:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 1
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-29
INLEIDING
Maak kennis met Amerika's meest nucleaire familie: vader Homer is een gevaarlijk ondergekwalificeerde sul die - af en toe zelfs niét dronken - in een kerncentrale werkt, moeder Marge is de altijd zeurende huisvrouw met een bijzonder laag zelfbeeld, zoon Bart pest het bloed onder de nagels van zijn omgeving, dochter Lisa is intellectueel haar tijd ver vooruit en baby Maggie zuigt alleen maar op een fopspeen. Ontmoet de bonte verzameling inwoners van Springfield: de machiavellistische miljardair Monty Burns en zijn hielenlikkende assistent Smithers, de strenge schooldirecteur Seymour Skinner, de Indische winkelbediende Apu Nahasapeemapetilon die astronomische bedragen rekent voor vervallen babyvoedsel, de hyperreligieuze buurman Ned Flanders, de pathetische dronkenlap Barney Gumble, barman Moe die het smerigste café ter wereld openhoudt, de zeurende grootvader Abe Simpson en de tientallen andere figuren. Deze serie, verguisd door de ene, aanbeden door de andere, is al jaren één van de scherpste satires op de Amerikaanse samenleving, vol verwijzingen en dubbele bodems, maar altijd even toegankelijk, scherpzinnig en genietbaar. En relativerend: er zijn nog altijd maffere gezinnen dan het uwe!

Dit eerste - eigenlijk maar halve - seizoen is misschien niet het beste en het is zeker af en toe ruw geanimeerd, maar hier wordt de basis gelegd voor de jarenlange succesformule die ook nu nog miljoenen fans over de hele wereld weet te bekoren. En daar komt nog bij dat de slechtste Simpsons-aflevering - als er al één is - nog steeds tien keer beter is dan de gemiddelde rommel die tegenwoordig op de afgestompte televisiekijker wordt losgelaten. Bedenker Matt Groening, politiek cartoonist, modelleerde dit gezin naar zijn eigen familie en vermengt zijn wacky gevoel voor humor met briljante scenario's en een kleurrijke verzameling stereotiepe randfiguren in het fictieve stadje Springfield. Aye Carumba!AFLEVERINGEN
1. Simpsons Roasting On An Open Fire
Het belooft een sombere kerst te worden voor de Simpsons: Homers eindejaarstoelage wordt ingehouden en Marge moet haar spaargeld aanspreken om bij Bart een tatoeage te laten verwijderen. Homer laat zijn laatste waardigheid vallen en gaat in de supermarkt voor Kerstman spelen.

2. Bart The Genius
Bart verwisselt zijn IQ-test met die van haantje-de-voorste Martin Prince, waardoor iedereen denkt dat hij een misbegrepen genie is. Hem naar een school voor superbegaafden sturen blijkt echter niet zo'n goed idee.

3. Homer's Odyssey
Homer wordt ontslagen nadat hij bijna een fataal ongeluk veroorzaakt. Hij zoekt naar een nieuwe zin in zijn leven en begint een campagne voor meer veiligheid, waardoor hij zo Mr. Burns tegen de haren in strijkt.

4. There's No Disgrace Like Home
De jaarlijkse picknick van de kerncentrale draait uit op een ramp; Homer is zo beschaamd over zijn gezin dat hij het in therapie wil doen, zelfs al moet hij daarvoor het ultieme offer maken en de tv verpanden.

5. Bart The General
Bart is het beu om door bullebak Nelson Muntz in elkaar geslagen te worden en met behulp van Grampa traint hij een heus leger.

6. Moaning Lisa
Lisa maakt zonder aanwijsbare reden een droevige periode door en niemand wil haar begrijpen, behalve de eenzame saxofoonspeler Bleeding Gums Murphy. Homer probeert Bart intussen, al was het maar één keer, te verslaan met een videospelletje.

7. Call Of The Simpsons
Homer is stikjaloers als buurman Ned Flanders een mobilhome koopt en hij koopt er dus ook eentje. Alleen is zijn budget zo klein dat de tocht door de wildernis uitdraait op een overlevingstocht!

8. The Telltale Head
Om stoer te kunnen doen tegenover de bende van Jimbo Jones, zaagt Bart 's nachts het hoofd van het standbeeld van Jebediah Springfield af, de stichter van de stad. Als hij spijt krijgt van zijn daad, staat de stad al zo in rep en roer dat bekennen hem het leven zou kunnen kosten.

9. Life On The Fast Lane
Voor Marges verjaardag koopt Homer een bowlingbal, feitelijk een cadeautje voor hemzelf. Uit wraak gaat Marge bowlen en op de bowlingbaan trekt ze de aandacht van Jacques, een gigolo met onfrisse bedoelingen.

10. Homer's Night Out
Bart kiekt met zijn spionagecamera Homer op een bedrijfsfeestje met een buikdanseres. De foto wordt tegen hoog tempo verspreid en als Marge er een afdruk van ziet, is het Simpson-huis te klein.

11. The Crepes Of Wrath
Bart wordt met een uitwisselingsproject naar Frankrijk gestuurd, waar hij voor twee malafide wijnboeren als slaaf moet werken. Intussen krijgen de Simpsons een Albanese uitwisselingsstudent te gast die een meer dan gezonde belangstelling toont voor Homers werkplaats.

12. Krusty Gets Busted
Barts held, tv-komiek en barnumfiguur Krusty The Klown, wordt aangeklaagd wegens een gewapende overval op de Kwik-E-Mart. Terwijl de media een heksenjacht op Krusty voeren en Krustys sidekick, Sideshow Bob, zijn programma overneemt, gelooft Bart nog als enige in Krustys onschuld.

13. Some Enchanted Evening
Homer en Marge gaan een avondje uit en huren een babysitter, Mrs. Botz. Bart heeft echter haar gezicht gezien op tv in het programma "Amerika's meest gezochte boeven".BEELD EN GELUID
Dankzij een nieuwe frisse 5.1-audiomix klinken The Simpsons helderder dan ze ooit op tv te zien waren! Terwijl de eerste afleveringen, geanimeerd in de befaamde Hongaarse Klasky-Czupo-studio's, oorspronkelijk niet eens in Dolby Surround waren afgewerkt, bewijst men bij Fox met deze disks dat er geen enkel excuus is om oudere opnamen niet te herwerken. Uiteraard zijn alle toegevoegde geluidseffecten slechts kunstmatig, maar vergeet niet dat dit een cartoon is en dus sowieso grotendeels gekunsteld. Hoe dan ook, de geluidstrack heeft een perfect evenwicht tussen de dialogen en de achtergrondgeluiden - vergeet niet dat er in tegenstelling tot andere cartoons in The Simpsons zelden irreële toeters-en-bellen-geluidseffecten worden gebruikt. De beeldverhouding is op 4:3 behouden, zoals origineel de bedoeling was. Hier een widescreen-versie van maken zou de reeks verminken. De animatie van The Simpsons valt altijd op door het (bewuste) gebruik van zeer heldere contrasterende kleuren (gele ventjes, blauw haar, etc.), waardoor men met een zeer klein palet toekomt. De kleuren zijn dus wel weinig genuanceerd, maar ook hier geldt het principe: laat het origineel zoals het is en knoei er niet mee. Qua scherpte is het beeld overigens perfect, alleen bij het fast forwarden lopen er nogal eens wat beelden ongewenst door elkaar. Eén van de dingen die de reeks onderscheidt van andere tv-progamma's is de zogenaamde "Freeze Frame Fun", d.w.z. als je op sommige cruciale ogenblikken het beeld stilzet, dat er dan nog heel wat grappen in het materiaal verborgen zitten. Ze allemaal opnoemen zou te veel zijn, maar bijv. in de aflevering The Telltale Head blijkt 'The Trilogy Continues" de ondertitel van de film "Space Mutants IV" te zijn, afgezien van een grappige woordspeling een duidelijke knipoog naar een bekende filmtrilogie. In tegenstelling tot je oude reeks versleten videocassettes is dvd natuurlijk het ideale medium om daarin te grasduinen, want ook de stilstaande beelden zijn haarscherp tot in de puntjes.EXTRA'S
Het eerste goede nieuws: er is absoluut niets uit de filmpjes geknipt. Misschien stellen sommige mensen zich vragen bij het feit dat sommige afleveringen geen blackboard-quote hebben, maar er zijn een paar afleveringen in de beginperiode die er nooit één gehad hebben. Laat je niet misleiden door de redelijk statische menu's. Een paar extra's zijn altijd leuk meegenomen, maar met deze release heeft Fox toch wel echt een tour de force gerealiseerd. Om te beginnen zijn alle afleveringen voorzien van een audiocommentaar die je kan oproepen via het "languages"-menu, allemaal in Dolby Surround 2.0, maar helaas niet Nederlands ondertiteld. Toegegeven, het is niet altijd het creatieve brein Matt Groening dat met ons zijn humoristisch inzicht deelt, maar Groening staat toch ook op 10 van de 13 commentaartracks. Andere visies worden o.a. gebracht door co-producer James L. Brooks (5x), regisseur David Silverman (5x) en een hele reeks schrijvers en regisseurs zoals Jon Vitti, het legendarische duo Al Jean en Mike Reiss, Brad Bird en nog een tiental anderen. De schat aan achtergrondinformatie en de rijke bron qua data over hoe sommige scènes aan het brein van de makers ontsproten zijn, zijn genoeg om elke Simpson-fan van pure extase over de grond te laten kronkelen.

De disks bevatten in totaal vier originele scripts, namelijk voor de afleveringen Bart The General en Bart The Genius op de eerste, Moaning Lisa op de tweede en Some Enchanted Evening op de derde disk. Op de derde disk vind je tevens de rest van de extra's die wel Nederlands ondertiteld zijn. Even overlopen: uit Some Enchanted Evening staat er een ruwe alternatieve versie van ongeveer 5 minuten op; de legendarische scène met de onthoofde Happy Little Elf is helaas niet overgebleven (maar het bestaan ervan wordt in de audiocommentaar wél bevestigd). Uit Bart The General krijgen we een twee minuten durende vergelijking tussen de animatie en de conceptuele potloodschetsen uit de scène waarin Bart droomt dat hij door Nelson Muntz wordt opgegeten. Dan is er een vijf minuten durende mini-documentaire "The Making Of The Simpsons: America's First Family", kennelijk uit een grotere documentaire gelicht, met onder andere stukjes interview met Matt Groening en James L. Brooks.The Simpsons zijn oorspronkelijk ontstaan uit 48 bumpers uit de Tracey Ullman-show, dat zijn filmpjes tussen de reclame en het programma. Het eerste filmpje Good Night, staat integraal op de disk - jammer genoeg de 47 andere niet. Nog meer conceptuele schetsen krijgen we in de sectie "The Art Of The Simpsons", waarin we de eerste schetsen van Groening en zijn animatieteam zien, alsook een vergelijking met Groenings cartoonreeks Life In Hell. Uit Life On The Fast Lane krijgen we voor de aardigheid een scène van ongeveer een minuut, gedubd in het Frans, het Italiaans, het Spaans, het Japans en het Portugees.

En dan zijn er nog twee easter eggs geserveerd, eentje met een stukje nieuws (van tien jaar oud, dus een redelijk slechte beeldkwaliteit) over een rel met T-shirts van Bart Simpson met als tekst "Underachiever of the year", die het voorwerp uitmaakten van een schoolrel in puriteins Amerika. Als tweede easter egg is er een galerij van tijdschriftencovers met als centrale thema onze favoriete familie. Voor wie de easter eggs niet vindt een hint: ze staan op de derde disk. Probeer de figuurtjes in de menu's aan te klikken. Als er al één punt van kritiek is, dan zijn het sommige rare kronkels in de ondertitels. Enerzijds zijn zelfs de inmiddels legendarische blackboard quotes aan het begin van elke aflevering ondertiteld, maar bijv. het wiegeliedje in de Tracey Ullman-short Good Night niet. In de afleveringen zelf hebben we ons een paar keer serieus in het haar moeten krabben bij bepaalde vertalingen. Zo werd de legendarische Al Coholic vertaald als Pim Pelaar, terwijl Al Coholicus veel logischer en voor de hand liggend lijkt. Nu ja, niet zo belangrijk. Maar Sideshow Bob vertalen als "Toegift Bob" leek ons toch wat bij de haren getrokken. En jammer genoeg zijn ook de "family jewels" in de nevelen der vertaling verdwenen.

CONCLUSIE
Kopen!


cover
Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon, David S
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, ...

Film:
10/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
286 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626009849


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar bij alle afleveringen
• 4 volledige scripts
• Verwijderde scènes uit Some Enchanted Evening
• Animatic uit Bart The General
• Documentaire: The Making Of The Simpsons - America's First Family"
• Tracey Ullman-short: filmpje Good Night
• Conceptuele schetsen: The Art Of The Simpsons
• Clips in 5 verschillende talen
• 2 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij