:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SANJURO
SANJURO
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-20
FILM
Ergens in een Japans dorp in de bloeiperiode van de samurai is een machtsstrijd aan de gang tussen de regent (plaatsvervanger van de landsheer bij diens afwezigheid) en de schout (hoofd van de politie). Negen jonge samurai die trouw hebben gezworen aan de landsheer, verdenken de regent ervan de macht te willen overnemen en wenden zich tot de schout om dat te voorkomen. Gelukkig verschijnt er op tijd een oudere en meer ervaren samurai, Sanjuro genaamd (Toshiro Mifune), die hun vertelt dat ze de situatie verkeerd inschatten, want dat de schout feitelijk degene is die de macht ambieert. De negen jonge samurai zien zich verplicht op Sanjuro een beroep te doen om de rebellen een halt toe te roepen. Maar de oude samurai heeft het niet makkelijk om de jonge horde onder controle te houden en te voorkomen dat ze zijn plannen door hun naïviteit en roekeloosheid voortdurend in het honderd laten lopen.

Sanjuro is een samuraifilm van een heel aparte soort. Akira Kurosawa heeft er in dit geval voor gekozen een film te maken met alle bekende ingrediënten, maar maakt daarmee een komedie, een lichtvoetig en erg humoristisch verhaal over negen plichtsgetrouwe en tegelijk onhandige krijgers die met hun jeugdig enthousiasme de boel voortdurend in de war sturen. Ze worden daarvoor regelmatig door een brutale, ongemanierde, maar wijze Sanjuro te kijk gezet in vaak zeer hilarische situaties. Toshiro Mifune, de eeuwige steracteur van Akira Kurosawa, speelt voor de zoveelste keer de rol van zijn leven. In dit geval de onverschrokken leermeester en zwaardvechter die voor niks of niemand opzij gaat en die alleen een grote groep tegenstanders te lijf gaat en geen leven spaart. Wat bij de bevrijde echtgenote van de landheer de iets of wat onkiese opmerking uitlokt dat grote samurai eerder het zwaard in de schede houden dan het voortdurend met bloed te besmeuren. Het zet Sanjuro aan tot nadenken, maar zijn negen pupillen brengen hem voortdurend in situaties waaruit hij zich alleen met het zwaard kan redden.

Veel diepgang heeft Sanjuro niet en daar was het Kurosawa ook niet om te doen. Hij wilde vooral tonen dat hij een breed palet van mogelijkheden kon hanteren omtrent het thema samurai, met bruuske wendingen in de verhaallijn, een snelle afwisseling van romantische en gewelddadige scèness, humor en met Toshiro Mifune in toppositie. Via de figuur van Sanjuro /Toshiro Mifune slaagt Kurosawa erin de grootsheid van de samurai, zijn bovenmenselijke kracht, grote spiritualiteit en immens respect voor de erecode in het volle licht te plaatsen. Bij Kurosawa is de samurai wat de goede cowboy is voor John Ford: goudeerlijk, 100 procent betrouwbaar en altijd aan de kant van de benadeelden, degenen die uitgebuit en misbruikt worden.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Sanjuro is vrij goed. Niet alle beschadigingen zijn bijgewerkt en niet alle vuildeeltjes verwijderd, maar het resultaat is aanvaardbaar. Uiteindelijk gaat het om een filmpellicule die meer dan 40 jaar oud is en dus zien we een en ander door de vingers. De film is opgenomen in zwart-wit met beeldformaat 4:3 en het contrast tussen licht een donker is goed, ook in de interieurscènes. De ondertiteling is goed leesbaar en prima geplaatst. De muziek is opvallend aanwezig in deze film. Ze is niet weggedrukt ten voordele van de dialogen en bijgeluiden, maar heeft een duidelijke plaats ter ondersteuning van de actie. Een mengeling van westerse klassieke klanken met deze keer heel veel Japanse wendingen en instrumenten, levert een aparte muziekscore op die ook nog goed en helder klinkt. Het geluid is opgenomen in mono en daar is uiteraard niet zoveel mee te doen in een home cinema-installatie. Maar dat nemen we erbij.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Sanjuro is een lichtvoetige en bij wijlen zeer humoristische film van één van ‘s werelds grootste regisseurs. Voor Kurosawa hoeft het niet altijd zware kost te zijn en in deze film bewijst hij dat een mengeling van actie, detective story en humor niet noodzakelijk een slecht resultaat oplevert. Vooral de krachtige uitstraling van Toshiro Mifune houdt de film op de sporen. Geen diepzinnige film, geen film die lang blijft hangen, een beetje een naïeve film, jawel, maar onderhoudend en in elk geval grappig.

Sanjuro maakt deel uit van de Akira Kurosawa box 1.


cover
Studio: Total Film

Regie: Akira Kurosawa
Met: Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Keiju Kobyashi, Yuzo Kayama

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1962

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085140221


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij