:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICE AGE
ICE AGE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-03-06
FILM
Prepare for the Ice Age! Als een rode draad door het verhaal zien we de opeenvolgende vruchteloze pogingen van het wezentje Scrat om zijn kostbare eikel voor de winter te verbergen, met alle rampzalige gevolgen vandien. Het jaarlijks verder oprukkende ijs brengt een enorme verhuis teweeg van allerlei prehistorische dieren die de warmte van het zuiden gaan opzoeken. Alleen mammoet Manfred (Ray Romano) gaat niet naar het zuiden, maar naar het noorden, al was het alleen maar om anders te kunnen doen dan de rest. Onderweg krijgt hij ongewild het gezelschap van luiaard Sid (John Leguizamo), die min of meer opzettelijk door zijn soortgenoten is "achtergelaten" omdat hij zo een vervelende klier is. Op de vlucht voor een paar zware neushoorns, van wie hij de laatste paardebloem heeft opgevreten, heeft hij geen keuze dan Manfred te volgen. Een troep sabeltandtijgers onder leiding van Soto (Goran Visnjic) heeft het intussen gemunt op een nederzetting van mensen, die eerder hun rangen heeft uitgedund voor eten en hun pelzen. Soto ziet het als een persoonlijke wraakoefening, en wil de baby van de hoofdman levend aan stukken kunnen scheuren.



Wanneer de moeder met de baby een sprong in een waterval boven de klauwen van de sabeltandtijgers verkiest, draagt Soto aan Diego (Denis Leary) op hem de baby te brengen. Die is intussen aan de voet van de waterval gevonden door Manfred en Sid, en waar Manfreds filosofie hem gebiedt om zich zo weinig mogelijk met andermans zaken te bemoeien, kan Sid het niet over zijn hart krijgen de baby achter te laten. Het kamp van de mensen blijkt verlaten, maar het tweetal treft wel Diego aan, die een meer dan gezonde belangstelling voor de baby vertoont. Manfred vertrouwt het hele zaakje niet, maar omdat Diego nu eenmaal de enige van het gezelschap is die sporen kan zoeken, besluiten ze met zijn drieën het kind naar de mensen terug te brengen. Diego's plan hierbij is om zijn troep sabeltandtijgers naast de baby ook nog een portie mammoet te verschaffen. Wanneer op de hilarische tocht, waarbij het gemeleerde gezelschap onder meer ontmoetingen heeft met kamikaze-dodo's, Scrat, een gladde bobsleepiste en zelfs een UFO, Manfred Diego's leven redt, begint Diego aan zijn loyauteit aan de groep te twijfelen.



Jongens, het is weer tijd voor de zoveelste double dip op rij. Met het nieuwste project van de Blue Sky studio's, Robots, voor de deur in de bioscoop, werd de al redelijk goed geproportioneerde Ice Age nog eens van onder het stof gehaald en uitgebreid tot een 2 disc-versie. Qua film kunnen we dus weer helemaal onze commentaar van de oude versie opdiepen; het verschil zal U moeten zoeken in beeld, geluid en extra's.



Eerst eventjes wat filmhistorische duiding. Na het financiële débâcle van Titan A.E. werd de afdeling avondvullende tekenfilms van 20th Century Fox - excuseer de woordspeling - in de ijskast gestopt. De min of meer van Fox afhankelijke productiestudio Blue Sky, geesteskind van regisseur Chris Wegde, was echter toen al halverwege hun nieuwste produkt, de computeranimatiefilm Ice Age, die de concurrentie moest aangaan met Monsters Inc. van Pixar en Shrek van Dreamworks. Wonder boven wonder werd Ice Age eerst in de Verenigde Staten en daarna ook hier, een onverwachte zomerhit (!). Computergegenereerde films zijn tegenwoordig schering en inslag, in die mate zelfs dat de Disney-studio's de afdeling klassieke 2D-animatie recent nog hebben gesloten. Animatiefilms als Shrek en The Incredibles gaan bijna systematisch lopen met de diverse (animatie-)filmprijzen, maar Ice Age moet zeker toch niet onderdoen voor de produkten van Pixar en Dreamworks. Een beetje gezonde concurrentie is in de sector overigens altijd mooi meegenomen. Dit is een méér dan leuke familiefilm met voldoende knipoogjes naar de volwassenenwereld, sympathieke karakters, van Scrat, de meest loveable loser uit de recente tekenfilmgeschiedenis, over de hatelijke Sid tot de ruwe-bolster-blanke-pit Manfred en eindigend bij de zich voor een dilemma geplaatste Diego. De chemie tussen de verschillende personages werkt in dit geval bijzonder goed. Verder is de film één opeenstapeling van gortdroge humor, zoals de manier waarop de dodo's de ondergang van hun eigen soort bewerkstelligen, en bijzonder knap genuanceerde animatie, alhoewel het ons van het hart moet dat de mensen nog steeds wat houterig overkomen, en het vooral de cartooneske dieren zijn die de show stelen. De humor in Ice Age is inherent cartoonesk van aard; niet toevallig lijkt Scrat - het diertje is een samentrekking van een squirrel (eekhoorn) en een rat, en heeft bovendien slagtanden - heel erg op Will E. Coyote uit de Road Runner-cartoons. Het is, in vergelijking met andere CGI-films, eerder een back to basics-prent, met een beetje stereotiep verhaal, maar de komische en dramatische elementen houden elkaar perfect in evenwicht.



BEELD EN GELUID
De beeldtransfer die voor deze Extreme Coole Editie werd gebruikt, is blijkbaar dezelfde als bij de oude versie. In de praktijk kan er bij computergeanimeerde films inherent al weinig verkeerd lopen. Ook hier krijgen we krijgen weer een haarscherp beeld zonder printbeschadigingen, artefacts of andere narigheid. De vele snelle 3D-bewegingen bij onder meer Scrats pogingen om de eikel in de (bevroren) grond te stoppen resulteren niet in een overmaat aan interlacing, wat een goede zaak is. Men heeft bewust gekozen voor een eerder beperkt kleurenpalet, met uiteraard veel witte achtergronden, en de kleuren die gebruikt worden, zijn helder en vibrant. Was de vorige disc reeds het predikaat "topdvd" waard, dan is dat zeker het geval voor deze versie. De extra's werden over twee discs gespreid en de Franstalige soundtrack werd eruit geschopt, waardoor de vrije ruimte kon benut worden voor een extra Engelse DTS-track, die nog nét dat ietsje meer dynamiek biedt dan de reeds vroeger aanwezige, en al zeer goede Engelse Dolby Digital 5.1-track. Split-surround, een kanjes van een subwooferspoor, dat telkens wordt opengetrokken als de natuurelementen zich ontketenen, kraakheldere dialogen en muziek, deze Ice Age heeft het allemaal. Ten opzichte van de oude versie zijn ook - voor wie het mocht interesseren - de Vlaamse en Nederlandse geluidstracks opgewaardeerd van Dolby Surround 2.0 naar Dolby Digital 5.1. Fox verdiende sowieso al een pluim om het verschil tussen Vlaams en Nederlands als eerste erkend te hebben, en ze gaan op dit elan door. In de Vlaamse versie horen we onder meer Chris Van den Durpel (of is het toch Kamiel Spiessens?) als Sid, Wim Opbrouck als Manfred en Lucas Van den Eynde als Diego.



EXTRA'S
Alle extra's die reeds op de rijk voorziene oude versie stonden, worden hier hernomen, zij het over twee discs gespreid, en er wordt nog wat extra materiaal toegevoegd. De stukken die op de eerste disc niet ondertiteld waren, zijn dat bovendien nu wel. We overlopen even puntje per puntje het bonusmateriaal; een sterretje duidt de nieuwe items aan. De zeer mooie geanimeerde menu's met fragmenten uit de film zijn nog hetzelfde gebleven.



Disc 1:
Bij het opstarten van de eerste disc moeten we eerst wel de typische anti-kopieerspot trotseren, en begint daarna een preview-trailer van een zestal minuten van Robots, gevolgd door een korte reclamespot voor het gelijknamige computerspelletje. Jammer genoeg is deze trailer niet via het menu te selecteren.

Audiocommentaar door Chris Wedge en Carlos Saldanha
In tegenstelling tot de oude versie, is de audiocommentaartrack nu wél van Nederlandse ondertitels voorzien. We horen Chris Wedge en Carlos Saldanha, die ons voorzien van allerlei nuttige randinformatie over computeranimatie, de voice-casting en enkele technische aspecten zoals geluid en belichting.

"Gone Nutty" - Scrat's Missing Adventure
Net als "Mike's New Car" op Monsters Inc. heeft Blue Sky hier een extra bijzonder geestig, vijf minuten durend, filmpje toegevoegd over Scrats verdere wanhopige pogingen om zijn eikel in te graven. Het filmpje heeft uiteraard maar één soundtrack en geen ondertiteling, want er wordt niet in gesproken.

Deleted scenes
We krijgen zes verwijderde scènes, waarvan er vijf zo goed als volledig afgewerkt zijn, zowel te beluisteren in het Engels, het Nederlands als het Vlaams, maar niet voorzien van ondertitels. In deze scènes wordt er nog een extra figuurtje aan de cast toegevoegd, de vrouwelijke luiaard Sylvia, het liefje van Sid (maar de liefde komt maar in één richting want Sid steekt nog liever zijn nek in Diego's kaken), waardoor sommige scènes aangepast worden. Ook heb je de mogelijkheid om deze scènes te bekijken, voorzien van audiocommentaar, en ook dat is Nederlands ondertiteld.

Games *
"Hide and Eek" en "Frozen Pairs" zijn twee redelijk simpele spelletjes. In het eerste moet je Scrat helpen zijn eikel te vinden, in het tweede moet je plaatjes herkennen.

Trailers
Drie trailers vormen zowat de enige extra's die niet ondertiteld zijn.





Disc 2:
Extreme Cool View *
Met deze mogelijkheid krijg je een soort van visueel commentaar te zien; de film zelf wordt in de linker bovenhoek geschenen, terwijl je rechts onder interviewfragmenten met Chris Wedge en diverse van zijn medewerkers voorgeschoteld krijgt, en op een tekstbalk ook nog eens wat paleontologische randinformatie. Vreemd genoeg duurt deze versie van de film een stuk korter (een dikke 70 minuten), en we hebben niet dadelijk kunnen constateren welke stukjes film eruit zijn. De beeldkwaliteit is wel ondermaats, vergeleken met disc 1, maar we vermoeden dat wie de film zelf wil zien, dit niet via deze optie zal doen. De verschillende stukjes achtergrondinformatie over de film kan je ook bekijken via een handige lijst.

Scrat Reveals
Onder de noemer "Scrat Reveals" bevat de disc ook nog 3 promo-filmpjes voor het TV-netwerk van FOX, gepresenteerd door Scrat.



Animation progression
Via de multi-angle optie kan je in deze sectie drie scènes bekijken in verschillende stadia van afwerking, van ruwe schetsen tot eindresultaat.

International Ice Age
In deze sectie heb je de mogelijkheid om een stukje van Ice Age te bekijken in verschillende achtereenvolgende dubbingen, zoals we ook al hebben gezien in Pocahontas en Anastasia; alleen betreft het deze keer geen liedje, want er zitten geen gezongen stukken in Ice Age.

Under The Ice
Voor de meer ernstig in computeranimatie geïnteresserde kijker is er nog een hele sectie "Under The Ice" voorzien, met één langere en zes kortere documentaires over het maken van de film, de speciale effecten, de voice casting en diens meer, alles samen goed voor een half uur aan uitstekend documentatiemateriaal.

"Bunny" - Animated Short
Hier krijgen we een compleet ongerelateerd project van Chris Wedge te zien, ingeleid door de regisseur zelf, hetgeen hem in 1998 de Oscar voor beste geanimeerde kortfilmpje opleverde. Ook dit filmpje is voorzien van commentaar.

Design galleries
Tot slot krijg je nog een uitgebreide fotogallerij, waar je zelf slideshows uit kan kiezen, en een resem fiches met trivia over de verschillende dieren uit de film.



CONCLUSIE
Ice Age was al een must om te hebben, en als je dan toch nog geen versie hebt, is deze versie de meest complete die je kan aanschaffen. De toevoeging aan nieuwe extra's is minimaal, met slechts twee spelletjes en de "extreme cool view"-versie; maar we mogen niet vergeten dat de originele disc al rijkelijk voorzien was van bonusmateriaal. Als U één goede reden wil om naar deze versie te upgraden, dan moet het de uitstekende DTS-track zijn. Voor wie niet over een DTS-decoder beschikt, is de meerwaarde van deze "extreem coole editie" eerder beperkt. Terecht onze 100ste top-dvd!


cover




Studio: Fox

Regie: Chris Wedge & Carlos Saldanha
Met: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Visnjic

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626018117


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
Disc 1:
• Promofilmpje "Robots",
• Commentaartrack,
• Bonusfilmpje "Gone Nutty",
• 6 verwijderde scènes,
• 2 spelletjes,
• 3 Trailers,
Disc 2:
• Extreme Cool View-versie,
• Promofilmpje "Scrat reveals",
• Multi angle-sequenties "Animation progression",
• Internationale sequentie,
• Making of-documentaire "Under the Ice",
• Bonusfilmpje "Bunny",
• Fotogallerij

Andere recente releases van deze maatschappij