:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 10
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 10
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-09-09
SERIE
Er wordt nogal eens schamper gedaan over het feit dat het tiende seizoen van The Simpsons het begin van het einde zou zijn voor deze lang kritisch bejubelde reeks. Enkele hardleerse fans zagen nieuwe uitvoerende producent Mike Scully, die sinds seizoen 9 het roer heeft overgenomen, als de oorzaak van alle ellende. De voornaamste klacht over Scully is daarbij steevast dat de familiale probleempjes van de dysfunctionele familie daarbij steevast baan hebben moeten ruimen voor afleveringen waarin de focus ligt op Homer's (Dan Castellaneta) oneindige stupiditeit, en daarbij de scenario's - waarbij Homer onveranderlijk zijn job in de kerncentrale opzij cijfert om weer eens één van zijn lifelong dreams na te streven - soms kant noch wal raken. En inderdaad, van zodra we Homer Jay in deze reeks niet onder meer terugzien als vetsmelter (Lard Of The Dance), uitvinder (The Wizard Of Evergreen Terrace), persoonlijke assistent van Alec Baldwin en Kim Basinger (When You Dish Upon A Star), lijfwacht (Mayored To The Mob), vrachtwagenchauffeur (Maximum Homerdrive), conceptueel kunstenaar (Mom And Pop Art), haalt hij zich meer problemen op de hals dan iemand voor realistisch mogelijk zou houden: hij moet een nier afstaan (Homer Simpson In Kidney Trouble), laat een hoeveelheid mescaline los in de voedselketen (D'Oh-in In The Wind) of eindigt samen met heilig boontje Ned Flanders in Las Vegas voor het altaar met twee kersverse nieuwe vrouwen. Waar de focus in de eerdere seizoenen nog eerder evenredig verdeeld werd over Homer en Bart (Nancy Cartwright), Lisa (Yeardley Smith) en Marge (Julie Kavner), verschuift het evenwichtspunt duidelijk in de richting van onze favoriete dikzak, waardoor af en toe ook de bonte verzameling nevenkarakters wat naar de achtergrond verdrongen wordt. Als bijvoorbeeld Mr. Burns toch nog eens wat schermtijd krijgt, is het dan jammer genoeg met redelijk vergezochte plots waarin de jaloerse miljardair het opeens in zijn vermemelde hersenpan krijgt om achter het monster van Loch Ness te gaan jagen (Monty Can't Buy Me Love), in een niet helemaal opgehelderde poging om de liefde van het volk terug te winnen van zijn concurrerende mecenas Arthur Fortune.



Homer als epicentrum van gross out-humor, dus. Hij laat zijn vader stikken wanneer die een nier nodig heeft (Homer Simpson In Kidney Trouble), rebelleert tegen Apu wanneer die Manjula voor Valentijn een week lang bedenkt met attente cadeautjes in een aflevering (I'm With Cupid) die vooral schijnt geschreven te zijn om Elton John te kunnen laten opdraven, of meer van dat fraais. Toch hoeft het verschuiven van de aandacht naar Homer niet noodzakelijk een slechte zaak te zijn. Zijn verstoorde relatie met zijn kinderen, waar hij koortsachtig poogt wat aan te doen, maar waar hij elke keer oh zo miserabel in faalt, is nog steeds een rijke bron van fijne verhaaltjes, zoals Make Room For Lisa, waarin hij de kamer van zijn oudste dochter doorverhuurt aan een malafide telecom-operator. Eén van de fijnst uitgebalanceerde verhaaltjes van dit seizoen is overigens Lisa Gets An A+++, waarin als bij vele klassieke afleveringen twee compleet contrasterende verhalen door elkaar geweven worden, Lisa die wroeging krijgt omdat ze gespiekt heeft op een test en Homer die zijn familie verwaarloost terwijl hij het in zijn hoofd heeft gehaald om een kreeft (!) als huisdier te houden. Maar zoals quasi elk seizoen heeft ook dit seizoen weer een paar relatieve dieptepunten, waarvan de Superbowl-aflevering Sunday Cruddy Sunday wel het verst de bal misslaat, alhoewel het nog bijlange geen Armin Tamzarian-aflevering is (kenners weten wat ik bedoel). Toch kunnen de scenaristen af en toe nog een gevoelige snaar beroeren, of gewoon heel grappig uit de hoek komen; het ondergewaardeerde pareltje Wild Barts Can Be Broken is een hoogtepunt van goeie vertelstructuur én een aanstekelijk liedje dat in tegenstelling tot Bart After Dark in seizoen 8 misschien net naast de prijzen greep, maar er kwalitatief zeker niet moet voor onderdoen. Ook memorabel is Simpsons Bible Stories, de poging van de makers om naast de inmiddels beroemde Treehouse Of Horror-franchise nog een buitenproportionele aflevering per seizoen af te leveren die niet noodzakelijk de continuïteit van de reeks volgt. Dit stramien leverde de seizoenen die daarop volgden onder meer een making of-aflevering op (Behind The Laughter, seizoen 11), Amerikaanse volkslegenden (Simpsons Tall Tales, seizoen 12), literaire klassiekers (Tales From The Public Domain, seizoen 13), historische biografieën (Margical History Tour, seizoen 15), kerstverhalen (Simpsons Christmas Stories, seizoen 17), zeelegenden (The Wettest Story Ever Told, seizoen 17), wraakverhalen (Revenge Is A Dish Best Served Three Times, seizoen 18), en voor het volgende seizoen staat een triplet valentijnverhalen in de steigers.



The Simpsons blijft dus constant zoeken naar zelfvernieuwing, wat het éne seizoen al wat beter lukt dan het andere, en wat niet iedereen evenzeer zint. Ik blijf nochtans bij mijn stelling dat dit veruit superieure televisie is in verhouding tot de eenheidsmeuk die dagelijks door de strot van de kijker wordt geramd, en dat zelfs de mindere afleveringen nog steeds flink bekijkbaar zijn, wat men niet bij elke televisiereeks kan zeggen. Wat de serie nog steeds levendig fris houdt is de veelheid aan gaststemmen die het programma komen opfleuren, alhoewel niet alle gasten even bekend zullen zijn buiten de Verenigde Staten. Toch klinken namen als Kim Basinger, Alec Baldwin, Ron Howard (die zich opnieuw door Homer laat mishandelen), Lisa Kudrow, Isabella Rosselini, Dolly Parton, dé Stephen Hawking, Elton John, The Moody Blues, Cyndi Lauper en grote baas Rupert Murdoch ons vertrouwd in de oren. Dé gastrol waar U overigens naar moet uitkijken is die van Star Wars-icoon Mark Hamill, die als zichzelf de show steelt in Mayored To The Mob. Joe Mantegna kruipt nog eens in de huid van onze favoriete mafiabaas Fat Tony en debiteert daar één van de fijnste lijntjes tekst uit het hele seizoen ("I don't understand. People like rats, but no one wants to drink their milk?") Daarnaast ook nog even opmerken dat Phil Hartman in Bart The Mother voor de laatste keer in de huid (euh, de stembanden) van zijn alter ego Troy McClure kruipt; de acteur werd in 1999 vermoord door zijn eigen vrouw. We will remember him from such roles as Troy McClure and Lionel Hutz...

AFLEVERINGEN
204. Lard Of The Dance
Skinner vraagt aan Lisa om een nieuw meisje, Alex, wegwijs te maken in het reilen en zeilen van de school. De nieuwe gedraagt zich te volwassen voor haar leeftijd: ze draagt make-up, heeft oorbellen aan en heeft een GSM en een creditcard. Lisa wordt jaloers. Wanneer de nieuwe erin slaagt om Skinner te overtuigen van een dansfeest te organiseren in plaats van een natuurwandeling, vindt Lisa als enige geen vriendje om mee te nemen. Intussen hebben Homer en Bart een nieuwe idee om snel rijk te worden: ze verzamelen afgedankt frituurvet om in te leveren in het recyclagepark, en stoten daarbij op Willie's geheime voorraad.

205. The Wizard Of Evergreen Terrace
Homer is over de helft van zijn gemiddelde levensverwachting, en hij realiseert dat hij zijn hele leven lang niets zinnigs heeft uitgestoken. Hij probeert geinspireerd door Thomas Edison, een revolutionaire uitvinding te doen. Tot blijkt dat zijn uitvinding als eens uitgevonden is...

206. Bart The Mother
Nelson heeft op de kermis een loodjesgeweer gewonnen. Hij daagt Bart uit om een vogelnest onder vuur te nemen. Bart heeft zo de hand in de dood van de moederspreeuw. Verteerd door schuldgevoelens neemt hij de eieren van de vogel onder zijn hoede. Wanneer de eieren uitkomen, wacht hem echter een verrassing...

207. Treehouse Of Horror IX
: Naar goede gewoonte drie bloedstollende verhalen...

  • Hell Toupee: Snake wordt tot de elektrische stoel veroordeeld, en zweert om diegenen af te maken die tegen hem hebben getuigd. Net op dat moment krijgt Homer een berichtje van de transplantatiekliniek dat er eindelijk een haarstukje voor hem is gevonden.
  • The Terror Of Tiny Toon: Bart heeft de batterijen in de afstandsbediening vervangen door een plutoniumstaaf. Hierdoor worden hij en Lisa in de Itchy en Scratchy-show gezogen, alwaar het ersatz-geweld plots dodelijke ernst blijkt.
  • Starship Poopers: De echte vader van Maggie blijkt Kang, de eenogige alien te zijn. Wanneer de aliens de baby komen opeisen, besluit de familie om Jerry Springer te laten uitmaken van wie de baby is.


208. When You Dish Upon A Star
Na een ongelukje bij het parazeilen ontmoet Homer Alec Baldwin en Kim Basinger, die hun jachtige leven proberen te ontvluchten nabij Springfield Lake. Homer belooft hen voort te helpen, maar kan niet zwijgen over hun geheime lokatie, en leert een belangrijke les over wanneer hij iets geheim moet houden.

209. D'oh!-in' In The Wind
Homer is op zoek naar waar de J. in zijn tussennaam voor staat. Grampa vertelt hem dat zijn moeder hem als kind heeft meegenomen naar een hippie-commune. Homer wil zijn jeugd terugbeleven, en wordt hippie. Samen met twee geestesgenoten zet hij Springfield op stelten. Wanneer hij echter de biologische groentesap-machine van de hippies om zeep helpt en zijn fout tracht recht te zetten, haalt hij de stommiteit van zijn leven uit.



210. Lisa Gets An A+++
Terwijl ze te bed ligt met een verkoudheid, ontdekt Lisa hoe verslavend videospelletjes kunnen zijn, en ze vergeet te leren voor een test. Op aanraden van Bart spiekt ze voor de eerste keer in haar leven. Ze haalt een A+++, maar krijgt spijt en besluit alles aan Directeur Skinner op te biechten. Maar die ziet zo de subsidies voor zijn school aan zijn neus voorbijgaan. Intussen heeft Homer een nieuwe hobby: hij heeft een klein kreeftje gekocht, met de bedoeling die vet te mesten. Wanneer het moment is aangebroken, kan hij het niet meer over zijn hart krijgen om het dier in een pot kokend water te gooien.

211. Homer Simpson In: 'Kidney Trouble'
De Simpsons gaan naar een Wild West-themapark. Omdat Homer Grampa op de terugweg niet naar het toilet wil laten gaan, worden alletwee de nieren van Grampa beschadigd. Hij heeft dringend een transplantatie van een van Homers nieren nodig. Aanvankelijk gaat Homer akkoord, totdat Moe en zijn bar-genoten Homer vertellen hoe miserabel zijn leven zal worden als hij zijn nieren zou afstaan. Op het laatste nippertje loopt Homer van de operatietafel weg, en neemt een schip met onbekende bestemming.

212. Mayored To The Mob
De Simpsons bezoeken de science-fiction conventie in Springfield, alwaar er al snel een Star Wars-gerelateerd opstootje ontstaat bij de nerds die het optreden van Mark "Luke Skywalker" Hamill bijwonen. Homer redt hem en Burgemeester Quimby van de bende dolgedraaide science-fiction fans. Hij wordt hierdoor de nieuwe bodyguard van de burgemeester. Homer ondervindt dat de burgemeester zich met de regelmaat van de klok laat omkopen, maar hij tilt er niet zwaar aan. Nadat hij Quimby ervan heeft overtuigd dat die Fat Tony moet stoppen wanneer die probeert rattenmelk te verkopen aan de scholen, brengt hij het leven van de burgemeester in gevaar.

213. Viva Ned Flanders
Ned voelt zich miserabel omdat hij niet genoeg van zijn leven heeft geprofiteerd, en hij gaat bij Homer om uit te zoeken hoe die zo van het leven kan profiteren. Homer neemt hem mee naar Las Vegas om er eens goed de bloemetjes buiten te zetten, en geraken er niet alleen straalbezopen, maar bovendien ook nog eens getrouwd met twee diensters. Ze moeten er dan ook alles aan doen om dat 'huwelijk' ongedaan te maken.

214. Wild Barts Can't Be Broken
Na een gewonnen match van de Springfield Isotopes slaan Homer en zijn bedronken meute de school kort en klein. De schoolkinderen krijgen hier echter de schuld van. Chief Wiggum stelt hierop een avondklok in voor de kinderen. Bart heeft echter een idee om de volwassenen te dwingen de avondklok weer op te heffen.

215. Sunday, Cruddy Sunday
Homer wordt benaderd door een reisorganisator van wie hij gratis naar de Superbowl mee mag als hij een bus vol krijgt. Half Springfield (de mannelijke helft) gaat op het aanbod in, maar aan de kassa blijkt dat ze een stapel valse toegangstickets hebben. Homer doet er alles voor om de meute woedende Springfielders te kalmeren en op de een of andere manier in het stadion binnen te geraken.



216. Homer To The Max
Een sitcom op televisie, 'Police Cops' pakt uit met een nieuw personage, dat ook Homer Simpson heet. Wanneer na enkele afleveringen het personage wordt aangepast, zodanig dat die op een eersteklas idioot lijkt, verandert Homer zijn naam in Max Power om zo te voorkomen dat de mensen in Springfield hem uitlachten. Met zijn nieuwe identiteit breekt Homer, euh, Max, door in de betere kringen van Springfield.

217. I'm With Cupid
Apu en zijn vrouw Manjula nodigen Homer en Marge uit om te komen eten. Ze krijgen ruzie, wanneer bljkt dat Apu veel harder werkt dan hij zou moeten en zo zijn vrouw verwaarloost. Om dat terug goed te maken, plant Apu iets speciaals voor Valentijn. De mensen van Springfield zijn alemaal stikjaloers op hem, wanneer hij zijn vrouw overlaadt met steeds maar duurdere valentijnsgeschenken.

218. Marge Simpson In: Screaming Yellow Honkers
Homer koopt een nieuwe auto, een Canyonero. Hij ontdekt echter dat hij het 'ladies'-model heeft gekocht, en doet de auto dan maar aan Marge cadeau. Die komt meer en meer in de ban van het dynamisme van de wagen, en wordt zo gevaar nummer 1 op de weg. Ze moet van de politie een anti-aggresiviteitscursus volgen. Wanneer ze zakt, moet ze haar rijbewijs inleveren.

219. Make Room For Lisa
Homer vernielt op een tentoonstelling de Bill of Rights. Als schadevergoeding moet hij toestaan dat een bedrijf een GSM-mast door hun huis slaat, pal door Lisa's kamer. Lisa wordt danig gestresseerd wanneer ze hierdoor tijdelijk een kamer met Bart moet delen. Intussen merkt Marge dat ze via de babyfoon de GSM-gesprekken van de inwoners van Springfield kan afluisteren.

220. Maximum Homerdrive
Homer en de familie bezoeken een nieuw steakrestaurant, de 'Slaughterhouse'. Hij daagt een trucker uit om om ter meeste vlees te eten. De trucker legt echter het loodje, en als ultiem eerbetoon wil Homer zijn lading in Atlanta gaan afleveren. Zo stuit hij op een truckersgeheim. Intussen proberen Lisa en Marge een nieuwe deurbel te installeren van bij de Senor Ding-Dong Doorbell Fiesta, namelijk een die voortdurend 'Close to you' van de Carpenters speelt. Alleen wil de bel maar niet stoppen.

221. Simpsons Bible Stories
Dankzij alweer een van Reverend Lovejoy's slaapverwekkende preken, vallen de Simpsons in de kerk in slaap, en dromen ze dat ze figuren uit de bijbel zijn: Adam en Eva, Mozes en David tegen Goliath.



222. Mom And Pop Art
Homer wordt woedend wanneer hij middels een zelfbouwpakket een barbecue ineen probeert te knutselen. Het resultaat lijkt uiteraard op niks, maar een vrouwelijke kunstkenner ziet in hem een onontgonnen talent voor een nieuwe kunstvorm.

223. The Old Man And The 'C'-student
Bart is er de oorzaak van dat zijn mede-Springfielders de toewijzing van de Olympische Spelen verliezen. Als straf moet hij de ouderlingen in het tehuis helpen. Hij vindt dat de oudjes wat meer ontspanning mogen gebruiken, en hij neemt ze mee op een tochtje naar zee. Homer probeert intussen nog de overtollige Olympische mascottes, die hij nog had geproduceerd, aan de man te brengen.

224. Monty Can't Buy Me Love
Mr. Burns is stikjaloers op Arthur Fortune, een miljardair die graag geld uitdeelt en daardoor mateloos populair is. Hij doet zijn uiterste best om de gunst van het publiek te winnen door op radio talk-shows te verschijnen en het legendarische monster van Loch Ness weer tot leven te wekken.

225. They Saved Lisa's Brain
Lisa schrijft een essay over de manier waarop Springfield in het algemeen en haar vader in het bijzonder de mensheid vernederen. Ze wordt uitgenodigd om lid te worden van Mensa, een club voor mensen met een hoog IQ. Na een corruptieschandaal met Diamond Joe Quimby wordt aan de leden van Mensa gevraagd om voorlopig Springfield te besturen. Maar hun briljante ideeën vinden niet bij iedereen ingang.

226. Thirty Minutes Over Tokyo
Homer is al zijn geld verloren bij een cyber-bankoverval. Om toch nog op reis te kunnen gaan proberen ze een last-minute ticket te pakken te krijgen. De Simpsons gaan uiteindelijk naar Japan, en nadat ze er hun laatste miljoen yen hebben doorgedraaid, moeten ze in de vismijn werken om hun terugreis te betalen. Daar trekt een bijzonder sadistische TV-show hun aandacht, omdat de kandidaten elke prijs krijgen die ze maar willen, bijvoorbeeld een terugreisticket. Het spel is echter niet alleen zeer gevaarlijk, het is voor The Simpsons de ultieme vernedering.

BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit van dit tiende seizoen The Simpsons zijn opnieuw voorbeeldig. De opwaardering van de geluidstrack naar Dolby Digital 5.1 zorgt voor enkele fijne surroundmomenten, bijvoorbeeld de scène waarin Homer en Marge - pardon, Adam en Eva - door god - pardon, Flanders - uit het aards paradijs gekegeld worden in Simpsons Bible Stories. De kleuren vormen een helder contrasterend palet, artefacts zijn er in tegenstelling tot sommige oudere seizoenen niet bij, en de compressie is bevredigend, en schijnt nog seizoen na seizoen te verbeteren. Pas vanaf het veertiende seizoen werd de show digitaal ingekleurd, en imperfecties die nu nog optreden zijn duidelijk het gevolg van het ambachtelijke karakter. De ondertitels zijn afdoende maar kunnen uiteraard niet bijhouden met het tempo waartegen er grappen op de mensheid worden losgelaten.

EXTRA'S
De vormgeving van de box heeft als centrale thema een bezoek van de Simpsons-familie aan wat duidelijk de backlot van de Fox-studio's in Los Angeles is. Het begeleidende boekje heeft de vorm van een tourprogramma, inclusief valse advertenties van onder meer Fat Tony's limousineservice, waarbij je voor lief moet nemen dat er nog twee benen van een lijk uit de kofferbak steken. De menuschermen zitten weer vol mooie staaltjes animatie die naadloos aansluit bij de afleveringen zelf, en ook de boxset zelf is volgestouwd met exclusief artwork. Dit wordt overigens het laatste seizoen waarbij U de keuze heeft tussen een standaard-kartonnen verpakking en een plastic hoofd, in dit geval dat van Bart.

Audiocommentaren
Zelfs de meest verstokte Simpsons-fan die alle afleveringen al twintig keer door de herhalingsmolen van VT4 heeft zien draaien, zal nog eens graag alle 23 afleveringen opnieuw willen beluisteren met de steevast interessante audiocommentaartracks. Men heeft hierbij ook uit de fouten van het verleden geleerd, en het gebeurt niet meer dat er zoveel deelnemers aan de audiocommentaren meedoen dat het één over en weer-gekakel wordt. Een goeie selectie van deelnemers is cruciaal; alhoewel het voornamelijk de crew is die met de pluimen gaat lopen, horen we ook Dan Castellaneta (Mayored To The Mob), Yeardley Smith (Lisa Gets An A+++) en Nancy Cartwright (The Old Man And The C-student) elk één keer hun opwachting maken, alsook Star Wars-vedette Mark Hamill. De tracks blijven een rijke bron van achtergrondinformatie waaruit we nog meer parodieën, insider-jokes en interessante regiekeuzes leren.

Verwijderde scènes
Houdt de stroom aan verwijderde scènes ooit op? We hopen van niet. Ofwel via seamless branching, ofwel apart op de laatste disc, kan U alweer een kwartiertje aan verwijderde en alternatieve scènes bekijken, ofwel in de 18 van de 23 aflevergingen teruggezet, waarvan een deel écht wel de moeite is. Alleen zijn de onderbrekingen in de seamless branching niet zo seamless als de naam doet vermoeden; vooral op disc 2 is de toegangstijd soms tot een halve minuut, wat beslist te lang is.

A Line From Matt Groening (3 min.)
Zoals op pakweg de negen vorige seizoenen begint disc 1 met een reeks zelfkritische overpeinzingen van Simpsonsgoeroe Matt Groening, die een overzicht geeft van wat er op deze discs allemaal te vinden is, maar dat weten we na negen boxsets nu wel ongeveer...



Preview The Simpsons Movie
"Doe eens wat anders!" moeten ze bij Fox gedacht hebben: in plaats van een trailertje voor The Simpsons Movie, die we nu allemaal intussen wel gezien hebben, krijgen we als zoethoudertje voor de release van de film-dvd in januari 2008 alvast een verwijderde scène in animatic te zien, waarin de bevolking van Springfield het Springfield Doesn 't Have An Anthem-anthem inzet. Geen silo's met varkenskak, geen Spider-pig... voor het echte werk omcirkelt U best even 25/1 op uw agenda van 2008.

Documentaire "The Crank Calls " (5 min.)
Een vijf minuten durende bloemlezing uit de geschiedenis van Bart's Crank Calls naar Moe. Voor de onkundigen: dat is een moment uit de show waarin Bart Moe's Tavern opbelt om te vragen of bijvoorbeeld Al Coholic nog in de zaak zit; als Moe dan vraagt "Is there an Al Coholic here?", wordt hij weer eens door zijn zatte klanten uitgelachen. In deze compilatie vindt U onder meer terug: Oliver Clothesoff, Amanda Hugginkiss, Hugh Jass, en niet te vergeten, onze klassieker, I'm A Big Stupid Moron With An Ugly Face And My Butt Smells And I Like To Kiss My Own Butt.

Animation Showcases
In deze "Animation Showcases" zijn iets minder talkrijk dan wat je op andere boxen hebt gezien. In twee afleveringen Lard Of The Dance en Homer To The Max kunnen we genieten van twee animatie-featurettes met multi-angle-optie waarmee je van potloodschets tot afgewerkt eindprodukt kan bekijken. De twee stukken samen duren 16 minuten. Gegeven de vorige seizoensboxen is het aantal mogelijkheden dat je met deze feature uit kan toch wel zéér gelimiteerd. Misschien toch bij een volgend rondje Simpsons dit onderdeel even hernieuwen?

Documentaire "Art & Animation: A Glimpse Inside" (5 min.)
Elke keer verbaast opnieuw de hoge kwaliteit van de geanimeerde menu's ons, waarbij zelfs ditmaal het Fox-logo het moet ontgelden. In deze featurette, nieuw ten opzichte van de vorige boxen, krijgen we te zien hoe de steengoeie menu's worden ontworpen en in de dvd verwerkt worden. Een animator maakt een reeks flip-tekeningen waarbij Homer niest en zijn oog uitpuilt. Interessant.



Special Language Feature
Ditmaal viel de redelijk twijfelachtige eer de aflevering Sunday Cruddy Sunday te kunnen beluisteren in een paar onverstaanbare talen. Leuk om uw vakantieherinneringen nog eens mee op te halen?

10 Commercials (3 min.)
Disc 4 bevat tien commercials, vier voor klassieke Simpsons-sponsor Butterfinger, vijf voor het Australische chipsmerk CC Chips en één voor fabrikant van chips (maar dan een van een andere soort) Intel.

Gallerij met schetsen
Op disc 4 staat er nog een ultrakorte galerij met schetsen. "Ultrakort": lees: een seconde of 20.

De discs zijn nog voorzien van hopen easter eggs, tal van nog niet eerder te zien geweest zijnde verwijderde scènes, maar zoals gewoonlijk zijn die extreem goed verstopt. U kan ook gewoon de lame-o uithangen en op onze easter egg-pagina gaan spieken...

CONCLUSIE
Seizoen 10 van The Simpsons haalt het niveau van de klassieke seizoenen niet, maar U zal gegarandeerd toch nog uren in een deuk liggen. D'oh!



cover



Studio: Fox

Regie: Dominic Polcino, Mark Kirkland, Steven Dean Moore, Pete Michels, Matthew Nastuk, Mark Kirkland, Bob Anderson, Mike B. Anderson, Swinton O. Scott III, Neil Affleck, Mark Ervin, Matthew Nastuk, Nancy Kruse, Jim Reardon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Maggie Roswell, Doris Grau, Phil Hartman, Jan Hooks

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1998-1999

Leeftijd:
6

Speelduur:
540 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626033417


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Grieks
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening,
• Geanimeerde menu's,
• Audiocommentaar voor alle afleveringen,
• 2 animation showcases,
• Documentaire "The crank calls",
• Documentaire "Art & Animation: A Glimpse Inside",
• 1 reeks originele schetsen,
• 1 multi language-featurette,
• Verwijderde scènes,
• 10 reclamefilmpjes,
• Preview The Simpsons Movie,
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij