:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: 25 JAAR IDFA'S DELICATESSEN
PERSBERICHT: 25 JAAR IDFA'S DELICATESSEN
Bron: Filmfreaks - Datum: 2012-10-28 - Geplaatst door: Werner
Filmfreak Distributie heeft het genoegen om de release van de dvd-box IDFA 25 Jaar aan te kondigen. Deze speciale jubileumbox herbergt vijf recente, hooggewaarde documentaires.

25 jaar IDFA betekent 25 jaar documentaires! Documentaires die zijn geselecteerd vanuit de hele wereld waarbij alle genres aan bod zijn gekomen. In die 25 jaar heeft IDFA meer dan 5000 creatieve documentaires vertoond en hebben bijna 2 miljoen mensen een kaartje gekocht om die films bij IDFA te zien. IDFA staat voor kritische, maatschappelijk relevante en urgente films van hoge artistieke kwaliteit, waarin de filmmaker zijn persoonlijke visie zorgvuldig heeft vormgegeven. Hiermee is IDFA de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een wereldvermaard documentaire-instituut. Het is eenvoudigweg onmogelijk om 25 jaar IDFA samen te vatten in vijf films. Deze box bevat een kleine selectie van al het moois dat IDFA heeft voortgebracht, het zijn stuk voor stuk films die het IDFA-keurmerk van harte verdienen.

Deze box bestaat uit de documentaires 5 Broken Cameras, Armadillo, Colony, Planet Of Snail en Stand Van De Sterren. Lees hieronder meer over deze films.

5 BROKEN CAMERAS

Emad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden.

Regie: Emad Burnat / Guy Davidi
Herkomst: Palestina / Frankrijk / Israël / Nederland, 2011
Speelduur: 90 minuten
Geluid: Hebreeuws / Arabisch
Nederlands ondertiteld

ARMADILLO

Begin 2009 wordt de jonge Deen Mads voor zes maanden uitgezonden naar kamp Armadillo in de beruchte Afghaanse provincie Helmand. Wederopbouw in de kerntaak, maar dat boeit hem niet: oorlog betekent voor Mads in de eerste plaats spanning en avontuur. Tijdens een vuurgevecht maakt het bataljon zich schuldig aan buitensporig geweld. Beelden van de jonge militairen, high na een gewonnen confrontatie, kunnen het imago van de vredesmissie schaden. Als het thuisfront er lucht van krijgt, slaat de ontreddering in het kamp toe.

Regie: Janus Metz
Herkomst: Denemarken, 2010
Speelduur: 100 minuten
Geluid: Deens
Nederlands en Frans ondertiteld

COLONY

Colony is een feest voor het oog. Micro-opnames van bijen, bloemen en bomen, imkers en kunstzinnig gestapelde bijenkasten zijn op indringende manier in beeld gebracht. De bijenhouders zijn met hun miljoenen bijen agrarisch Amerika behulpzaam. Bijen spelen een cruciale rol in de land- en tuinbouw en dus in de voedselketen, want zonder hen geen bevruchting, zonder bevruchting geen oogst. De bijenhouders zijn echter getroffen door een angstaanjagend fenomeen: Colony Collapse Disorder (CCD), bijenkoloniën die uitzwermen en niet weer terug komen bij hun volk. Dit brengt niet alleen hun beroep in gevaar, maar ook de voedselproductie.

Regie: Carter Gunn / Ross McDonnell
Herkomst: Verenigde Staten / Ierland, 2009
Speelduur: 82 minuten
Geluid: Engels
Nederlands onderiteld

PLANET OF SNAIL

Al van kinds af aan is Young-Chan doof en blind. Hij heeft moeite een plek te vinden tussen andere mensen tot hij Soon-Ho, zelf kampend met een lichamelijke handicap, ontmoet. Young-Chan en Soon-Ho trouwen en zij leert hem communiceren met de buitenwereld via een unieke communicatiemethode waarbij zij elkaar zachtjes op de vingers tikken.

Regie: Seung-Jun Yi
Herkomst: Korea / Finland / Japan, 2011
Speelduur: 87 minuten
Geluid: Koreaans
Nederlandse ondertiteld

STAND VAN DE STERREN

Grootmoeder Rumidjah, een belijdend christen, is vanuit het drukke Jakarta bij haar vriendin Tumisah op het platteland gaan wonen. Zoon Bakti haalt zijn moeder terug naar de stad, omdat het opvoeden van zijn nichtje Tari hem zwaar valt. De hele familie ziet in de pientere Tari de enige mogelijkheid om ooit de sloppenwijk van Jakarta te kunnen ontvluchten. Maar dit zorgt ook voor grote spanningen binnen de familie.

Regie: Leonard Retel Helmrich
Herkomst: Nederland, 2010
Speelduur: 119 minuten
Geluid: Bahasa Indonesia
Nederlands ondertiteld

IDFA 25 Jaar Box
Label: IDFA's Delicatessen
Releasedatum: 13 november 2012