorter

Label: Mokum Film

Herkomst: Nederland, 2011

Speelduur: 77 minuten

Geluid: Russisch Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands en Engels ondertiteld

Releasedatum: 2 oktober 2012

 

Extra's:

• Originele trailer,

• Trailers
 
WAVUMBA

Op zoek naar de realiteit achter de herinneringen die de filmmaker heeft aan zijn jeugd in Kenia, laat hij zich door een oude visser opnieuw meevoeren naar een wereld waar fantasie, dromen, geloof en werkelijkheid zich niet van elkaar laten onderscheiden. Toen ik als kind in Kenia woonde was ik heel ontvankelijk voor de verhalen over haaien en zeegeesten die een oude visser me vertelde. Naarmate ik ouder werd, verdween mijn geloof in bovenaardse krachten, maar iets in mij bleef verlangen naar die onbevangen manier waarop ik vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf. Daarom wilde ik terug naar het land waar ik opgroeide. Op het koraaleiland Wasini ontmoette ik Masoud, en zijn vaste hulp Juma. Masoud is een oude visser die nog steeds hoopt een grote haai te vangen. Zal dit het laatste jaar zijn dat Masoud een kans heeft om de haai te vangen? We volgen hem en Juma op hun tochten. Daar tussendoor zijn verhalen van vroeger gevlochten. Oude mensen vertellen over een bijna verdwenen magische wereld van zeegeesten, bedreigingen en mythische oude vissers. Op onze laatste dag samen laat Masoud me het heilige eiland Mpunguti zien, de plek waar zijn voorouders begraven liggen. Daar realiseer ik me dat de magie van deze wereld zit in de eenvoud ervan. Een wereld waarin Masoud, zoals generaties voor hem, jacht maakt op het onmogelijke in alle rust, en met vertrouwen in zijn eigen kunnen.
 
DVD details:

Regie: Jeroen van Velzen

Label: Mokum Film

Herkomst: Nederland, 2012

Speelduur: 80 minuten

Geluid: Nederlands / Swahili Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 2 oktober 2012

 

Extra's:

• Originele trailer,
• Trailers
 

WOUND

 

Susan is een geplaagde vrouw, die haar dochter Tanya voor dood achterliet nadat ze was misbruikt door haar eigen vader. Nu, jaren later, keert Tanya terug uit de dood om bezit te nemen van haar moeder en haar te confronteren met al haar diepste angsten en gevoelens. Deze surrealistische nachtmerrie drijft Susan tot complete waanzin en een bloederige vergelding volgt. Nog voordat Peter Jackson de wereld veroverde met de cultfilm Bad Taste was daar een andere Kiwi Exploitation-regisseur. David Blyth regisseerde Nieuw Zeeland's allereerste splattermovie Death Warmed Up in 1984 waarin psychokillers, gestoorde wetenschappers en mutanten volop figureerden. Nu keert hij terug naar het genre met een op David Lynch en Alejandro Jodorowsky geïnspireerde fanasythriller, Wound, een bovennatuurlijke horrorfilm op zoek naar de duistere wereld van geestesziekte, incest, wraak en dood. Sommige wonden helen nooit. Sommige films vergeet men nooit. Wound is zo'n film.

 
DVD details:

Regie: David Blyth

Label: Shock

Cast: Kate O'Rourke, Te Kaea Beri, Campbell Cooley

Herkomst: Nieuw-Zeeland, 2010

Speelduur: 77 minuten

Geluid: Engels Dolby Digital

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 2 oktober 2012

 
Extra's:
• Originele trailer,
• Knot Nine (theme song),
• Damn Laser Vampire (videoclip)
 

ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA

 

In een oneindig lijkende tocht door de nacht trekt een colonne door de heuvels van Anatolia. Politie en militairen begeleiden een procureur, een arts en twee arrestanten naar de plek waar een slachtoffer begraven zou zijn. In het donker lijken alle plekken op elkaar, stellen de verdachten. De intelligentste van het duo zit zwijgzaam en verward op de achterbank en stuurt de groep steeds weer naar andere locaties, verder de nacht in, op zoek naar een typerende boom en een bron, op zoek naar 'ergens'. In de goudgeel door koplampen belichte landschappen graven de agenten meerdere malen vergeefs naar het lichaam. Onderwijl geven de droogkomische dialogen en vervreemdende filosofische reflecties in en buiten de auto's inzicht in de geschiedenis van de misdaad en vooral in de verschillende karakters. Nuri Bilge Ceylan laat de kijker de uitzichtloze tocht en de groeiende uitputting van de groep mannen die elkaar over grenzen heen duwen op fascinerende wijze meebeleven. De kunstfotograaf maakt van de reis een schitterend uitgelicht cinemascoop-schilderij waarin de glooiingen, schaduwen en boomsilhouetten de reis een extra mysterieuze, sinistere lading geven. Een allegorische en meeslepende vertelling, een zwart-komische misdaadfilm en een beschouwing op de toestand van het huidige Turkije.

 

Winnaar van de Grand Prix op het filmfestival van Cannes

 
DVD/Blu-ray details:

Regie: Nuri Bilge Ceylan

Label: Contact Film

Cast: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan, Taner Birsel

Herkomst: Turkije, 2011

Speelduur: 150 minuten

Geluid: Turks Dolby Digital 5.1

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 

Extra's:

• Korte film Koza (18 min.),

• Originele trailer,

• Nuri Bilge Ceylan-trailers

 
LIBERTÉ
 

1943. Een zigeunerfamilie strijkt gewoontegetrouw voor een paar maanden in een Frans dorp neer, om tijdens de druivenpluk wat te kunnen verdienen en anderszins de bevolking hun diensten te verlenen. 'De zigeuners zijn er weer!' schalt dan ook al snel een schelle kinderstem door het dorp, wanneer zij met paard en wagen langs de eerste huizen trekken. Frankrijk is op dat moment diep in de Tweede Wereldoorlog verwikkeld. Verstoken van ieder nieuws door hun nomadische levenswijze, zou een willekeurige oorlog gewoon langs hun heen kunnen glijden, zonder dat ze het op zouden merken. Zo arm als ze zijn leven ze al nauwelijks van meer dan de wind, waardoor oorlogsschaarste hen niet meteen zal vellen. En als zij met de eerste tekenen worden geconfronteerd, vertellen zij elkaar nog laconiek het verhaal van hun voorouders, die op een dag ook oog in oog met een oorlog stonden: 'Die trokken zich gewoon voor heel lange tijd terug in een bos, en toen ze er weer uitkwamen was de oorlog voorbij.'

 
DVD details:
Regie: Tony Gatlif
Label: Contact Film

Cast: James Thiérrée, Marie-Josée Croze, Matthias Laliberté

Herkomst: Frankrijk, 2009

Speelduur: 111 minuten

Geluid: Frans / Roma Dolby Digital

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 
ELENA
 

Elena en Vladimir vormen een koppel met elk een andere achtergrond. Vladimir is rijk, hard, egoïstisch en afstandelijk, Elena werkte in een ziekenhuis als verpleegster en is een volgzame, zorgzame vrouw. Ze hebben elkaar pas laat in het leven ontmoet in het ziekenhuis en wonen in het luxe appartement van Vladimir in Moskou. Beiden hebben kinderen uit een vorige huwelijk. Elena's zoon is werkloos en niet in staat om zijn gezin te onderhouden en een school te kunnen betalen voor zijn oudste zoon, vooral omdat hij meer interesse heeft voor de alcoholische inhoud van de koelkast. Daarom vraagt hij zijn moeder telkens weer om geld. Vladimir keurt Elena's financiële betrokkenheid bij haar zoon af en wil geen geld in deze bodemloze put stoppen. Zijn eigen dochter Katia is een losbandige jonge vrouw die een erg afstandelijke relatie met haar vader heeft. Na een hartaanval belandt Vladimir in het ziekenhuis. Een korte maar tedere reünie met zijn dochter zorgt ervoor dat Vladimir haar aanduidt als enige erfgenaam van zijn fortuin. Elena's hoop om haar zoon financieel te kunnen blijven bijstaan wordt daardoor erg onzeker.

 

Winnaar van de Speciale Juryprijs van de Un Certain Regard-selectie op het filmfestival van Cannes

Winnaar van de Grote Prijs op het filmfestival van Gent

 

DVD details:

Regie: Andrej Zvjagintsev

Label: Contact Film (Nederland) / Imagine Film (Vlaanderen)

Cast: Nadezhda Markina, Andrej Smirnov, Yelena Lyadova

Herkomst: Rusland, 2011

Speelduur: 109 minuten

Geluid: Russisch Dolby Digital 5.1

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld - de Vlaamse versie bevat ook Franse ondertitels

Releasedatum: 16 oktober 2012

 

Extra's:

• Interview met de regisseur (32 min.),

• Trailer
 
11 FLOWERS
 

Wang Han is elf jaar en groeit op tijdens de Culturele Revolutie op het platteland van China. Het kalme, alledaagse leven, waarin de volwassenen in de fabriek werken en de kinderen naar school gaan, wordt verstoord wanneer tijdens het spelen Wangs nieuwe, met veel moeite gemaakte overhemd wordt gestolen. De dader is een ontsnapte, van moord verdachte man, die aan de jongen vraagt om hem uit de brand te helpen. Het gevoelige coming-of-age drama 11 Flowers - een levendig portret van China tijdens de Culturele Revolutie - is Wang Xiaoshuai's meest autobiografische en toegankelijke film. Eerder regisseerde de onafhankelijke filmmaker onder meer Shanghai Dreams, Drifters, Beijing Bicycle, So Close To Paradise, Frozen en The Days.

 
DVD details:

Regie: Wang Xiao-Shuai

Label: Imagine

Cast: Liu Wenqing, Wang Jingchun, Yan Ni

Herkomst: China / Frankrijk, 2011

Speelduur: 110 minuten

Geluid: Chinees Dolby Digital 5.1

Beeld: 16:9

Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 
10 TO WATCH BOX 2
 

10 To Watch is een serie binnen het dvd-label Tiger Releases van het International Film Festival Rotterdam: een gevarieerde, wereldwijde selectie van tien festivalfilms, merendeels bekroond met prijzen en vertoond in de Tiger Awards Competitie of Bright Future. Deze box bevat de tweede reeks van vijf titels. De eerste box bevatte: Bad Posture, Winter Vacation, Tilva Rosh, Hospitalité en Gromozeka.

 
IF THE SEED DOESN'T DIE

Tegen de achtergrond van een somber en corrupt Balkan speelt dit verhaal van twee vaders. De een is op zoek naar het lijk van zijn verongelukte zoon, de ander naar zijn dochter die in de prostitutie is beland. De dramatische situaties worden door Dragin (Tiger Award-winnaar 2002) doorspekt met zwarte humor.

 

Winnaar Dioraphte Award IFFR 2011 (Publieksprijs Hubert Bals Fonds)

 

Regie: Sinisa Dragin

Herkomst: Roemenië, Servië, Oostenrijk, 2011

Speelduur: 115 minuten

 

JE SUIS UN NO MAN'S LAND

Na een concert in zijn geboortestreek en een bizarre nacht bij een groupie belandt zanger Philippe bij toeval weer eens bij zijn ouders. Het lukt hem vervolgens niet meer daar weg te komen. Een betovering houdt hem tegen. Is het de ornitholoog die 's nachts opereert? Een vrolijke komedie.

 

Regie: Thierry Jousse

Herkomst: Frankrijk, 2011

Speelduur: 92 minuten

 
NORTEADO

Subtiel, ingetogen speelfilmdebuut waarin de Mexicaan Andres verschillende pogingen onderneemt om illegaal de grens met Amerika over te steken. Intussen sluit hij vriendschap met twee vrouwen die hem wat werk en een slaapplek geven in een winkeltje, precies naast de enorme muur die hem van zijn doel moet weerhouden.

 

Winnaar prijs Nederlandse filmcritici IFFR 2010

 

Regie: Rigoberto Perezcano

Herkomst: Mexico, Spanje, 2010

Speelduur: 94 minuten

 

FLEURS DU MAL

Bruisend en energiek liefdesverhaal van een vrije jongen die zich al dansend door Parijs beweegt en een Iraans meisje dat als balling in de lichtstad verblijft. Via media als YouTube, Twitter en Facebook volgen ze de situatie in Iran en elkaar. Rebellerend speelfilmdebuut van David Dusa.

 
Regie: David Dusa

Herkomst: Frankrijk, 2010

Speelduur: 100 minuten

 
SHANGHAI TRANCE

Jonge Nederlandse regisseur maakte een (bijna) helemaal Chinese film. In een stad waar alles nieuw is, is een buitenstaander in ieder geval niet meer verdwaald dan de locals. Filmisch portret van het moderne leven in megastad Shangahi bestaat uit drie afzonderlijke verhalen over dromen en liefdes van twintigers.

 

Genomineerd voor Tiger Award 2008

 

Regie: David Verbeek

Herkomst: Nederland, China, 2008

Speelduur: 120 minuten

 
DVD details:

Label: Tiger Releases

Speelduur: 521 minuten in totaal

Beeld: 16:9

Geluid: Dolby digital

Nederlands en Engels ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 
GRANDMA LO-FI
 

Op de prille leeftijd van 70 jaar besluit Sigríður Níelsdóttir muzikant te worden. Vanuit haar huiskamer neemt zij muziek op en brengt in 7 jaar 59 albums en meer dan 600 gevarieerde en excentrieke composities uit. Hoofdingrediënten voor haar liedjes betreffen Casio keyboards, het gespin en gekir van haar huisdieren, keukengerei en gevonden speelgoed. Al spoedig werd grootmoeder Lo-Fi een gewaardeerd en geëerd cultfiguur in de IJslandse muziekwereld. Grotendeels gedraaid op Super-8 en 16mm film brengen de drie debuterende filmmakers naast een kijkje in grootmoeders ambient kookboek ook het levensverhaal van IJslands meest muzikale oma naar voren. Opgenomen over een periode van 8 jaar zien we Níelsdóttir in haar meest creatieve momenten. De gebruikelijke talking heads maken in dit origineel gestileerde filmverslag plaats voor muzikale hommages door onder meer leden van de experimentele IJslandse muziekgroep Múm.

 
DVD details:

Regie: Orri Jónsson Kristín, Björk Kristjánsdóttir, Ingibjörg Birgisdóttir

Label: Tiger Releases

Herkomst: IJsland / Denemarken, 2011

Speelduur: 62 minuten

Geluid: Deens Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands en Engels ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 
Extra's:
• Trailers
 
5 BROKEN CAMERAS
 

Emad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden. In die eerste dagen waarin het verzet op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren. Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld helpen, maar de strijd wordt grimmiger, er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles, en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking.

 

Winnaar van verschillende internationale filmprijzen, zoals de Sundance Directing Award for World Documentary, IDFA Special Jury Award en de IDFA Audience Award

 
DVD details:
Regie: Emad Burnat / Guy Davidi
Label: IDFA's Delicatessen

Herkomst: Palestina / Frankrijk / Israël / Nederland, 2011

Speelduur: 90 minuten

Geluid: Hebreeuws Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 
GOZARAN - TIME PASSING
 

De Iraanse componist Nader Mashayekhi, wonend in Wenen, wordt in 2005 gevraagd het Symfonieorkest van Teheran te leiden. Omdat de positie van westerse klassieke en hedendaagse muziek onder het islamitische regime niet erg sterk is, weet hij dat het een zware taak zal zijn. Hij gaat de uitdaging aan en vertrekt naar Iran. Zoals hij zegt: "met een koffer met slechts één ding erin: mijn droom om in mijn thuisstad muziek te maken". Amper twee jaar later is hij weer terug, met in zijn koffer de brokstukken van zijn droom. Frank Scheffer volgt de gedreven componist bij repetities in Teheran, wandelend door o.a. een desolaat woestijnlandschap op zoek naar inspiratie voor nieuwe composities en uitdagende uitvoeringen, en in Wenen terugkijkend op zijn tijd in Iran. Politieke verwikkelingen zijn alleen impliciet in de film verwerkt. De filmmaker kiest voor fraaie beelden in een contemplatieve sfeer, waarin de stem van Mashayekhi klinkt als een monologue interieur. Hij kijkt terug op zijn leven en filosofeert over de betekenis van muziek en poëzie, en de onmogelijke, maar ongebroken liefde voor zijn geboorteland.

 
DVD details:

Regie: Frank Scheffer

Label: Cinema Delicatessen

Herkomst: Iran / Oostenrijk, 2011

Speelduur: 87 minuten

Geluid: Farsi / Duits Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 

Extra's:

• Trailer
     
LOLA
 

Twee bejaarde vrouwen spelen de hoofdrol in deze confronterende film over het harde dagelijkse leven. Oma Sepa en oma Puring arriveren beiden in het politiebureau. De één komt er om haar vermoorde kleinzoon te identificeren, de ander bezoekt haar kleinzoon; de verdachte die net is opgepakt voor de moord. Voor woede of verdriet is geen plaats in het leven van de twee straatarme vrouwen: zij worden volledig opgeslokt door de praktische en financiële consequenties van het delict. De grootmoeder van de vermoorde Arnold moet een overlijdenscertificaat loskrijgen en het verzekeringsgeld van zijn werkgever innen om een kist te kunnen kopen. De grootmoeder van Mateo moet in de straten van Manilla het geld bij elkaar zien te verdienen voor de borgtocht van haar kleinzoon. Brilliante Mendoza (1960, San Fernando, Filippijnen) studeerde af aan de universiteit van Santo Tomas in Manilla en begon zijn carrière als production designer bij film, televisie, theater en televisiecommercials. Serbis (2008) werd genomineerd voor de Gouden Palm van het Cannes-filmfestival. Het was de eerste Filippijnse film in 24 jaar die meedeed aan de competitie in Cannes. Lola viel een nominatie voor de Gouden Leeuw van het filmfestival in Venetië (2009) ten deel en Kinatay won de prijs voor beste regie van het Cannes-filmfestival, waar de film ook genomineerd werd voor de Gouden Palm. Daarnaast ontving Mendoza tal van eervolle onderscheidingen op festivals in de Aziatische en Arabische wereld.

 

Nominatie Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië

 
DVD details:

Regie: Brillante Mendoza

Label: Eye
Cast: Anita Linda, Rustica Carpio, Tanya Gomez

Herkomst: Filippijnen / Frankrijk, 2009

Speelduur: 110 minuten

Geluid: Filippijns Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 

Extra's:

• Trailers,

• Interview
 
KINATAY
 

De straatarme Peping studeert criminologie en wil niets liever dan bij de politie werken en met zijn vriendin Cecille trouwen. Daarvoor ontbreekt hem echter het geld en Peping klust daarom links en rechts wat bij. Op een dag krijgt hij het voorstel om als een soort stage mee te werken aan een politieklus die flink wat geld opbrengt. Hoewel Peping twijfelt, besluit hij het risico te nemen en mee te gaan op een nachtelijke trip door de straten van Manilla. De klus blijkt een regelrechte rit naar de hel. Brilliante Mendoza (1960, San Fernando, Filippijnen) studeerde af aan de universiteit van Santo Tomas in Manilla en begon zijn carrière als production designer bij film, televisie, theater en televisiecommercials. Serbis (2008) werd genomineerd voor de Gouden Palm van het Cannes-filmfestival. Het was de eerste Filippijnse film in 24 jaar die meedeed aan de competitie in Cannes. Lola viel een nominatie voor de Gouden Leeuw van het filmfestival in Venetië (2009) ten deel en Kinatay won de prijs voor beste regie van het Cannes-filmfestival, waar de film ook genomineerd werd voor de Gouden Palm. Daarnaast ontving Mendoza tal van eervolle onderscheidingen op festivals in de Aziatische en Arabische wereld.

 

Prijs voor Beste Regie, Cannes 2009

 
DVD details:
Regie: Brillante Mendoza
Label: Eye

Cast: Coco Martin, Maria Isabel Lopez, Julio Diaz

Herkomst: Filippijnen / Frankrijk, 2009

Speelduur: 105 minuten

Geluid: Filippijns Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 
Extra's:
• Trailer
 

SELECTED SHORTS #14: DE BESTE VLAAMSE KORTFILMS VAN 2012

 

Deze bonte verzameling nieuwe kortfilms is een heuse "best of the fests". De Vlaamse kortfilm scheert immers hoge toppen in het filmfestivalciruit, met talloze selecties en een reeks prestigieuze prijzen op het palmares. De selectie bevat o.m. Dura Lex (Anke Blondé, winnaar van o.m. de Award for Best Narrative Short @ Palm Springs Shortsfest (USA) en de Prijs van de Jury voor Beste Vlaamse Kortfilm op het Int. Kortfilmfestival Leuven), You Will Find It (Jessie De Leeuw, met een schitterende Eva Van der Gucht in de hoofdrol; de film won o.m. De Humo Award), Nuru (Michael Palmaers, winnaar Award for Best Animation @ Palm Springs ShortFest (USA) en Broeders (Adil El Arbi & Bilall Fallah, winnaar Beste Kortfilm op het Filmfestival Gent, winnaar Publieksprijs op het Int. Kortfilmfestival Leuven, winnaar VAF Wildcard 2012). Kortom, op Selected Shorts #14 geeft een nieuwe generatie filmmakers een staaltje van hun kunnen en bieden zo een unieke blik op de toekomst van de Vlaamse film.

 
DVD details:

Label: Selected Shorts

Herkomst: België, 2011-2012

Speelduur: 120 + 106 minuten

Geluid: Arabisch / Engels / Nederland / Oekraïens / Russisch / Spaans 2.0

Beeld: 16:9 / 4:3

Nederlands en Engels ondertiteld

Releasedatum: 16 oktober 2012

 

Extra's:

• Twee animatiefilms

     

HOW MUCH DOES YOUR BUILDING WEIGH, MR. FOSTER?

 

How Much Does Your Building Weigh, Mr. Foster? is een schitterend portret van de beroemde Britse architect Norman Foster. De documentaire toont Fosters ambitie met zijn ontwerpen de kwaliteit van het leven te verhogen. We zien het begin van zijn carrière en de wijze waarop zijn dromen en invloeden inspiratie waren voor enkele van 's werelds grootste en meest indrukwekkende gebouwen: de koepel van de Rijksdag, de gigantische luchthaven van Beijing, het Hearst gebouw in New York, de befaamde 'Augurk' van Londen, Masdar City in Abu Dhabi, en 's werelds hoogste brug in Millau zijn slechts enkele van zijn ontwerpen. De kijker maakt in de documentaire kennis met de bijzondere eigenschappen van Fosters magistrale bouwwerken en ziet hoe deze tot stand zijn gekomen.

 
DVD details:

Regie: Carlos Carcas / Norberto López Amado

Label: Cinema Delicatessen

Herkomst: Spanje / Engeland, 2011

Speelduur: 78 minuten

Geluid: Engels Dolby Surround 2.0

Beeld: 16:9

Nederlands ondertiteldUIT HET ARCHIEF