:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Excesso >> PERSBERICHT: THE SNITCH CARTEL
PERSBERICHT: THE SNITCH CARTEL
Bron: Excesso - Datum: 2016-03-14 - Geplaatst door: Werner
THE SNITCH CARTEL

Narcos en Escobar vertellen maar een kant van het verhaal…
Maak nu kennis met Pablo Escobars gezworen vijanden!

• Met onder andere Manolo Cardona (Narcos), de Golden Globegenomineerde Tom Sizemore (Natural Born Killers, Twin Peaks) en de Oscargenomineerde Adriana Barraza (Babel)
• Gebaseerd op de autobiografie van voormalige drugdealer Andrés López López
• Adaptatie van een enorm populaire Colombiaanse tv-serie
• Voormalige Colombiaanse inzending voor de Oscars
• Belicht het machtigste misdaadsyndicaat ooit
• Over de grootste rivalen van Pablo Escobar
• Met Manolo Cardona (Narcos)

Synopsis
De vroege jaren negentig. Martin González en diens beste vriend, de excentrieke Pepe Cadena (Diego Cadavid), worden al van jongs af aan betrokken bij de drughandel in Cali, de hoofdstad van het Colombiaanse departement Valle del Cauca. Beide jongeren worden daarbij geïnspireerd door Pepe’s broer, de machtige (en rijke) drugbaron Don Oscar (Fernando Solorzano). Omdat de autoriteiten het Calikartel grotendeels met rust laten, wanen Martin en Pepe zich haast onoverwinnelijk. Tijdens het huwelijksfeest van Pepe, worden de gasten onder vuur genomen door de enige natuurlijke vijand van het Calinetwerk: de trawanten van Pablo Escobar en zijn Medillínkartel. De schietpartij doet de plaatselijke regering wakker schieten en ook de Amerikaanse DEA (‘Drug Enforcement Agency’) begint zich met de werkzaamheden te bemoeien.

Na het fragmenteren van de organisaties in Medillín en Cali, wordt het Norte del Vallekartel opgericht, maar Martin wil te snel geld verdienen en begint fouten te maken. Zijn doel: het hart veroveren van zijn jeugdliefde, de bevallige Sofia (Juana Acosta), samen met zijn grootmoeder (gespeeld door topactrice Adriana Barraza) de belangrijkste vrouw in zijn leven. Martin wil de weifelende Sofia de wereld bieden en dan ophouden met dealen. Dat is echter buiten de eisen van de Mexicanen waar hij handel mee drijft, de DEA, afvallige vrienden en allerlei onvoorziene omstandigheden gerekend...

Achtergrond
The Snitch Cartel (oorspronkelijke titel: El Cartel De Los Sapos) is gebaseerd op de autobiografie van ex-drugsbaas Andres López López (geboren op 15 juni 1971), die ondertussen is uitgegroeid tot een bekend mediafiguur. Het verhaal werd ook al verteld in een erg populaire tv-serie die nu dus uitmondt in een langspeelfilm waarin zowel Spaans als Engels wordt gesproken. De fictieve versie van Andres López López heet hier Martin González, maar dat betekent niet dat The Snitch Cartel noodzakelijkerwijs een happy end kent. López zelf groeide op zonder ouders en werd opgevoed door zijn grootmoeder. Op dertienjarige leeftijd reed hij al met een taxi om financieel rond te kunnen komen. Toen hij veertien was, introduceerde een jeugdvriend, de onverantwoordelijke Fernando, hem aan zijn oudere broer, een mágico. Aanvankelijk dacht Andres dat het om een goochelaar ging, maar al snel bleek de man eigenlijk een stinkend rijke drugbaron te zijn.

Het duurde niet lang voor ook López López betrokken geraakte bij het Calikartel. Tegen het einde van de jaren negentig mocht hij zich al bij de rangen van de internationale drugelite rekenen, maar toen zijn organisatie in 2001 door interne disputen dreigde ten onder te gaan, gaf hij zichzelf aan bij de Colombiaanse autoriteiten. Hij werd overgebracht naar een cel in Miami, waarin hij uiteindelijk 20 maanden zou verblijven. Andres zou er naar eigen zeggen een geweten hebben ontwikkeld dat volgens de toonaangevende krant El Pais uitmondde in een ‘exorcisme van 300 pagina’s’: het boek El Cartel De Los Capos, waarin López López zijn lezers als verteller bij de hand neemt en hen het leven schetst van Martin, die verdacht veel lijkt op hemzelf.

Kort nadat de voormalige misdaadbaas de cel verliet, werd hij gecontacteerd door Caracol TV, een Colombiaans televisienetwerk dat ook in Miami actief is. Toen een bestuurslid van uitgeverij Editorial Planeta het resulterende interview zag, wist hij het zeker: het boek dat López López tijdens zijn gevangenschap had geschreven, zou een bestseller kunnen worden. Het duurde nog maar enkele weken voor het contract getekend was. Anno 2016 heeft Andres al verschillende boeken en heel wat scripts voor tv en film op zijn conto.

In karteldrama’s is er, volgens de auteur, ‘actie, drama, jaloezie, macht en teleurstelling: al die elementen samen zorgen ervoor dat verhalen over drughandelaars krachtige en winnende producten zijn… kijkers zijn het beu om verhalen over onmogelijke liefdes te horen, want het echte leven is niet zo.’ Volgens hem is de ‘vreemde aantrekkingskracht’ die verhalen over de bendes die hun land bijna hebben verwoest op het Colombiaanse publiek uitoefenen niet meer dan menselijk. ‘We zijn een van de meest volwassen Latijns-Amerikaanse maatschappijen aan het worden,’ zegt López López, ‘maar we moeten horen wat voor dingen er in dit land aan het gebeuren zijn. Het is belangrijk dat de maatschappij weet wat er echt gebeurd is [tijdens de vele jaren waarin de kartels de natie in hun greep hadden, zodat we kunnen vooruit gaan en zodat we onszelf kunnen begrijpen. Ze moeten verstaan worden zodat onze gemeenschap sterker kan worden.’ Misschien nog veel belangrijker, is dat de man die ooit jaarlijks tienduizenden kilo’s cocaïne doorheen Miami wist te sluizen, volgens de DEA een van de belangrijkste druginformanten ooit is geworden. Ook nu nog riskeren hij en zijn familie represailles van de overblijfselen van het Norte del Vallekartel.

Het kartel uit Cali was samen met dat uit Medillín het machtigste dat Colombia heeft gekend. Miljoenen dollars wisselden haast dagelijks van handen. Dat er nu ook in het westen aandacht wordt besteed aan deze gezworen vijanden van Pablo Escobar, is dus niet verwonderlijk. Dat er kosten noch moeite werden gespaard om de film vorm te geven, evenmin. Zo werd zelfs Adriana Barraza (genomineerd voor talloze prijzen, waaronder een Golden Globe en een Oscar) aangetrokken om de relatief kleine, maar niet onbelangrijke rol van Martins grootmoeder in te vullen, terwijl hoofdrolspeler Maonolo Cardona ook te zien is in Amerikaanse topproducties als Covert Affairs en Narcos en zowel Juana Acosta als Diego Cavadid tot de bekendste acteurs binnen het Latijns-Amerikaanse taalgebied behoren.

Pedro Armendáriz Jr. trad in heel wat Amerikaanse tv-series (waaronder The Love Boat, Knight Rider, Columbo, Acapulco H.E.A.T. en Airwolf) op en maakte zich onsterfelijk in producties als Dogs Of War, License To Kill, Tombstone en de Zorrofilms met Antonio Banderas. Tom Sizemore (genomineerd voor een Golden Globe voor Witness Protection, terwijl hij ook kandidaat was om prijzen te winnen voor zijn rollen in Saving Private Ryan, Black Hawk Down en andere films), een van de hardst werkende acteurs uit de business, zorgt voor de Amerikaanse toets. Een fantastische bezetting voor een film vol vaart, intrige en opzienbarende gebeurtenissen, dus. Dat The Snitch Cartel enkele jaren geleden de Colombiaanse inzending was voor de Oscars, hoeft dan ook niet te verbazen.

Wat de pers schrijft
The Snitch Cartel is een realistische studie van de drugoorlogen die Colombia tijdens de jaren negentig raakten en zelfs als je niet vertrouwd bent met zijn geschiedenis (zoals ik), zal je al snel ontdekken dat je geboeid geraakt door de film. … Wat The Snitch Cartel echt naar een hoger niveau tilt, is de kwaliteit van de vertolkingen. Hoofdrolspeler Manolo Cardona is absoluut de schitterende ster van de film en ik hoop dat we hem in de Verenigde Staten gauw in meer films te zien zullen krijgen omdat hij echt fantastisch is. En zoals ik al zei, is hij niet de enige.’ - Sandrine Sahakians, Film Equals

‘… Carlos Moreno (die ook al verantwoordelijk was voor All Your Dead Ones, dat veel meer binnen het arthousegenre paste) is een expert in het afleveren van … plezier in de vorm van sexy, energetische shoot-‘em-ups. … De door Luiso Berdeio, Juan Camillo Ferrand en Andrés López geschreven film blijft boeien terwijl hij aan een halsbrekende snelheid doorheen de gebeurtenissen waaraan het kartel uiteindelijk zijn bijnaam uit de titel zal ontlenen raast. Sizemore is passend imposant als DEA-agent … terwijl Cardona en Cadavid geloofwaardige chemie hebben als de twee opportunistische vrienden die al snel ontdekken dat ze in een situatie verzeild zijn geraakt waar ze geen controle over hebben. De brede lenstechniek van Mateo Londono oogt geweldig en lijkt schatplichtig aan Steven Soderbergh, vooral in zijn occasioneel gebruik van haast monochrome kleurenpaletten.’ - Boyd van Hoeij, Variety

‘Het ware verhaal van López, rond liefde, verraad en boetedoening in de wereld van cocaïne, is nog nooit verteld in de Engelstalige pers, maar is in feite even dramatisch als de populaire tv-serie die het heeft geïnspireerd.’ - Tim Elfrink, Miami New Times

Artistieke Fiche
Manolo Cardona: Martin González ‘El Fresita’
Juana Acosta: Sofia
Diego Cadavid: Pepe Cadena
Pedro Armendáriz Jr.: Don Modesto
Kuno Becker: Damián
Tom Sizemore: Sam Mathews
Ardriana Barraza: Abuela Isabel

Technische specificities
Releasedatum dvd: 10 maart 2016
Distributie: Excesso Entertainment
Speelduur: ongeveer 102 min.
Taal: Engels en Spaans, Nederlands ondertiteld
Beeldformaat: 16.9 (2.40:1)
Audio: Dolby Digital 5.1

Crew
Regie: Carlos Moreno
Scenario: Luiso Berdejo, Juan Camilo Ferrand, Andrés López
Productie: Juan Carlos Caicedo Rassi, Francisco Cardona, Juan José Cardona, Manolo Cardona, Alvaro Rangel
Muziek: Carlo Siliotto
Cinematografie: Mateo Londono
Montage: Jorge Macaya
 Recent nieuws van dezelfde bron