:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THELMA & LOUISE
THELMA & LOUISE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-16
FILM
Thelma (Geena Davis), huisvrouw en getrouwd met de brutale Darryl (Christopher McDonald) is haar saaie dagdagelijks leven beu en wil eens wat beleven. Haar vriendin Louise (Susan Sarandon), serveerster in een koffiebar, denkt er net zo over. Zij is haar relatie met Jimmy (Michael Madsen) beu en heeft eveneens nood aan een pauze. Samen glippen ze er in een Thunderbird model 1966 met een opendak tussenuit voor een driedaagse visvakantie. Maar de zaken verlopen niet bepaald volgens plan. Onderweg stoppen ze voor een hapje in een lokale bar waar Thelma enkele sterke drankjes nuttigt. Ze raakt aan de praat met een plaatselijke macho, maar als Louise hem daarna op de parking betrapt in een poging om Thelma te verkrachten, aarzelt ze geen moment om de trekker van Darryls pistool over te halen. De dronken verkrachter laten ze voor dood achter. Detective Hal Slocumbe (Harvey Keitel) en een heel regiment politiemensen zitten de twee vrouwen op de hielen. Hun weekend verandert zo in een vlucht door het hele land, een vlucht die hun leven voorgoed zal veranderen.


BEELD EN GELUID
Het originele 2.35:1 beeldformaat blijft hier op DVD behouden en is bovendien anamorfisch. Wat de kwaliteit betreft moeten we eerlijkheidshalve bekennen dat we niet veel verschil merken met de vorige release. Sommige scènes ogen mooi, anderen daarentegen heel wat minder. Zo merk je geregeld wat filmgrain en trillende beeldlijnen, toch enigszins storend als je het ons vraagt. Detail en scherpte zijn over het algemeen voldoende, het contrast mocht hier en daar wel beter geregeld zijn. Printbeschadigingen zijn eveneens aanwezig, maar duiken echter in een handvol scènes op. Het geluid is Dolby Digital 5.1 (384 kbps) en klinkt vrij behoorlijk. Het bereik en dynamiek zijn beperkt, enkel tijdens een aantal songs worden alle kanalen aangesproken. De surrounds treden ook niet zo veel in werking, maar worden af en toe toch in de actie betrokken door het weergeven van achtergrondgeluiden en enkele effecten. Voorts situeert de hoofdbrok van de actie zich in de voorste kanalen.


EXTRA'S
De eerste DVD release van Thelma & Louise dateert reeds uit 1998, toen het nieuwe digitale medium in onze contreien nog maar net uit de startblokken geschoten was. Die release kon al teren op een handvol extra's, in die tijd op zich al een mooie prestatie. Met de nieuwe DVD release die vanaf 1 mei in de winkels ligt, gaat Fox nog een stapje verder. Naast de reeds bestaande audiocommentaar met regisseur Ridley Scott, werd er eveneens een nieuwe commentaartrack opgenomen met actrices Geena Davis en Susan Sarandon. Zij worden bijgestaan door scenariste Calie Khouri. Hun commentaren berusten vooral op leuke anecdotes en herinneringen terwijl Ridley Scott eerder de technische kant benadert. Zeer interessant is de documentaire "The Last Journey" (60 min.) die een groot aantal aspecten van de productie van de film behandelt en bovendien nieuwe interviews met cast en crew biedt. Niet te missen! Minder interessant is de gebruikelijke promotionele featurette waarin een aantal interviews en scènes uit de film tot een kort filmpje van zo'n vijf minuten gebundeld worden. Acht verwijderde scènes en alternatief einde zijn eveneens mooi meegenomen, en zo krijg je een idee welke scènes er zoal in de montagekamer sneuvelden. Leuk om mee te spelen is de multi-angle optie bij "Over The Edge" waar we onder meer kunnen switchen tussen de finale scène en de storyboard sequentie. Het rijtje van extra's wordt afgesloten met een bioscooptrailer, drie TV spots, een fotogalerij, een muziekvideo "Part of Me, Part of You" en een Home Video Preview filmpje (6 min.) waarin de videorelease destijds de hemel wordt in geprezen.


CONCLUSIE
Thelma & Louise is een steengoede film over twee moedige vrouwen die hun leven terug zin geven, niet zonder gevolgen echter. Het einde van de film is heel sterk. Voor wie de DVD nog niet heeft, is dit zeker een niet te missen release. Heb je de vorige release reeds in je bezit moet je zelf even afwegen of het extra bonusmateriaal opweegt om deze titel opnieuw aan te kopen. Ons advies: niet twijfelen. Alleen jammer dat de beeldkwaliteit geen overtuigende factor vormt.


cover
Studio: MGM

Regie: Ridley Scott
Met: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Brad Pitt, Michael Madsen

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011637


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Documentaire: "The Last Journey",
• Audiocommentaar met Ridley Scott,
• Audiocommentaar met Geena Davis, Susan Sarandon en Calie Khouri,
• Acht verwijderde scènes en alternatief einde,
• Muziekvideo,
• Bioscooptrailer en TV Spots
• Fotogalerij,
• Promofilmpje,
• Home Video Preview,
• Multi-angle "Over The Edge"

Andere recente releases van deze maatschappij