:: NIEUWS ::
PERSBERICHT: RELEASES SEPTEMBER-OKTOBER 2015
Bron: Homescreen - Datum: 2015-08-13 - Geplaatst door: Werner
THE SUMMER OF SANGAÏLÉDe 17-jarige Sangaïlé is gefascineerd door stuntvliegen maar heeft ook last van hoogtevrees. Hierdoor heeft ze nog nooit in een cockpit plaats durven nemen. Tijdens een zomerse stuntvliegshow in de buurt van haar ouders vakantiehuis ontmoet ze Auste, een lokaal meisje dat in tegenstelling tot Sangaïlé vol in het leven staat. Als de twee meisjes dichter naar elkaar toe groeien vertelt Sangaïlé haar meest intieme geheim.
Quotes & Awards:
Winner of the directing prize in Sundance’s international dramatic competition
Regie: Alanté Kavaïté
Releasedatum: 3 september 2015
SHIRLEY - VISIONS OF REALITY
Shirley: Visions Of Reality brengt dertien van Edward Hoppers beroemdste schilderijen tot leven en is tegelijkertijd een vertelling over de politiek geëngageerde Amerikaanse actrice Shirley, die de loop van de geschiedenis hoopt te beïnvloeden. Woelige jaren trekken voorbij in de scherpe lijnen, kleuren en lichtval van Hoppers emblematische opnamen van het Amerikaanse leven.
Quotes:
…alles klopt exact…even verrukkelijk als vervreemdend resultaat…fabuleus uiterlijk…magisch…prachtig… zachte bedwelmende zomerdroom (**** De Volkskrant)
Veel meer dan levende schilderijen…meer dan prachtig… (**** NRC Handelsblad)
Wonderlijk mooi.... buitengewoon fraaie stilering... Een langzaam naderbij sluipende stille ontroering… (**** De Filmkrant)
Regie: Gustav Deutsch
Releasedatum: 3 september 2015
CHARLIE'S COUNTRY
De teloorgang van de Aboriginal gemeenschap in Australië is het onderwerp van Charlie’s Country. Terwijl zijn vrienden werkloos hun dagen doorbrengen met drinken, probeert Charlie (David Gulpilil) de tradities van zijn volk in stand te houden. Jagen, overleven in de bush, luisteren naar het land. Maar telkens weer loopt hij tegen de voor hem onbegrijpelijke regels van de blanke overheid aan. En anders wel tegen zijn eigen zwaktes. De in Nederland geboren regisseur Rolf de Heer kent de tragische geschiedenis van de Aboriginals als geen ander. Hij maakte er eerder de prachtige films The Tracker en Ten Canoes over. Het besef dat Charlie’s Country deels het schrijnende verhaal van acteur Gulpilil (Rabbit Proof Fence) zelf vertelt, maakt de film extra authentiek en ontroerend. De Heer houdt de toon licht, maar laat ook zien dat de oorspronkelijke bewoners van Australië vreemdelingen op hun eigen continent zijn geworden. Bekroond met de acteursprijs van de Un Certain Regard-sectie in Cannes 2014
Quotes:
**** de Volkskrant:
“Charlie's Country is een knap psychologisch portret, maar ook een scherpe aanklacht tegen de Australische maatschappij.”
“Het is vooral Gulpilils iconische verschijning die Rolf de Heers film tot een meesterwerk maakt.”
“prachtige camerawerk op, dat de outback voorstelt als een bedrieglijk paradijs.”
**** NRC:
“Charlie’s Country, een film die blijft boeien dankzij Gulpilils charisma.”
“Geen slachtoffer, geen tragische held, maar een ontwortelde. De Heers humor en Gulpilils zelfspot houden het licht. Niet elk probleem los je op, soms modder je door.”
**** Trouw:
“Charlie wordt schitterend gespeeld door co-scenarist David Gulpilil”
“Prachtig beeld van de strijd van de Aboriginals”
**** VPRO Gids / Cinema:
“Uiteindelijk is het dan ook Gulpilil, die met zijn hele ziel en zaligheid de pijn van zijn personage belichaamt, die Charlie’s Country onvergetelijk maakt.”
“even fantastisch is de geluidsband met kraakheldere vogelen insectengeluiden”
**** de Filmkrant:
“Het is een intense, beklijvende rol, die Gulpilil terecht de prijs voor beste acteur opleverde in Cannes”
Regie: Rolf de Heer
Releasedatum: 10 september 2015
TEN CANOES
Tien Aboriginals zijn met zelfgemaakte kano’s op ganzenjacht in Noord-Australië. Een van de jagers is de jonge Dayindi (Jamie Gulpilil). Hij is verliefd op een van de vrouwen van zijn oudere broer Minygululu. Om hem duidelijk te maken dat zoiets tegen alle wetten van de stam ingaat, vertelt Minygululu zijn broer een oeroud verhaal... Een verhaal dat enkele dagen in beslag neemt om te vertellen. Een verhaal over een verkeerde liefde, ontvoering, ruzie en eerwraak... De met prijzen overladen Ten Canoes is een unieke film: het is de eerste film die volledig in een van de talen van de Aboriginals is opgenomen. De cast bestaat uitsluitend uit Aboriginals. Het Australisch Film Instituut (AFI) reikt jaarlijks prijzen uit aan de beste nationale films en televisie. Afgelopen jaar verzilverde Ten Canoes maar liefst zes van de zeven nominaties, waaronder die voor beste speelfilm en beste regie voor de in Nederland geboren regisseur Rolf de Heer.
Quotes:
“Een heel poëtische film, sensueel, humoristisch, tragisch, intrigerend en heel uniek.” - Knack Focus Special;
"Geweldige vertelling van een goed verhaal" - Trouw;
"Overdonderend" - NRC Handelsblad
"Verrassende en boeiende film" - De Morgen
Regie: Rolf de Heer
Releasedatum: 10 september 2015
GETTING GO
Tanner, een nerdy filmmaker wil een documentaire maken over het nachtleven van New York. Maar eigenlijk wil hij vooral iemand ontmoeten waar hij een flinke cyber-obsessie voor heeft: een zeer aantrekkelijke go-go danser (gespeeld door een real-life go-go danser). We volgen de twee door de stad, bars, dakterrassen, huiskamers en ja uiteindelijk ook de slaapkamers. Naarmate het project vordert, slaat het machtsevenwicht tussen de twee mannen om... Een buitengewoon spannende, intrigerende, sexy en vernieuwende mix tussen speelfilm en documentaire die ook nog eens tot nadenken stemt.
Quotes:
The future of gay cinema looks very promising indeed when new work like this is being made... and finding the audience it deserves. ***** (the Gayuk)
Regie: Cory Krueckeberg
Releasedatum: 10 september 2015
ATLANTIC.
De jonge Marokkaanse visser Fettah (Fettah Lamara) kan zich meten met de beste Europese surfers die zijn dorp jaarlijks aandoen. Wanneer hij verliefd wordt op de Nederlandse Alexandra (Thekla Reuten), wordt hij pas echt geconfronteerd met de enorme kloof die gaapt tussen hem en zijn leeftijdsgenoten uit West-Europa. Hij besluit om langs de Atlantische kust van Marokko naar Europa te windsurfen. Maar de tocht van 900 km over de onvoorspelbare oceaan is vol gevaren. In majestueuze beelden toont regisseur Jan-Willem van Ewijk zowel de nietigheid als de kracht van het individu. Atlantic. is de meesterproef van een groot visueel verteller.
Quotes:
**** de Volkskrant:
“Atlantic. is op zijn best als Fettah op zee is en schitterend wordt gefilmd door cameraman Jasper Wolf.”
“Rauw realisme en paradijselijkheid lopen hier naadloos in elkaar over. Atlantic. romantiseert, maar gaat ook over romantiseren - over die drang om over de horizon te kijken, die nu eenmaal de mens eigen is.”
**** NRC en nrc.next:
“De prachtig visuele shots moet je absoluut op een groot scherm gaan zien.”
“Bloedmooi”
**** Trouw:
“Beeldschone en pregnante beelden”
**** VPRO Cinema/Gids:
“prachtige, dromerige, melancholieke film”
**** de Filmkrant:
“Atlantic. drukt je met je neus op het feit dat iedere immigrant zijn eigen, unieke verhaal heeft.”
“Het is een schitterende reis. (…) Een gladde, stille oceaan. Opstekende wind. Rollende golven, opspattende golven... Je voelt de enorme kracht van de zee én Fettahs kalmte en beheersing.”
*** Het Parool:
“schitterend geschoten”
“Van Ewijk legt een mooi verband tussen de vrijheid die de zeiler op het open water voelt en die echte vrijheid; waarbij je kunt gaan en staan waar je wilt”
Regie: Jan- Willem van Ewijk
Met: Thekla Reuten, Fettah Lamara
Releasedatum: 17 september 2015
EISENSTEIN IN GUANAJUATO
In 1931 duikt Sergej Eisenstein, wereldbefaamd regisseur van films als Battleship Potemkin en Strike, op in Mexico. Hij zoekt er inspiratie na een mislukt Hollywood-avontuur, maar in plaats daarvan vindt hij de liefde. In zijn enige pak, met 25 dollar op zak, laat Eisenstein zich onderdompelen in de Mexicaanse cultuur waar Eros & Thanatos, seks en dood, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn gids in Guanajuato wordt ook de gids van zijn seksuele bevrijding. Ondertussen is Rusland nooit ver weg. Peter Greenaway heeft met Eisenstein In Guanajuato een hoogtepunt in zijn veelzijdige oeuvre geschapen. Naast een ode aan een van de grote vernieuwers van de cinema is zijn film een lofzang op de kunstenaar als vrije geest. Speels, provocerend en oergeestig toont Eistenstein In Guanajuato Greenaway in topvorm.
Quotes:
**** (Volkskrant)
"Het indrukwekkende camerawerk en de slimme montage zijn speels, passend bij de grillen van zijn fictieve Eisenstein. Die is geniaal, gulzig en vlezig, gefascineerd door seks en dood."
"Een vermakelijk, flamboyant drama"
**** (Trouw)
"Met Eisenstein In Guanajuato levert [Greenaway] een geestig en liefdevol portret af van een kunstenaar die in den vreemde doodziek wordt van mescal en leert dansen met skeletten."
**** (Telegraaf)
"Een uiterst vermakelijke en flamboyante biopic."
Regie: Peter Greenaway
Met: Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata
Releasedatum: 17 september 2015
THEEB
Voor het bedoeïenkind Theeb (Jacir Eid) vervult zijn oudere broer Hussein de rol van vader. Wanneer deze tijdens de eerste wereldoorlog een Britse officier door de woestijn moet leiden, volgt Theeb hen stiekem. De tocht loopt uit op een drama, waarbij de jongen moederziel alleen tegenover zijn vijanden komt te staan: een roversbende én de onbarmhartige woestijn. Maar Theebs naam betekent niet voor niets ‘wolf.’ Overleven waar anderen sterven zit de bedoeïenen in het bloed. Theeb is het meervoudig bekroonde regiedebuut van de in Engeland geboren regisseur Naji Abu Nowar. De cineast voegt elementen uit de western en de avonturenfilm samen tot een spannende ode aan een trots woestijnvolk. Door op cruciale momenten voor een onverwachte wending te kiezen, houdt hij de film tot het einde toe verrassend. Theeb werd opgenomen rond Wadi Rum, het gebied wereldberoemd gemaakt door Lawrence Of Arabia. Bergformaties als kathedralen dragen bij aan de majestueuze atmosfeer van dit exceptionele debuut.
Regie: Naji Abu Nowar
Met: Jacir Eid, Jack Fox, Hassan Mutlag, Marji Audeh, Hussein Salameh
Releasedatum: 1 oktober 2015
DUKE OF BURGUNDY
In een statig landhuis leven twee vrouwen samen. Op het eerste gezicht is Cynthia (Sidse Babett Knudsen) een aristocratische entomoloog die haar huishoudster Evelyn (Chiara D’Anna) vernedert en bestraft voor het kleinste vergrijp. Maar de straf is onderdeel van een zorgvuldig seksueel rollenspel dat zich dagelijks herhaalt. In werkelijkheid zijn Cynthia en Evelyn verwikkeld in een sadomasochistische relatie en is hun machtverhouding een stuk complexer dan die van meesteres en slavin. In The Duke Of Burgundy gunt regisseur Peter Strickland ons een blik achter het masker van de SM. Zij uitgangspunt mag dan een ode zijn aan de erotische cinema van Walerian Borowczyk, zijn uitwerking is volstrekt uniek. Want wat als een van de partners uitgekeken raakt op het rollenspel? The Duke Of Burgundy biedt een betoverend kijkspel van schoonheid, emotie en sensualiteit. Met Knudsen (Borgen) heeft de film een blikvanger, vergelijkbaar met Charlotte Rampling in The Night Porter.
Quotes:
de Filmkrant ****1/2
"The Duke Of Burgundy is een perfect gestileerde retrofilm zonder knipogen, over een lesbische sm-relatie waarbij de rollen tussen de twee vrouwen op subtiele wijze omdraaien."
de Volkskrant ****
“The Duke Of Burgundy ontpopt zich meer en meer als extreem zintuiglijke cinema, alles in de vormgeving van de jaren zestig.”
“[Strickland] beschouwt zijn personages met humor en compassie en steunt daarbij op twee fantastische actrices.”
Het Parool ****
"Stricklands fraaie stijlmiddelen en de sensuele muziek van Cat's Eyes zijn niet alleen een traktatie voor kenners van de Europese erotische cinema van weleer; ze geven de film ook een heerlijk bedwelmend en dromerig karakterdat heden helaas een schaars goed is geworden."
VPRO Gids ****
"Aangrijpend, smaakvol en vooral heel melancholiek."
Regie: Peter Strickland
Met: Sidse Babett Knudsen, Chiara D'Anna, Fatma Mohamed
Releasedatum: 1 oktober 2015
NELSON NO5
De vijfde symfonie van Dmitri Sjostakovitsj uit 1937 is een emotioneel en beladen meesterwerk. De Russische componist moest het vertrouwen van dictator Jozef Stalin terugwinnen en tegelijk zijn persoonlijke signatuur zien te behouden. De Letse dirigent Andris Nelsons (1978) snapt als geen ander die twee gezichten van De Vijfde. Als kind leefde hij onder een communistisch regime waar geen plek was voor eigenzinnigheid, maar waar muzikaal talent wel werd gestimuleerd. In dit fascinerende portret van regisseur Carmen Cobos zien we hoe Nelsons heel behoedzaam het Koninklijk Concertgebouworkest zijn wil oplegt. Voor zijn uitvoering van Sjostakovitsj’ Vijfde benadert de aimabele dirigent de symfonie als het gevoelsmens dat hij is: via de emotie in de partituur. Tegelijk toont de film het jachtige leven van een superster. Net zoals een populaire dance deejay verdeelt de jonge dirigent Nelsons zijn schaarse tijd tussen de grootste orkesten ter wereld: Boston, Berlijn, Amsterdam.
Regie: Carmen Cobos
Releasedatum: 1 oktober 2015
IN GRAZIA DI DIO
De financiële crisis heeft ook de Puglia-regio in zuidoost-Italië hard getroffen. Adele (Celeste Casciario) kan het kledingatelier dat ze met haar man runt niet langer draaiende houden. Als hij door een domme actie achter de tralies verdwijnt, is ze niet alleen alles kwijt: ze staat er ook alleen voor. Met haar energieke moeder Salvatrice, luie zuster Maria en lastige dochter Ina betrekt Adele een eenvoudige boerderij. Daar probeert de familie door zelf verbouwde producten te ruilen het hoofd boven water te houden. In het kalme tempo van het Italiaanse platteland vertelt regisseur Winspeare hier het verhaal van een wedergeboorte. Terwijl haar dochter en zuster onhaalbare idealen najagen, weet Adele tegen alle verwachtingen in haar bestaan weer op de rails te krijgen. Tegelijk laat een leven vol teleurstellingen zich niet zo eenvoudig uitwissen. Zeker als een kans op liefde zich aandient. In Grazia Di Dio is een vitaal en authentiek portret van drie generaties vrouwen die langzaamaan beseffen hoe sterk ze samen staan.
Quotes:
**** de Volkskrant
“Onmiskenbare feelgoodfilm met alle bijbehorende ups en downs.”
*** NRC
“In Grazia Di Dio als de positieve keerzijde van de financiële crisis…tegen het consumentisme en voor saamhorigheid”
*** Het Parool
“Over de gevolgen van de economische crisis kun je treurige films maken, maar ook een sociaal sprookje als In Grazia Di Dio.”
Regie: Edoardo Winspeare
Met: Celeste Casciaro, Laura Licchetta, Barbara De Matteis
Releasedatum: 22 oktober 2015
WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY
In deze Britse komedie vertrekken Doug, Abi en hun drie excentrieke kinderen naar de Schotse hooglanden om opa's verjaardag te vieren. Wat een gezellig familieweekend moest worden, loopt uit op een kleine ramp als Doug en Abi krampachtig proberen hun op handen zijnde scheiding verborgen te houden.
Quotes:
"Geestige en vertederende film met het hart op de goede plaats en drie perfect gecaste jonge acteurtjes" - De Telegraaf
"Hilarious..British comedy at its best" - Daily Star Sunday
"Warm, witty and delightful..a real treat"- BBC 5 Live
"The most refreshing British comedy in years"- Magic FM
Regie: Andy Hamilton, Guy Jerkin
Met: Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly
Releasedatum: 22 oktober 2015
Recent nieuws van dezelfde bron
- 2019-03-04 :: PERSBERICHT: RELEASES APRIL 2019
- 2019-01-09 :: PERSBERICHT: WHAT WILL PEOPLE SAY
- 2016-10-03 :: PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2016
- 2016-08-16 :: PERSBERICHT: RELEASES SEPTEMBER 2016
- 2016-07-31 :: PERSBERICHT: RELEASES AUGUSTUS 2016