:: PRIJSVRAAG ::
DVDInfo.be >> Prijsvraag >> APOCALYPSE WORLD WAR II
PRIJSVRAAG: APOCALYPSE WORLD WAR II
Dankzij A-Film konden we 5 dvd's van Apocalypse World War II wegschenken. Alle antwoorden zijn terug te vinden in de besprekingen op DVD Info!


De prijsvraag is afgelopen. De antwoorden waren de volgende:

Vraag 1: In het voorjaar van 1943 slaagt de Amerikaanse marine erin om een Duitse U-boot buit te maken die schijnbaar doelloos op de Atlantische Oceaan ronddobbert. Wegens een kapot radarsysteem heeft de Duitse bevelhebber de vijandelijke schepen niet zien naderen. De Amerikanen besluiten de duikboot niet te vernietigen, maar slepen hem naar een bevriende haven 2000 mijl verderop. Na de oorlog verhuist de U-boot naar een scheepvaartmuseum in de V.S. In welke Amerikaanse stad kan je tegenwoordig die Duitse U-boot uit WOII gaan bekijken?
--> Chicago

Vraag 2: De grootste paramilitaire vrijwilligersorganisatie van Europa tijdens WOII was actief in Finland. Ze bestond uit jonge vrouwen die civiele taken overnamen van jonge mannen die aan het front ingezet werden. De beweging ontstond al in 1920 en groeide begin 1940 tot een vrijwilligersvereniging met maar liefst 242.000 leden. Hoe heette die organisatie?
--> Lotta Svärd

Vraag 3: In 1982 wordt voor het eerst in een Duitse bioscoopfilm een nauwkeurige reconstructie gemaakt van de activiteiten van een ondergrondse weerstandgroep van studenten aan de universiteit van München. Die sprak zich in de periode 1942-43 via vlugschriften uit tegen de nazidictatuur en riep op tot verzet tegen een systeem dat honderdduizenden Joden terechtstelde en minstens zoveel jonge Duitsers de dood in joeg in veldslagen in Rusland, Noord-Afrika en West-Europa. Hoe heette die ondergrondse weerstandgroep van studenten?
--> Die Weisse Rose

Vraag 4: Het Lam Gods van de Vlaamse Primitief Jan Van Eyck (1390-1441) is hét pronkstuk van de Sint-Baafskathedraal in Gent en bovendien één van de grote meesterwerken van de Europese schilderkunst. In 1938 zet Adolf Hitler het Lam Gods op de verlanglijst voor zijn museum in Linz. Pas op 10 mei 1940, de dag van de Duitse invasie in ons land, wordt het Lam Gods in kisten gestopt en richting Vaticaan gestuurd. Maar de missie loopt vertraging op en het altaarstuk raakt niet verder dan Pau waar het uiteindelijk toch in Duitse handen valt. Het meesterwerk van Jan Van Eyck verdwijnt naar een zoutmijn in Oostenrijk. In welke Oostenrijke gemeente ligt die befaamde ondergrondse opslagplaats?
--> Altaussee

En vooraleer we de winnaars bekend maken, toch nog even op het feit drukken dat we altijd (dezelfde) families onder de deelnemers terugvinden die ons tot 25 ingevulde wedstrijdformulieren bezorgen, daarmee de regel negerend dat er per gezin slechts éénmaal mag worden meegedaan. Met veel plezier wissen we in dergelijk geval alle inzendingen van desbetreffende kandidaat, ook de eerste. Iedereen moet een eerlijke kans krijgen.

De volgende personen mogen eerstdaags een dvd van Apocalypse World War II in de brievenbus verwachten:
- Bart Ghielens uit Zoersel
- Nils Haine uit Heverlee
- Pieter Dewagter uit Gooik
- Jaak Walschaerts uit Bonheiden
- Daniel Mortier uit Mechelen

Proficiat aan de winnaars, en aan de rest: binnenkort volgen er weer mooie prijsvragen op deze website. Blijf ons volgen!
Andere recente prijsvragen